X

«Ανάσα» στην αγορά από την βουτιά στα «φέσια»

Σχεδόν στο μισό σε σχέση με πέρσι έχει μειωθεί το ύψος της αθέτησης πληρωμών στις επιχειρηματικές συναλλαγές μέσω ακάλυπτων επιταγών κι απλήρωτων συναλλαγματικών.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Λιγότερα «άγραφα χαρτιά», δηλαδή επιταγές και συναλλαγματικές χωρίς αντίκρισμα, πολύ λιγότερα και τα φέσια στην αγορά το πρώτο μισό του 2014, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Τειρεσία.

Μπορεί μεν η εμπορική αλυσίδα να χρησιμοποιεί όλο και σπανιότερα επιταγές και συναλλαγματικές για τις δοσοληψίες της, ώστε να αποφεύγει τις κακοτοπιές, ωστόσο ακόμη και αυτοί που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως έχουν γίνει πιο φερέγγυοι.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Τειρεσία, τα «φέσια» στην αγορά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, από απλήρωτες συναλλαγματικές και ακάλυπτες επιταγές, έφτασαν συνολικά στα 225,63 εκατομμύρια ευρώ, περιοριζόμενα σχεδόν στο μισό από το αντίστοιχο περσινό ύψος τους, την ίδια περίοδο, που είχε φθάσει στα 409,47 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 11.909 τεμάχια έναντι 28.095 πέρσι το ίδιο διάστημα, ενώ τα «φέσια» περιορίστηκαν από 337,55 εκατομμύρια ευρώ πέρσι σε 180,15 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο φετινό εξάμηνο.

Σε ότι αφορά τις απλήρωτες συναλλαγματικές στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, φέτος διαμαρτυρήθηκαν 29.459 τεμάχια έναντι 43.930 πέρσι, ενώ τα ποσά στα οποία αναλογούσαν ανέρχονταν σε 45,48 εκατομμύρια ευρώ έναντι 71,92 εκατομμυρίων ευρώ πέρσι.