X

«Έρχεται» το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το Σάββατο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, οπότε και θα γίνουν γνωστά τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση.

Ant1news

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί, σύμφωνα με το μνημόνιο, στις 15 Οκτωβρίου. Για το ζήτημα πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, ενώ η κατάθεση του νομοσχεδίου θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι την Παρασκευή, καθώς το Σάββατο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των stress tests.

Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έσπευσε να τονίσει, από τις πρώτες δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Αθήνα, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία συνέδεσε άμεσα με την αξιολόγηση του προγράμματος. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην προστασία των καταθέσεων, πιέζοντας εμμέσως, πλην σαφώς, την ελληνική πλευρά.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν μαραθώνιες συναντήσεις με τους δανειστές, ώστε να συμφωνηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και ζητήματα για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για την οριστικοποίηση του νόμου, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές καθησυχάζουν, δηλώνοντας ότι ο νόμος θα κατατεθεί άμεσα. Άλλωστε, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, είχε ανακοινωθεί ότι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση είναι έτοιμος. Σημειώνεται όμως ότι, μπροστά στο ενδεχόμενο καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιποίησης μέσα στο 2015, τίθεται ζήτημα κουρέματος των καταθέσεων.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, πάντως, εκτός της σύνδεσης της ανακεφαλαιoποίησης με την αξιολόγηση και την επισήμανση της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, σημείωσε ότι «εάν κάποιος προσπαθήσει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να άρει τα capital controls χωρίς να έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον αρνητικά για τον τραπεζικό κλάδο».

Εν αναμονή των stress tests

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πρωί του Σαββάτου. Τότε θα γίνει γνωστό και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών ανά τράπεζα, βάσει του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου.

Το δυσμενές σενάριο που «βλέπουν» οι αναλυτές είναι να διαμορφωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και η αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review-AQR) θα είναι κοντά στα 15 δισ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, τη μελλοντική κερδοφορία κ.ά. το τελικό ύψος των αναγκών θα διαμορφωθεί στα 9 με 10 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια θα ζητηθεί από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε να καλύψουν το παραπάνω ποσό. Αν δεν καταφέρουν την κάλυψή του – το πιθανότερο δηλαδή – αλλά συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο AQR, τότε δε θα τεθεί ζήτημα εκκαθάρισης και θα γίνει δεκτή από τις ευρωπαϊκές αρχές η συμμετοχή ιδιωτών και η κάλυψη του υπόλοιπου ποσού από το ΤΧΣ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αν οι τράπεζες συγκεντρώσουν περίπου 5,5 δις από ιδιώτες επενδυτές, τότε θα εξασφαλιστεί ο ιδιωτικός τους χαρακτήρας.