X

Έρχονται αλλαγές στα capital controls

«Επιβράβευση» των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν κρυμμένα μετρητά «κάτω από το στρώμα». Διαψεύδει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ant1news

Σήμερα αναμένεται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η νέα υπουργική απόφαση για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls την οποία έχουν ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης παραμένει στα 420 ευρώ, όμως δεν υφίσταται για το νέο χρήμα που θα εισρεύσει στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύουν σήμερα Τα Νέα, θα δοθεί η δυνατότητα για «σπάσιμο» των προθεσμιακών καταθέσεων για την αγορά ακινήτων, ενώ θα διευκολυνθεί η ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό ή και σε σπίτια.

Στην υπουργική απόφαση δεν θα περιλαμβάνονται άλλες σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά θα διευκολυνθούν όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, όπως και οι φοιτητές που σπουδάζουν εκτός Ελλάδος.

Η σημαντικότερη εκ των αλλαγών είναι η «επιβράβευση» των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν κρυμμένα μετρητά «κάτω από το στρώμα», οι οποίοι θα προβούν στην επιστροφή τους στις τράπεζες. Σε αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα να τα αποσύρουν όποια στιγμή θέλουν. Στην ουσία δηλαδή, δε θα ισχύει το όριο των 60 ευρώ ημερησίως, αφού θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ανά πάσα στιγμή, όποιου ποσού επιθυμούν.

Για την τελευταία διευκόλυνση έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  Ειδικό λογισμικό για την κατάθεση των «επιστραμμένων» χρημάτων έχει ήδη ετοιμαστεί, ώστε να μην μπερδεύονται τα νέα με τα υφιστάμενα χρήματα στους λογαριασμούς των πολιτών.

Σχετικά με τη ρευστότητα των εισαγωγικών επιχειρήσεων και τα φυσικά πρόσωπα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Τέλος, για πρώτη φορά, θα δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Διαψεύδει η Τράπεζα της Ελλάδος 

Διαψεύδει η Τράπεζα της Ελλάδος τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στα Μέσα Ενημέρωσης περί επικείμενης νέας χαλάρωσης των capital controls.

Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος της ΤτΕ οποιαδήποτε χαλάρωση προϋποθέτει, πρώτον υποβολή αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την έγκριση του αιτήματος από αρμόδια επιτροπή της ΕΚΤ και τέλος έπεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης ή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όπως διαβεβαίωσε στο ΑΠΕ αρμόδια πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος, ανάλογο αίτημα προς την ΕΚΤ δεν έχει υποβληθεί.