X

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Εμμένουμε στη χαλαρή νομισματική πολιτική, διεμήνυσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ant1news

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Nτράγκι: εμμένουμε στη χαλαρή νομισματική πολιτική

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επεκτείνει το QE, αν το outlook της οικονομίας επιδεινωθεί, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι,  στην καθιερωμένη συνέντευξη Tύπου.  Παράλληλα χαρακτήρισε υποτονικές τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις. Τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις αλλαγές στον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει εξαφανιστεί και παρατηρείται άνοδος των προσδοκιών της αγοράς για τον πληθωρισμό, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να ανακηρύξει η ΕΚΤ τη νίκη στο μέτωπο του πληθωρισμού, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, είναι ακόμα αναγκαία μια υποστηρικτική νομισματική πολιτική, ώστε να ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να στηρίξουν τον πληθωρισμό.

"Πολιτική απόφαση η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων"

«Είναι μια τελείως πολιτική απόφαση», ήταν το σχόλιο για την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων». Όπως είπε, χρειάζεται να δουλέψουμε περισσότερο μαζί, γιατί η φύση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες είναι «υπερεθνική» και έτσι πρέπει να αναζητηθεί η λύση. 

Σημείωσε ότι οι χώρες δεν είναι εξίσου έτοιμες να δουλέψουν μαζί στον ίδιο βαθμό, ενώ κάποιες στις οποίες τα προβλήματα είναι κοινά ή είναι περισσότερο πρόθυμες, μπορούν να αποφασίσουν να δουλέψουν μαζί.

Η όποια ρύθμιση γίνει, δεν είναι ξεκάθαρο ποιους τομείς θα καλύπτει, θα είναι όμως «ανοικτή», θα επιτρέπει δηλαδή να μετέχει όποιος το επιθυμεί.

"Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο"

Ο κ. Ντράγκι υπερασπίστηκε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα λέγοντας πως αποτελεί τον πυλώνα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Χωρίς το ευρώ δεν υπάρχει ενιαία αγορά, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ..

Το ευρώ είναι εδώ για να μείνει. Είναι μη αναστρέψιμο, πρόσθεσε. Μια πιο παραγωγική ερώτηση είναι πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ευημερία με το ευρώ και πώς μπορούμε να το κάνουμε πιο ανθεκτικό, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.