X

Μαίνεται η σύγκρουση FIBA - Euroleague

Μαραθώνια συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών. Τι ειπώθηκε. Ποιες είναι οι βασικές διαφωνίες. Οι όροι για να υπάρξει νέο ραντεβού.

Ant1news

Από μια …κλωστή κρέμεται η «ενότητα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μετά την άκαρπη τετράωρη συνάντηση εκπροσώπων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA) και της Euroleague.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στο Μόναχο, χωρίς να βρουν την «χρυσή τομή» στην κόντρα τους αναφορικά με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και σε ποιες εξ αυτών θα λάβουν μέρος οι ομάδες. 

Η διαμάχη έχει φουντώσει καθώς η Euroleague, που εκτός από την ομώνυμη διοργάνωση, «τρέχει»» και το Eurocup, το οποίο όμως αποτελεί «κόκκινο πανί» για την FIBA, η οποία το έχει αποκηρύξει, καλώντας ομάδες και ομοσπονδίες να μην λάβουν μέρος σε αυτό κι απειλώντας τις με κυρώσεις, εφόσον δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της.

Σε ότι αφορά τα ελληνικά πράγμαα, στο στόχαστρο της FIBA έχει μπει η ΑΕΚ, η οποία έχει εκδηλώσει πρόθεση να πάρει μέρος στο Eurocup, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχει ταχθεί υπέρ της FIBA.

Σε ανακοίνωση της η Ευρωλίγκα, αναφέρει ότι στην συνάντηση με την FIBA κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτίς από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ούτε όμως και απορρίφθηκαν οριστικά, αφήνοντας έτσι παράθυρο για νέα συνάντηση με στόχο την συνεννόηση.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα κι ενώ αναμένονται βήματα υποχώρησης κι από τις δύο πλευρές, ώστε να επέλθει σύγκλιση απόψεων ή τουλάχιστον να υπάρξει συνέχεια στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, η διοργανώτρια αρχή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης δείχνει πρόθυμη να βρεθεί εκ νέου με τους ανθρώπους της FIBA και δη στο «άμεσο εγγύς μέλλον»

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η Euroleuague αποδέχθηκε τα αιτήματα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, η τελευταία όμως διαφώνησε ως προς τον αριθμό των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων που θα διαχειρίζεται η Ευρωλίγκα στις διοργανώσεις της.

Η FIBA, μάλιστα, απέρριψε την έκκληση της Ευρωλίγκας να αφαιρέσει τις κυρώσεις αποκλεισμού και να άρει τις απειλές για πιθανές κυρώσεις των ευρωπαϊκών συλλόγων και των εθνικών ομάδων με την Ευρωλίγκα να εμφανίζεται διατεθειμένη να επανεξετάσει  το θέμα για τις διοργανώσεις από το 2017 κι ύστερα.

 

«Παρά την εποικοδομητική διάθεση που είχαν όλοι οι εκπρόσωποί μας στη συνάντηση και παρά τη συμφωνία που υπήρχε στο να διαχειρίζεται η Ευρωλίγκα την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία για τον αριθμό των ομάδων αυτής, ενώ η FIBA απέρριψε την πρόταση να αρθούν όλες οι απειλές για τιμωρίες στις εθνικές ομάδες και τους συλλόγους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Οι προτάσεις της Ευρωλίγκας, όπως παρουσιάζονται στην ανακοίνωσή της:

1. Κατάληξη σε συμφωνία που θεσπίζει ένα σταθερό μακροπρόθεσμο πλαίσιο, στο οποίο η αμοιβαία εμπιστοσύνη θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εκτέλεσή της.

2. Άρση όλων των ποινών σε συλλόγους και εθνικές ομάδες, με παροχή ελευθερίας στους συλλόγους να αποφασίσουν το μέλλον τους, όπως και στις εθνικές ομάδες το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις που έχουν προκριθεί, με αναστολή των σχετικών άρθρων που αφορούν τις ποινές.

 

3. Συζήτηση μεταξύ FIBA και Ευρωλίγκας για τις νέες δομές και τους κανονισμούς των διοργανώσεων. 

α. Διοίκηση: Η FIBA να εμπλακεί στη διοργάνωση της Ευρωλίγκας. 

β. Διοργανώσεις:

  • Η Ευρωλίγκα να συνεχίσει να διοργανώνει το πρώτο επίπεδο των διασυλλογικών διοργανώσεων, που απαρτίζονται από σαράντα ομάδες. Το Δ.Σ. του FIBA Basketball Champions League θα διοργανώνει το δεύτερο επίπεδο των διασυλλογικών διοργανώσεων
  • Να εφαρμοστεί κάθετη πρόσβαση, από κάτω προς τα πάνω στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μέσω ενός συστήματος πρόκρισης των πρωταθλητών των αντίστοιχων πρωταθλημάτων, μελετώντας την πρόσβαση από τη μία διοργάνωση στην άλλη
  • Συμφωνία για το καλεντάρι των διοργανώσεων για την επόμενη τετραετία, αποδεχόμενοι τα παράθυρα για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων που θέλει η FIBA το 2017
  • Η FIBA να ελέγχει τους κανόνες του μπάσκετ, τις διεθνείς μεταγραφές, τους κανονισμούς του ντόπινγκ κοντρόλ και την εκτέλεσή τους.

4. Να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες για τη συμμετοχή των παικτών στις διοργανώσεις με τις εθνικές ομάδες:

  • Να υπάρχει μίνιμουμ ασφαλιστική πολιτική για όλες τις ομάδες
  • Συμφωνία για αποζημίωση στους συλλόγους για τη συμμετοχή τους σε διοργανώσεις με εθνικές ομάδες, στα πρότυπα των επαγγελματικών αθλημάτων».