X

Πρώτο “τζάμπολ” στην Euroleague με αλλαγές στους κανονισμούς

Στόχος να γίνει ακόμα πιο θεαματικό και γρήγορο το μπάσκετ που παίζεται στα γήπεδα της πρώτης τη τάξει διοργάνωσης στην Ευρώπη.

Ant1news

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος μέχρι το άνοιγμα της αυλαίας της φετινής Euroleague (11/2), με τους 16 «μονομάχους» να βάζουν σιγά- σιγά τις τελευταίες αγωνιστικές τους «πινελιές», στο «χτίσιμο» των ομάδων.

Βέβαια, στο διάστημα που απομένει μέχρι το πρώτο «τζάμπολ», παράλληλα με την προετοιμασία τους, οι συμμετέχουσες ομάδες οφείλουν να… ξεχάσουν και μερικούς από τους υπάρχοντες κανόνες.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα (2/10) η διοργανώτρια αρχή, η νέα αγωνιστική περίοδος θα συμπορευτεί και με επτά αλλαγές στους κανονισμούς, η σημαντικότερη εκ των οποίων αφορά τις τεχνικές ποινές.

Όπως για παράδειγμα από εδώ και στο εξής, μετά τη μία βολή, η μπάλα δεν θα περνάει στα χέρια της ομάδας που επωφελήθηκε της τεχνικής ποινής, αλλά θα παραμένει στην κατοχή της ομάδας που υπέπεσε στην παράβαση.

Ακόμα θα ισχύσουν οι εξής αλλαγές:

-Όσοι παίχτες επιχειρούν να εμποδίσουν, στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα, την επαναφορά της αντίπαλης ομάδας περνώντας την τελική γραμμή, θα χρεώνονται με τεχνική ποινή.

-Πλέον, οι καλαθοσφαιριστές δεν θα τιμωρούνται αν πετάξουν την μπάλα στο ταμπλό και μετά την ξαναπιάσουν, ανεξαρτήτως αν είχε μεσολαβήσει επαφή αντιπάλου ή συμπαίχτη.

-Η επαναφορά της μπάλας ύστερα από αντιαθλητικό φάουλ ή αποβολή θα γίνεται στο μπροστινό μέρος του παρκέ και η επιτιθέμενη ομάδα θα έχει στη διάθεσή της 14 δευτερόλεπτα.

-Κάθε φορά που πραγματοποιείται κάποιο φάουλ ή παράβαση πίσω από τα όρια του κέντρου, τότε η κατοχή της ομάδας που επωφελήθηκε θα έχει διάρκεια 24 δευτερολέπτων. Στην περίπτωση που το φάουλ έγινε μπροστά από το κέντρο, τότε ο χρόνος επίθεσης θ’ αντιστοιχεί σε 14 δευτερόλεπτα.

-Όταν ο προπονητής της ομάδας που έχει την κατοχή πάρει time- out στο τελευταίο δίλεπτο τόσο της κανονικής διάρκειας του αγώνα όσο και της παράτασης, θα είναι και αυτός που θα αποφασίσει αν η επαναφορά γίνει από το πίσω μέρος του παρκέ ή το μπροστινό.

-Εφόσον η μπάλα κολλήσει μεταξύ στεφάνης και ταμπλό (εξαιρείται η περίπτωση βολών), θα θεωρείται κατάσταση τζάμπολ, και ως εκ τούτου, η κατοχή θα ορίζεται ανάλογα με το που δείχνει το βελάκι. Το χρονόμετρο θα πηγαίνει στα 14 δευτερόλεπτα εάν η κατοχή περάσει στα «χέρια» της επιτιθέμενης ομάδας και στα 24 αν η κατοχή ανήκει στην αμυνόμενη.