X

Κρίσιμες συναντήσεις για τις τράπεζες

Στη Φρανκφούρτη για τα stress tests τα στελέχη των τραπεζών. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην Αθήνα για ανακεφαλαιοποίηση και «κόκκινα δάνεια».

Ant1news

Κρίσιμες συναντήσεις με τα στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα έχουν σήμερα στη Φρανκφούρτη τα επιτελικά στελέχη των τραπεζών. Οι συναντήσεις οι οποίες θα έχουν αντικείμενο την πρόοδο των stress tests και τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις, θα γίνουν ξεχωριστά για κάθε τράπεζα. Προς το παρόν θα σχηματιστεί μια γενική εικόνα για το πού πάει το τελικό αποτέλεσμα, δε θα γίνει όμως περιγραφή των τεχνικών παραμέτρων της άσκησης, ούτε θα παρουσιαστούν νούμερα από τους επιτελείς του SSM. Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσαν χθες τον Πρωθυπουργό για την πορεία της ανακεφαλαιοποιήσης, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να προωθηθούν και για το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων κόκκινων δανείων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε για την εξέλιξη του stress test, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς και για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015. Η οριστικοποίηση του νόμου και η ψήφισή του από τη Βουλή βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο σχετικός νόμος θα έχει παρουσιαστεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Η ψήφισή του σε συνδυασμό με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών είναι τα δύο σημεία από τα οποία θα εξαρτηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο εγχείρημα.

Ενημέρωση έγινε προς τον Πρωθυπουργό και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, των οποίων τη χαρτογράφηση διενεργεί η ΤτΕ. Σύμφωνα με το μνημόνιο, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η ΤτΕ θα πρέπει να έχει υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και θα αξιολογήσει την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίζουν τα «κόκκινα δάνεια». Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστά ένα λεπτό θέμα, καθώς θα πρέπει να προστατευθούν αυτοί που πραγματικά έχουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και παράλληλα να δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για την είσπραξη οφειλών από τους υπόλοιπους οφειλέτες.

Για ανακεφαλαιοποίηση και «κόκκινα δάνεια» η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, συζητήθηκαν οι όροι και οι στόχοι της ανακεφαλαιοποίησης. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ανακοινώθηκε η εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών για άμεση σύνταξη του σχεδίου νόμου, ώστε να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, αφού βέβαια γίνει η σχετική διαβούλευση με τους θεσμούς και να μην επαναληφθούν προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί σε προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και διεθνών οργανισμών, με παράλληλη εξασφάλιση της παρουσίας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα, αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβέρνησης. Επιδιώκεται, επιπλέον, η σύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» με ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Τέλος, επιδιώκεται από την κυβέρνηση η εξασφάλιση ενός νέου τρόπου διακυβέρνησης και λειτουργίας των τραπεζών με στόχο την αποτροπή φαινομένων αδιαφάνειας, κακοδιαχείρισης, διαπλοκής, κλπ.

Συμφωνήθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ, επίσης, η επανεκκίνηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς και η σύσταση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου που θα λειτουργεί με ευθύνη του Υπουργού Οικονομίας και το οποίο θα αναλάβει την επεξεργασία σχεδίου για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.