X

Κυβερνητικός “πάγος” σε bad bank για τα κόκκινα δάνεια

Το κουαρτέτο φέρεται να βρίσκεται πίσω από πιέσεις και για τέτοια λύση σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ιδίως από επιχειρήσεις.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Αρνητική είναι η στάση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί με τους δανειστές τη σύσταση “bad bank” για τη διαχείριση μεγάλων προβληματικών δανείων, την οποία φαίνεται να ξαναβάζουν στο τραπέζι υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.

“Οι ίδιες οι τράπεζες μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν με τα νέα εργαλεία. Εμείς ό, τι είχαμε να νομοθετήσουμε, το νομοθετήσαμε”, τόνισε πριν από λίγο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας, βάζοντας “πάγο” στα σχετικά σενάρια, την ώρα που τράπεζες και αγορά “καίγονται” για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη με το κουαρτέτο, με έμφαση στην αναμόρφωση του «νόμου Δένδια», με στόχο την αποτελεσματικότερη εξωδικαστική διευθέτηση, η οποία θα προβλέπει και την αποβολή του τυχόν «μη συνεργάσιμου» μετόχου από το εταιρικό σχήμα.

 

Στη σημερινή συνάντηση με τους δανειστές, συζητήθηκε η πρόταση της ελληνικής πλευράς για αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται περισσότερους πόρους και να σχεδιάζει προγράμματα, αλλά το κουαρτέτο δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα “θετικό”.

Αναφορικά με την αναπτυξιακή στρατηγική, από τη συζήτηση απουσίασαν παντελώς οι στόχοι για το ΑΕΠ μετά από το 2020, καθώς αυτή η “καυτή πατάτα” πάει …πακέτο με τις αποφάσεις για την διευθέτηση του χρέους.