X

BlackRock: Πιο επικίνδυνες οι παραχωρήσεις προς την Ελλάδα από το Grexit

Καλύτερα μπορεί να διαχειριστεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, παρά τις παραχωρήσεις που θα ζητήσουν άλλες χώρες, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος.

Ant1news

Για λάθος των Ευρωπαίων κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα ένα Grexit, από το να προβούν σε παραχωρήσεις προς την ελληνική πλευρά».

Ο Φινκ, ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιών του κόσμου, μιλώντας ολλανδική εφημερίδα «Het Financieele Dagblad», ανέφερε ότι:

«Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα είναι πολύ λιγότερο καταστροφική από τις όποιες παραχωρήσεις μπορούν να ζητηθούν από τις άλλες χώρες».

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνησης, χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» τον τρόπο που η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να ανατρέψει τις προηγούμενες συμφωνίες για τις μεταρρυθμίσεις. «Εάν η Ευρώπη συνθηκολογήσει τώρα, θα βρει μπροστά της το Podemos στην Ισπανία που θα απαιτήσει, με τη σειρά του, ανάλογες παραχωρήσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να επιβιώσει».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δηλώσεις του Φινκ λειτουργούν ως μια ώθηση στους Ευρωπαίους σκληροπυρηνικούς στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, οι οποίοι ζητούν να εφαρμοστούν οι προηγούμενες συμφωνίες για τις μεταρρυθμίσεις και σε αντάλλαγμα η Ελλάδα να λάβει τα χρήματα των δανείων.

Κοινό επιχείρημα, κατά την αδιάλλακτη στάση τους, είναι ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στις αγορές. Ο Φινκ αντιλαμβάνεται διαφορετικά την έννοια του πανικού: «Ως επενδυτής, θα ήθελα να έχω απέναντί μου μια αποφασιστική Ευρώπη που θα μας καθησυχάζει. Οι συμφωνίες μεταξύ των χωρών και των θεσμικών οργάνων πρέπει να αξίζουν κάτι».

Ο Φινκ ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και η φιλολογία περί μη πληρωμής της πρώτης δόσης του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, δίνει έμφαση στους κινδύνους που ενέχονται σε τυχόν παραχωρήσεις που θα κάνουν οι πιστωτές προς την Αθήνα. Τονίζει δε ότι, η κατάσταση στις αγορές έχει αλλάξει, συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν. Κι αυτό γιατί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών, αλλά κρατών και ιδρυμάτων. Κατά τον Φινκ, το Grexit θα προκαλέσει «μια ή δύο ταραχώδεις ημέρες και τίποτα περισσότερο».