X

Ανοίγει η αυλαία του Final 4 της Ευρωλίγκα

Ρωσικός "εμφύλιος" στις 19:00. Ποιο το μεγάλο φαβορί στον 2ο Ημιτελικό στις 22:00; Έντονη η ελληνική παρουσία στο κορυφαίο μπασκετικό ραντεβού!

Ant1news

Στο Βερολίνο χτυπά από σήμερα η καρδιά του Final 4 της Ευρωλίγκα, εκεί όπου θα αναδειχτεί, το βράδυ της Κυριακής, ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης μέσα από μία τετράδα με δύο μεγάλα φαβορί.

Μία θέση στον μεγάλο τελικό θα διεκδικήσουν σήμερα η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στις 19:00 και η Φενέρμπαχτσε με τη Λαμποράλ Κούτσα στις 22:00. Την Κυριακή οι δύο ηττημένοι θα αναμετρηθούν στον μικρό τελικό στις 18:00, ενώ στις 21:00 αναμένεται ο μεγάλος τελικός. Πρόκειται για το πρώτο final 4 που φιλοξενεί τρεις ομάδες που δεν έχουν κατακτήσει ξανά τον τίτλο!

Και μπορεί να απουσιάζουν οι ελληνικές ομάδες από αυτό το σπουδαίο αθλητικό ραντεβού, αλλά και στις τέσσερις ομάδες υπάρχει ελληνική παρουσία: Ο Ιτούδης στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Μπαρτζώκας στην Λοκομοτίβ Κουμπάν, ο Μπουρούσης στο ρόστερ της Λαμποράλ Κούτσα και ο Σλούκας στη Φενέρμπαχτσε. Αυτό, πάντως, είναι το πέμπτο Final χωρίς ελληνική ομάδα. Το πρώτο ήταν το 1992, το επόμενο το 2003, το τρίτο το 2008 και πιο πρόσφατο το 2014.

Η αυλαία ανοίγει με τον «ρωσικό εμφύλιο», με τον Δημήτρη Ιτούδη να κάνει λόγο για «μεγάλο κίνητρο» και τον Γιώργο Μπαρτζώκα να σχολιάζει το περίεργο της κατάστασης με τους δύο Έλληνες προπονητές σε δύο ρώσικες ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το final 4 είναι το πρώτο στο οποίο παίρνουν μέρος δύο ρώσικες ομάδες!

Στις 22:00 θα γίνει ο 2ος ημιτελικός με τη Φενέρμπαχτσε να φαντάζει ως το φαβορί, αλλά ο Ομπράντοβιτς θεωρεί τη Λαμποράλ δυνατή ομάδα με τρεις εξαιρετικούς πλέι-μέικερ, τον Άνταμς, τον Τζέιμς και τον Μπουρούση. Από πλευράς του ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς κάνει λόγο για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. 

Ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης, Γιάννης Μπουρούσης επέστρεψε στο final 4 με τη φανέλα μίας άλλης ισπανικής ομάδας, της Λαμποράλ Κούτσα. Στο ίδιο γήπεδο στο Βερολίνο, το 2009, αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τον Παναθηναϊκό, ως παίκτης του Ολυμπιακού παίρνοντας το τελευταίο σουτ... χωρίς επιτυχία. «Θα ξαναέπαιρνα το σουτ και δεν θα έδινα πάσα,» δήλωσε 7 χρόνια αργότερα, στην ίδια πόλη. Ρωτήθηκε πώς καταφέρνει και είναι όλο και καλύτερος όσο περνά ο καιρός, με τον πρώτο ριμπάουντερ της διοργάνωσης φέτος να απαντά: «Ο κόουτς Περάσοβιτς με έκανε καλύτερο παίκτη. Με πίεση με παρότρυνε να δουλέψω για να γίνω καλύτερος και να κάνουμε όλοι μαζί κάτι καλό. Μου έβαλε στο μυαλό το ότι μπορούμε και πως είμαι σημαντικός παίκτης και τα κατάφερε. Για την ομάδα, τον κόσμο και την πόλη. Στο τέλος κάναμε κάτι τρομερό να είμαστε στο Final Four και αυτό είναι ήδη μια μεγάλη επιτυχία».

Τι θα κάνει την Κυριακή το βράδυ αν έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα ο Καρδιτσιώτης σέντερ; «Πολύ καλή ερώτηση αν πάμε στον τελικό. Οπότε πρέπει να περιμένουμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να νικήσουμε στον ημιτελικό και μετά θα το συζητήσουμε αυτό, χρειάζεται λίγη υπομονή». Απάντησε και στον χαρακτηρισμό του ως πλέι μέικερ από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς αλλά και στο αν το 2009 θα έπαιρνε ξανά τη τελευταία επίθεση όπως στον ημιτελικό του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό: «Ευχαριστώ τον κόουτς Ομπράντοβιτς που με θεωρεί πλέι μέικερ και ναι, θεωρώ πως αν μου δοθεί η ευκαιρία στη τελευταία φάση θα ξαναέπαιρνα το σουτ και δεν θα έδινα πάσα. Αποκλειστήκαμε τότε, αλλά τουλάχιστον είμαι χαρούμενος που στη συνέχεια το πήρε μία ελληνική ομάδα».