X

ΕΤΕ και Alpha ανοίγουν σήμερα βιβλία προσφορών

Το αργότερο μέχρι την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Ant1news

Επιταχύνεται η διαδικασία προσέλκυσης κεφαλαίων, μετά το Eurogroup, με την Alpha Bank να κάνει την αρχή, με στόχο την κάλυψη του συνόλου των αναγκών. Με ανάλογο χρονοδιάγραμμα ξεκινά και όμιλος της Εθνικής. Για την Πειραιώς η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και για την Eurobank ξεκινά αύριο.

Τα βιβλία προσφορών της Alpha Bank  και της Εθνικής ανοίγουν σήμερα, ενώ από τη διαδικασία προσέκλυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, η Πειραιώς έχει ήδη λάβει θετικά μηνύματα.

Οι διοικήσεις των τραπεζών επισπεύδουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε μέχρι την επόμενη Δευτέρα να ολοκληρωθεί το μέρος της ανακεφαλαιοποίησης που αφορά στους ιδιώτες, μετά και το θετικό κλίμα που διαπιστώθηκε μεταξύ Αθήνας και δανειστών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, βάσει της δέσμευσης ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που απαιτούνται για την εκταμίευση των 10 δις ευρώ, το αργότερο μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Η πρόσκληση της Alpha Bank αφορά στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της, όπως αυτές προσδιορίστηκαν βάσει του δυσμενούς σεναρίου, στα 2,7 δις ευρώ.

Η Εθνική, από την πλευρά της, σκοπεύει στην προσέλκυση κεφαλαίων ύψους 4,6 δις ευρώ, δηλαδή το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, με την υποχρέωση να καλύψει κεφάλαια μέχρι 1, 6 δις, όσες οι ανάγκες για το βασικό σενάριο.

Τη διαδικασία αναμένεται να εκκινήσει και από την Eurobank, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη και στοχεύει στην κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,1 δις ευρώ.

Βάσει αυτών των δεδομένων, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι, το αργότερο, τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν σύμφωνα με το καλό σενάριο, θα συνεδριάσει το Euro Working Group, για να δώσει το «πράσινο φως» για τη χρησιμοποίηση του ποσού που θα απαιτηθεί από το σύνολο των 10 δις, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης.