X

Το χρονικό των επεισοδίων στο ντέρμπι «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ

Οπαδοί του Παναθηναϊκού εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Τι προκάλεσε την ένταση. Η αντίδραση Γιαννακόπουλου. Τι γράφει το φύλλο αγώνα.

Ant1news

Με επεισόδια, εισβολή οπαδών, προσωρινή διακοπή και ύβρεις αμαυρώθηκε το ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού  και Ολυμπιακού στο κλειστό του ΟΑΚΑ, το βράδυ του Σαββάτου, όπου οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τη νίκη με 77-66, που τους εξασφαλίζει την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Η κίνηση του προέδρου του Παναθηναϊκού Δημήτρη Γιαννακόπουλου να καταφερθεί εναντίον του Βασίλη Σπανούλη με απίστευτες ύβρεις προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός έλαβε την απόφαση να καταθέσει μήνυση κατά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για φραστική επίθεση στον Βασίλη Σπανούλη και απειλές για τον ίδιο τον αρχηγό του Ολυμπιακού και την οικογένειά του. 

Ωστόσο, από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράστηκε πρόθεση να διεκδικήσουν την τιμωρία του Βασίλη Σπανούλη για τη χειρονομία του να πιάσει με το αυτί του υπονοώντας «δεν ακούω τώρα».

Ο Βασίλης Σπανούλης μετά τον αγώνα είπε πρέπει να μετανιώσουν όσοι έβριζαν γυναίκες και παιδιά: «Πιστεύω ότι ούτε έβρισα, ούτε προκάλεσα κανέναν και ούτε τίποτα. Στο ΟΑΚΑ ακούω πολλά όλα αυτά τα χρόνια και στην ένταση της στιγμής μου βγήκε αυτό, αλλά δεν έκανα κάτι να θίξω και να προκαλέσω κανέναν. Να μετανιώσουν αυτοί που βρίζουν οικογένειες και παιδιά και όχι εγώ». 

Πως ξεκίνησαν τα επεισόδια

Όλα ξεκίνησαν περίπου ενάμιση λεπτό πριν την λήξη του αγώνα, ενώ η διαφορά βρισκόταν στους δέκα πόντους υπέρ του Ολυμπιακού. Σε αυτό το σημείο ο Βασίλης Σπανούλης πέτυχε τρίποντο, το οποίο και πανηγύρισε με την χαρακτηριστική κίνηση που δείχνει ότι... «δεν ακούει», πιάνοντας τα αυτιά του.

Τότε ήταν που οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αντέδρασαν, πετώντας αντικείμενα και φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά του αρχηγού του Ολυμπιακού.

Τα πράγματα αρχικά έδειχναν να ηρεμούν, ενώ στον Βασίλη Σπανούλη είχε δοθεί τεχνική ποινή. Ωστόσο, κάποιοι θερμοκέφαλοι στο τάιμ άουτ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και κινήθηκαν κατά του πάγκου της ομάδας των φιλοξενουμένων, με αποτέλεσμα ο αγώνας να διακοπεί.



Οι παίκτες του Ολυμπιακού μπήκαν στα αποδυτήρια, ενώ χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μισή ώρα, ώστε να επανέλθουν στο γήπεδο και να ολοκληρωθεί ο αγώνας. 

Εν τω μεταξύ, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, με δηλώσεις του στην τηλεοπτική κάμερα είχε χαρακτηρίσει «ελεεινό και τιποτένιο» τον Βασίλη Σπανούλη, ενώ ζήτησε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και του Σταύρου Κοντονή για την «παραδειγματική» του τιμωρία.

Το φύλλο αγώνα 

Στο φύλλο αγώνα δεν υπάρχει καμία αναφορά στη φραστική επίθεση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου προς τον αρχηγό του Ολυμπιακού, εκτός και αν υπάρξει συμπληρωματική δήλωση από τους διαιτητές. Καθώς, οι διαιτητές δεν είχαν χρειαστεί να προβούν σε κάποια παρατήρηση προς τη γηπεδούχο ΚΑΕ μέχρι το σημείο της διακοπής, ενάμιση λεπτό πριν τη λήξη, δεν ζήτησαν την εκκένωση του γηπέδου για να επαναρχίσει το ντέρμπι «αιωνίων» της 24ης αγωνιστικής, στο ΟΑΚΑ.

Σε σύλληψη ενός άνδρα προχώρησε η αστυνομία, ο οποίος προσπάθησε να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο.

Οι διαιτητές έγραψαν στο φύλλο αγώνα: "Στο 8.15” πριν από τη λήξη της Β’ περιόδου οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έβρισαν εν χορώ με το σύνθημα “Γ… ο Θρύλος και ο Πειραιάς” και “Πο.. γιοι Ολυμπιακοί”. 7.56” πριν από τη λήξη της Γ’ περιόδου οπαδοί του ΠΑΟ έβρισα εν χορώ “ΠΑΟ Γερά και Γα… τα Μο…”. 7.22”, 7.18”, 5.16” πριν από τη λήξη της Γ’ περιόδου οπαδοί του ΠΑΟ έριξαν κροτίδες εκτός αγωνιστικού χώρου.

3.11” οπαδοί του ΠΑΟ πέταξαν 2 κροτίδες εκτός αγωνιστικού χώρου, κροτίδα λάμψης και καπνού. Στο ίδιο λεπτό οπαδοί του ΠΑΟ έβρισαν εν χορώ “Σπανούλη μπινέ π… γιε”, έγινε διακοπή, παρατήρηση και ανακοίνωση από τα μεγάφωνα.

1.30” πριν από τη λήξη της Δ’ περιόδου, και μετά από τεχνική ποινή που είχε δεχθεί ο αθλητής του ΟΣΦΠ Νο7 Σπανούλης, ομάδα οπαδών αποτελούμενη από 40-50 άτομα που βρίσκονταν στην κερκίδα, πίσω από τον πάγκο του Ολυμπιακού κινήθηκαν απειλητικά εναντίον, έσπρωξαν το προστατευτικό κιγκλίδωμα του πάγκου, ενώ οι υπόλοιποι οπαδοί ταυτόχρονα εναντίον των παικτών και συνοδών του ΟΣΦΠ, πέταξαν δεκάδες κέρματα, αναπτήρες και πλαστικά μπουκάλια με νερό.

Σ’ αυτό το σημείο η ομάδα του ΟΣΦΠ αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο μετά από τη δική μας προτροπή. Ο αγώνας διεκόπη για 20′ και αφού η αστυνομία και οι παράγοντες του ΠΑΟ εγγυήθηκαν την ασφάλεια των παικτών του και συνοδών του ΟΣΦΠ ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά.

15” πριν από τη λήξη του αγώνα οπαδοί του ΠΑΟ έβριζαν με το σύνθημα “Σπανούλη μπινέ π… γιε”. Σ’ αυτό το σημείο έγινε δεύτερη παρατήρηση στην ομάδα του ΠΑΟ για διακοπή του αγώνα και ανακοίνωση από τα μεγάφωνα. Ο αγώνας συνεχίστηκε και τελείωσε κανονικά και η αποχώρηση των παικτών και των συνοδών του με πλήρη ασφάλεια".