X

Στον «αέρα» τα VLTs και δημόσια έσοδα 300 εκ. ευρώ

Αιτία η ξαφνική απόφαση του "εκλεκτού" του Γ. Βαρουφάκη, Προέδρου της ΕΕΕΠ, με την οποία ανέτρεψε πλήρως το συμφωνημένο πλαίσιο, μόλις 4 ημέρες πριν αρχίσει το έργο.

Ant1news

Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και την ακύρωση της επένδυσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ του ΟΠΑΠ για τα VLTs, η οποία δρομολογήθηκε για να ενισχυθούν πολλαπλά η αγορά και κυρίως το Δημόσιο που κινδυνεύει να χάσει άμεσα 300 εκατομμύρια ευρώ, φέρνει προ των πυλών μια ξαφνική απόφαση του νέου Προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, που αποτελεί προσωπική επιλογή του Γιάννη Βαρουφάκη.

Κυριολεκτικά εν μια νυκτί και δίχως να υπάρξει η παραμικρή προειδοποίηση, ο Αντώνης Στεργιώτης, μόλις 4 ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη λειτουργίας των παιγνιομηχανών και τινάζοντας στον αέρα την πεντάμηνη διαβούλευση που είχε προηγηθεί, άλλαξε άρδην τον Κανονισμό, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα και οδηγώντας σε αναστολή την έναρξη της επένδυσης από τον ΟΠΑΠ.

Όπως επεσήμανε σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός, «η ΟΠΑΠ ΑΕ ανακοινώνει ότι, ως αποτέλεσμα της εισαγωγής νέου Κανονισμού Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω Παιγνιομηχανημάτων από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, μεταβάλλονται ριζικά οι συνθήκες, οι οποίες οδηγούν στην εκ των πραγμάτων αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας των παιγνιομηχανημάτων της ΟΠΑΠ ΑΕ».

Μόνο σε πρώτη φάση τέτοια εξέλιξη μπορεί να σημάνει την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία, καθώς περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας Κυβέρνησης και δανειστών, εφόσον δεν βρεθούν από την επένδυση, θα πρέπει να προκύψουν από ισοδύναμα μέτρα, πιθανώς δηλαδή από περικοπές σε μισθούς ή συντάξεις.

Η αλλαγή των όρων στο «παρά ένα» και οι νέες απαιτήσεις και παράμετροι που θέτει με την απόφαση του ο κ. Στεργιώτης, έχουν σύμφωνα με πληροφορίες προκαλέσει την έντονη ενόχληση και των θεσμών, που ρίχνουν όλο το φταίξιμο για το «τράβηγμα» της επένδυσης «από την πρίζα», προσωπικά στον εκλεκτό του Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως επισημαίνουν και εκπρόσωποι των δανειστών, ο κ. Στεργιώτης πέρα από κάθε στοιχειώδη πρακτική, ούτε καν ενημέρωσε για τα σχέδια του ως όφειλε όλους τους εμπλεκόμενους, που βρέθηκαν «με την πλάτη στον τοίχο», καθώς λίγα 24ώρα πριν ξεκινήσει η λειτουργία των παιγνιομηχανών, υιοθετήθηκε το νέο πλαίσιο που ζητούσε τεχνικές αλλαγές που απαιτούν μήνες για να προσαρμοστούν στο σύστημα, καθιστώντας όπως επισημαίνει ο ΟΠΑΠ, οικονομικά μη βιώσιμο το έργο.

Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ που αναφέρει «ο νέος κανονισμός, που αποφασίστηκε από την Eπιτροπή Παιγνίων μόλις λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας των VLTsκαι χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με την ΟΠΑΠ ΑΕ, περιέχει σειρά πρωτοφανών περιορισμών, που παραβλέπουν τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές του υπεύθυνου παιχνιδιού, καθιστούν το έργο οικονομικά μη βιώσιμο και προσδιορίζουν τεχνικές προδιαγραφές που κάνουν αδύνατη την έγκαιρη υλοποίησή του».

Το «σοκ» των 300 εκατομμυρίων ευρώ που δεν θα μπουν στα δημόσια ταμεία από την επένδυση, αλλά πρέπει να βρεθούν από τα πορτοφόλια των πολιτών, είναι μόνο η πρώτη αρνητική συνέπεια από το μπλόκο του Προέδρου της Επιτροπής Παιγνίων στην ανάπτυξη των παιγνιομηχανών, καθώς το πλάνο υλοποίησης του project προϋπέθετε, πέραν της απόδοσης υψηλών φόρων στο Δημόσιο, την γέννηση περίπου 10.000 θέσεων εργασίας που πλέον «μένουν στο κενό», την μίσθωση χιλιάδων ξενοίκιαστων επαγγελματικών ακινήτων και την δημιουργία τζίρου που τόσο έχει πολύ έχει ανάγκη η ασθμαίνουσα από ρευστότητα αγορά.

Στον αντίποδα, η αναστολή έναρξης του έργου ευνοεί τον παράνομο τζόγο που ανθεί, καταγράφοντας τζίρο που εκτιμάται σε 6 δις ευρώ τον χρόνο και στερώντας από το Δημόσιο έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από φόρους.