X

Για «χαριστική βολή» στην οικονομία, κάνει λόγο η αγορά

Ζοφερό προβλέπουν το μέλλον εκπρόσωποι του επιχειρείν, μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού και τις Προγραμματικές Δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

Ant1news

Για «λαίλαπα φόρων και άλλων αντιαναπτυξιακών μέτρων που περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και φτάνουν τα 4,35 δισ. Ευρώ», η οποία «είναι βέβαιο ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά και στην οικονομία», κάνει λόγο ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Μίχαλος, «η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα για την εκπλήρωση των στόχων του νέου μνημονίου, που δε θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση και θα δώσουν μια αναπτυξιακή προοπτική, έστω και σε βάθος χρόνου», επαναφέροντας την πρόταση των

Επιμελητηρίων «για ριζική μείωση της φορολογίας, που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Παράλληλα», όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, «θα πρέπει η προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, να στηριχθεί στους εξής πυλώνες:

  1. Στο πεδίο της φορολογίας προκρίνεται η διεύρυνση των φορολογικών βάσεων, με μείωση συντελεστών και παράλληλη εντατικοποίηση της προσπάθειας για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας.
  2. Στο πεδίο των δαπανών ενδείκνυται ο εξορθολογισμός τους με βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
  3. Στο πεδίο της μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ απαιτείται (i) η προσεκτική επιλογή ενός αποτελεσματικού μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής για τη μόνιμη επαναφορά των πρωτογενών αποτελεσμάτων σε πλεονασματική θέση, (ii) η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων, (iii) η παραγωγική ανασυγκρότηση και (iv) οι διαρθρωτικές αλλαγές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ».

"Γολγοθάς και Αρμαγεδδώνας"

Ο Βασίλης Κορκίδης εκ μέρους της ΕΣΕΕ τονίζει ότι «οι Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης "ακτινογραφούν" τον "Γολγοθά" που θα πρέπει να ανέβει η ελληνική οικονομία και τον φορολογικό "Αρμαγεδδώνα" που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι το επόμενο διάστημα», ενώ κάνει μια ιεράρχηση προτεραιοτήτων για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τονίζει ότι «το σχέδιο των 20 μηνών για την έξοδο από την κρίση, που περιέγραψε σε πολύ γενικές γραμμές ο πρωθυπουργός, είναι το πρώτο πλάνο, το οποίο έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιστρέψουμε στην ουσία στις αγορές και θα βγούμε από τα μνημόνια», συμπληρώνοντας όμως ότι «οι 20 αυτοί μήνες είναι πολύ μεγάλο διάστημα, με βάση τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας».

Η ανακοίνωση του ΟΕΕ  αναφέρει ακόμη ότι:

Μετά από πεντέμισι χρόνια σκληρής λιτότητας, βαρέων φόρων και μείωσης των εισοδημάτων, που έχουν βιώσει, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται - βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού - να επωμιστούν μέτρα επιπλέον 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συνεχιζόμενη ύφεση φέτος και το 2016, αλλά και η επιστροφή σε αύξηση της ανεργίας, αναμένεται να ενισχύσουν την ασφυξία στην αγορά, καθιστώντας αμφίβολη την είσπραξη αυτών των επιπλέον φόρων από τους εξαντλημένους φοροδοτικά Έλληνες φορολογούμενους. 

Η οικονομία δεν έχει περιθώρια αντοχής για ενάμισι και πλέον χρόνο. 

Η - απαραίτητη - ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το τέλος του 2015 μπορεί να αποτελέσει - μαζί με τη σύναψη συμφωνιών για προσέλκυση επενδύσεων - την απαρχή για να βελτιωθεί άμεσα το κλίμα εντός και εκτός συνόρων για τη χώρα και να εκκινήσουν και να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι δέουσες κινήσεις για την έξοδο από την κρίση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, στο πλαίσιο και του θεσμικού του ρόλου ως οικονομικός σύμβουλος της Πολιτείας, είναι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης για να συνεισφέρει με τις θέσεις και προτάσεις του για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.