X

Σάλλας: Επαναφορά της σταθερότητας και στις τράπεζες

Οι εξελίξεις προδιαγράφουν τόνωση της ρευστότητας και υποχώρηση των capital controls, εκτίμησε στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς.

Ant1news

Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας τέθηκαν οι βάσεις για την άρση μεγάλου μέρους της αβεβαιότητας καθώς και της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και της εδραίωσης και ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας.

Ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτεί τη βάση για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την ύφεση και επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθουν στο 2% το 2017.

Αναφερόμενος στην επαναφορά του waiver σημείωσε ότι, πρόκειται για θετική εξέλιξη, η οποία θα μειώσει τη δανειακή έκθεση στον ELA και θα ενισχύσει τα αποτελέσματα του τραπεζών.

Εκτίμησε ότι η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις για τις τράπεζες οδηγεί σε σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων και στην υποχώρηση των capital controls.

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσέθεσε.

Έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στην υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016 που συνολικά μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Ο Μ. Σάλλας εξέφρασε την εκτίμηση ότι, από εδώ και πέρα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πραγματοποιείται με ταχύτερους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πειραιώς, η πορεία του τραπεζικού κλάδου θα ισχυροποιηθεί. Μόνο σημαδιακό δεν είναι το γεγονός ότι στο 4ο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο του 2016 τα NPLs της Πειραιώς μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ. «Έχουμε αφήσει σημαντικά πίσω μας το ιστορικό υψηλό των κόκκινων δανείων».

Η εκτίμηση της Πειραιώς για το 2016, είναι ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 0% έως ύφεση 0,5%, τη φετινή χρονιά θα βγούμε οριστικά από το τέλμα της ύφεσης και οι προβλέψεις μας για το 2017 δείχνουν ανάπτυξη 2%.

Κλείνοντας, ο Μιχάλης Σάλλας, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους μετόχους που στήριξαν την τράπεζα «στα δύσκολα», κυρίως κατά τη διάρκεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του 2015.

«Στην Τράπεζα Πειραιώς προχωρούμε ήδη βασισμένοι σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης. Για να μπορέσει η  τράπεζα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις νέες συνθήκες της αγοράς και  να συμβάλει  αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τον τόπο», τόνισε ο κ. Σάλλας.

Γενική Συνέλευση: Κοντά στο 80% η συμμετοχή των μετόχων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς. Η συμμετοχή των μετόχων, για πρώτη φορά σε τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας, έφθασε το 80% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη και το αυξημένο ενδιαφέρον, Ελλήνων και διεθνών επενδυτών, στην πορεία και την προοπτική της Τράπεζας Πειραιώς.

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και τα διεθνή funds, καθώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι μέτοχοι ψήφισαν ομόφωνα το σύνολο των προτάσεων της Διοίκησης, τις οικονομικές καταστάσεις και τα πεπραγμένα για τη χρήση του 2015.