X

Στην κρίση των δανειστών η ελληνική πρόταση για τα «κόκκινα δάνεια»

Τι προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και πού έχουν ενστάσεις οι δανειστές. Πού θα καταλήξουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ant1news

«Ηθικούς κινδύνους» ενέχεται στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη δημιουργία «κακής τράπεζας» για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», σύμφωνα με πηγές των πιστωτών και γι’αυτόν το λόγο φαίνεται πως έχει ήδη αποκλειστεί.

Η λύση που προτείνεται από τους θεσμούς είναι αυτή της μόνιμης προστασίας των ευπαθών ομάδων ιδιοκτητών ακινήτων από τους πλειστηριασμούς. Γενική αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, όμως, δεν θα πρέπει να επεκτείνεται πέραν των ευπαθών ομάδων.

Επιπλέον, θα πρέπει να αναπτυχθεί σύστημα διαχείρισης φερεγγυότητας φυσικών και νομικών προσώπων, από τις τράπεζες και να ενισχυθούν οι διαδικασίες είσπραξης και η υπηρεσίες παροχής διαχείρισης οφειλών και ενημέρωσης. Για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί συνεργασία και με άλλους φορείς.

Για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τέλος, απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και η ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών μέσω Δικαιοσύνης.

Οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική πρόταση να παρουσιάστηκε από τους κκ Τσακαλώτο και Σταθάκη, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με τους θεσμούς. Ο δεύτερος μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε ότι το πνεύμα του νόμου που προτείνει η κυβέρνηση δεν αλλάζει, σε σχέση με την αρχική πρόταση του υπουργείο, παραδέχτηκε ωστόσο ότι, «οι διαπραγματεύσεις που έχουν μεσολαβήσει έχουν οδηγήσει σε αρκετές αλλαγές». Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας, μιλάμε για έναν «νόμο που θα αφορά τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια, με στόχο τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την προστασία των κοινωνικών ομάδων και των επιχειρήσεων».

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα, στη νέα συνάντηση, με τις πληροφορίες να θέλουν την ελληνική πλευρά να καταθέτει πρόταση για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης διαχείρισης (Asset Management Company), η οποία θα μπορούσε να κατέχει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», με τη διαχείριση αυτών να γίνεται ανά τράπεζα, είτε εποπτικό ρόλο.

Από την πλευρά των δανειστών, προτεραιότητα έχει η ολοκλήρωση του ελέγχου ποιότητας τόσο των δανείων, όσο και των τραπεζών, μετά και την ολοκλήρωση των stress tests, από τα οποία θα προκύψει το απαραίτητο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψος των κεφαλαίων.

Το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των τραπεζών είναι ως τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να ακολουθήσουν οι αυξήσει του μετοχικού κεφαλαίου, εγκαίρως, πριν την ενεργοποίηση της οδηγίας για bail in στις αρχές του 2016.