X

Το χειρότερο μήνυμα στους επενδυτές από τα «παιχνίδια» της ΕΕΕΠ με τα VLTs

Η …ξαφνική μεταστροφή του νέου επικεφαλής της, γκρεμίζει δρομολογημένο έργο, «κοστίζοντας» πολλά πάνω από τα 300 εκ. φόρων που χάνονται.

Ant1news

Πέρα από τις πολυεπίπεδες και σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τα δημόσια έσοδα, την απασχόληση, την ενοικίαση καταστημάτων και τον τζίρο στην αγορά, η «βόμβα» στην επένδυση της ανάπτυξης των παιγνιομηχανών του ΟΠΑΠ που έβαλε με την απόφαση του, απροειδοποίητα και εν μια νυκτί, ο νεόκοπος Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Αντώνης Στεργιώτης, στέλνει σύμφωνα με τους αναλυτές, το χειρότερο μήνυμα σε επίδοξους επενδυτές, που τόσο πολύ χρειάζονται, ειδικά αυτήν την περίοδο, η οικονομία και η χώρα.

Όπως λένε οι ειδικοί, δημιουργείται πλέον τεράστιο θέμα εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών που σκέφτονται να τοποθετήσουν κεφάλαια τους στην Ελλάδα, από το γεγονός ότι ενώ είχε προηγηθεί πεντάμηνη διαβούλευση κι είχε καθοριστεί από την ίδια ανεξάρτητη αρχή το θεσμικό πλαίσιο για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης από τον ΟΠΑΠ, η ίδια αρχή, με απόφαση του νέου επικεφαλής της και προφανώς εν γνώσει του Γιάνη Βαρουφάκη, που τον διόρισε λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο Οικονομικών, άλλαξε άρδην ο κανονισμός και οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, μόλις 4 ημέρες πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία έναρξης του, γνωρίζοντας ότι οι νέοι όροι που τέθηκαν απαιτούν πολύμηνες διεργασίες που καθιστούν το έργο οικονομικά επιζήμιο για τους επενδυτές.

Απώλεια εμπιστοσύνης

Ο οικονομικός αναλυτής Τάσος Μάνθος επισημαίνει ότι «η ναρκοθέτηση μιας δρομολογημένης επένδυσης στο “παρά ένα”, από τους ίδιους αξιωματούχους που είχαν διαμορφώσει το πλαίσιο της μετά από πεντάμηνη διαβούλευση, δεν απειλεί απλώς να στερήσει από το Δημόσιο φόρους 300 εκ. ευρώ, που πρέπει να βρεθούν από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις ή δαπάνες. Παράλληλα, χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και πολύτιμος για την αγορά τζίρος, αφήνεται ελεύθερος χώρος στον παράνομο τζόγο και τα αφορολόγητα δισεκατομμύρια του, και κυρίως στέλνεται το πιο λάθος μήνυμα από το Κράτος σε υποψήφιους επενδυτές:  ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν την Ελληνική Πολιτεία για να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους, για να επενδύσουν στην χώρα μας, κάτι που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, ειδικά αυτήν την περίοδο».

Σοκ €300 εκ. απο απώλεια  φόρων

Η απόφαση του εκλεκτού του Γιάνη Βαρουφάκη, νέου επικεφαλής της Επιτροπής Αντώνη Στεργιώτη, με την οποία μπλόκαρε την επένδυση, απειλώντας την με οριστική ταφόπλακα, προκαλεί σοκ στο οικονομικό επιτελείο λόγω απώλειας άμεσων εσόδων από φόρους 300 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν προϋπολογιστεί από κυβέρνηση και δανειστές στο πλαίσιο της συμφωνίας και θα πρέπει να βρεθούν από περικοπές σε δαπάνες, όπως οι μισθοί και οι συντάξεις, καθώς το έργο τελεί σε αναστολή από τον ΟΠΑΠ.

Πέραν αυτών χάνονται και άλλα υψηλά έσοδα για το Κράτος, καθώς οι παίκτες παραμένουν ενεργοί στον παράνομο, κυρίως διαδικτυακό τζόγο και όσους κινδύνους αυτός εγκυμονεί, παράλληλα με την μάστιγα της πλήρους φοροδιαφυγή μιας αγοράς με τζίρο 6 δις ευρώ ετησίως, από τα οποία ούτε 1 ευρώ δεν εισπράττεται από το Δημόσιο.

Πολλαπλά χαμένη η οικονομία

Παράλληλες συνέπειες είναι η απώλεια ως και 10.000 προσλήψεων καθώς και η ακύρωση ενοικίασης χιλιάδων ξενοίκιαστων ακινήτων επαγγελματικής στέγης, όπως επίσης και του τζίρου στην αγορά  που θα δημιουργούσαν οι δαπάνες κατασκευής και κατάλληλης διαμόρφωση των χώρων για τις παιγνιομηχανές.

Ταυτόχρονα διακυβεύονται οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει ο ΟΠΑΠ, πράκτορες και διεθνείς προμηθευτές του, ενώ κλονίζεται και η εμπιστοσύνη των διεθνών μετόχων του Οργανισμού, ο οποίος περιμένει από τους αρμοδίους να διορθώσουν τις εξαιρετικά υπερβολικές απαιτήσεις που …προέκυψαν εξ αίφνης από την Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων δια του νέου επικεφαλής της.

"Διορθώσεις των παραλογισμών" περιμένει ο ΟΠΑΠ

Πάντως, σε ανακοίνωση του ο ΟΠΑΠ επισημαίνει ότι «σε κάθε περίπτωση, η ΟΠΑΠ ΑΕ διαβεβαιώνει τους επενδυτές, συνεργάτες και υπαλλήλους της ότι παραμένει απολύτως προσηλωμένη στην επένδυσή της και θα εξακολουθήσει να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία ενός ορθολογικού και ισορροπημένου ρυθμιστικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα και παράλληλα θα επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των VLTsγια την ΟΠΑΠ ΑΕ και τους διαχειριστές των καταστημάτων της».

Οι αρνητικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και εσωτερικές τριβές. Μέλη της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, φέρονται να εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένα καθώς παρά τις υποσχέσεις των επικεφαλής της ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε βελτίωση, βλέπουν ότι το νέο πλαίσιο μπλόκαρε την επένδυση, οδηγώντας την σε αδιέξοδο με βαριές συνέπειες στο επενδυτικό κλίμα αλλά και στα κρατικά ταμεία, που θα πρέπει να αντισταθμιστεί με περικοπές μισθών και συντάξεων ή άλλων δημοσίων δαπανών.