X

ΠΣΕ: Αντέχουν οι εξαγωγές, παρά τις διεθνείς πιέσεις

Εκτός από τα πετρελαιοειδή, οι υπόλοιποι κλάδοι δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον

Ant1news

 

Η μεγάλη υποχώρηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών, τόσο προς τις χώρες της ΕΕ όσο κυρίως προς τρίτες Χώρες, συμπαρέσυρε πτωτικά τη συνολική αξία των εξαγωγών της Ελλάδας κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και συμπληρώθηκε ένας χρόνος υποχώρησης, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων. 

Το ενθαρρυντικό ωστόσο είναι ότι, όπως προκύπτει από ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Συνδέσμου, «οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις και αντοχές στις πιέσεις που δέχεται το εξωτερικό εμπόριο της χώρας». 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων «οι αρχικές εκτιμήσεις για τον περασμένο Σεπτέμβριο δείχνουν υποχώρηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 8,7% στα 2,28 δις ευρώ (από 2,5 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2013). 

Όμως, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,2%, χάρη στις καλές επιδόσεις των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας, μετά τις αρνητικές επιδόσεις του Αυγούστου. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ, εμφανίζονται αυξημένες κατά 1,6%. 

Πιο συγκεκριμένα, εξαιρετικές επιδόσεις παρουσίασαν οι κλάδοι των μηχανημάτων (+34,5%), των ποτών-καπνού (+17,6%), των βιομηχανικών προϊόντων (+10,4%), των διάφορων βιομηχανικών (+5,2%) και των αγροτοδιατροφικών προϊόντων (+4,4%), ενώ στον αντίποδα μεγάλη ήταν η υποχώρηση του κλάδου των πρώτων υλών (-30,5%). Ακολούθησαν τα πετρελαιοειδή (-16,6%), το ελαιόλαδο (-16,6%) και τα χημικά προϊόντα (4,2%).

Η νέα υποχώρηση στη συνολική αξία των εξαγωγών ενίσχυσε τους πτωτικούς τους ρυθμούς των εξαγωγών και σε επίπεδο 12μήνου, ξεπέρασε το 7,2% σε σχέση με την περίοδο Οκτώβριος 2012-Σεπτέμβριος 2013.

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές, τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφηκε μεγάλη αύξηση εισαγωγών, σχεδόν σε όλους τους κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής (χημικά, βιομηχανικά, μηχανήματα). Η συνολική αξία τους αυξήθηκε κατά 7,4%, στα 4,3 δις ευρώ (έναντι 4 δις τον Σεπτέμβριο του 2013).

Σε δωδεκάμηνη βάση, η μεγάλη αύξηση του Σεπτεμβρίου, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ρυθμοί υποχώρησης των εισαγωγών στο 1,9%, σε σχέση με την περίοδο Οκτώβριος 2012-Σεπτέμβριος 2013.