X

Σε έκδοση καλυμμένου ομολόγου προχωρά η ΕΤΕ

Το ύψος του καλυμμένου ομολόγου στο οποίο προχωρά η Εθνική Τράπεζα. Οι επαφές με τους θεσμικούς επενδυτές.

Ant1news

Τράπεζες για να εκδώσει ένα καλυμμένο ομόλογο έχει προσλάβει η Εθνική Τράπεζα, που προχωρά σε μια συμφωνία που θα σήμαινε την επιστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Εθνική Τράπεζας έχει προσλάβει τις Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, Natwest και UBS, για να οργανώσουν συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, οι οποίες ξεκίνησαν χθες. Η Commerzbank θα είναι co-lead manager.

Το ομόλογο αναμένεται να έχει τριετή διάρκεια και να προσελκύσει αξιολόγηση Β και Β3 από τους οίκους Fitch και Moody’s, αντίστοιχα.

Το ύψος του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των στρατηγικών στόχων που έχει θέσει η Εθνική Τράπεζα, σε μια εταιρική αναθεώρηση στις αρχές του έτους είναι και η «επιστροφή σε μια πιο ήπια δραστηριότητα στις αγορές».

Η Εθνική βρίσκεται σε καλή τροχιά μείωσης της χρηματοδότησης από τον ELA, έχοντας μειώσει την έκθεση στα 2,6 δισ. Δολάρια από τα 17,6 δισ. δολαρίων, που ήταν το β’ τρίμηνο του 2015.

Τον προηγούμενο μήνα επιβεβαίωσε στο IFR ότι προγραμματίζει την έκδοση καλυμμένου ομολόγου, ενώ ένας lead banker στη συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε πως «η αγορά είναι ισχυρή, φαίνεται ότι είναι η κατάλληλη στιγμή».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπήρξε μια μικρή αναταραχή στα κρατικά ομόλογα την περασμένη εβδομάδα, αναφορικά με τα stress test, αλλά αυτοί οι φόβοι έχουν μειωθεί οι επιδόσεις των κρατικών ομολόγων βελτιώθηκαν τις τελευταίες τέσσερις ή πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με τις αναφορές των διεθνών πρακτορείων, η κίνηση αυτή έρχεται αφού η ελληνική κυβέρνηση βγήκε στις αγορές, τον περασμένο Ιούλιο, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

Σε αντίθεση με την έκδοση του ελληνικού κρατικού ομολόγου, τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για αγορές από την ΕΚΤ.

Το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της ΕΚΤ περιλαμβάνει απαλλαγή από την αξιολόγηση για τις ελληνικές και κυπριακές εκδόσεις, με την προϋπόθεση ότι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Και η γερμανική περιφερειακή τράπεζα NordLB έχει δηλώσει πως αυτά τα κριτήρια πληρούνται από κάθε εκδότη καλυμμένων ομολόγων.