X

ΕΣΕΕ: Πάνω από 30000 νέες θέσεις εργασίας στο εμπόριο το 2015

Τι προβλέπει για «λουκέτα» και απασχόληση το επόμενο έτος. Επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης για 104.000 ανέργους εξήγγειλε η Ράνια Αντωνοπούλου.

Ant1news


«Θετική έκπληξη» από τα ευρήματα της ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου που παρουσίασε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, καθώς για το τρέχον έτος καταγράφεται αύξηση της απασχόλησης κατά 5,3%.

Η αύξηση αυτή, που μεταφράζεται, σύμφωνα με την Έκθεση, σε 32.824 νέες θέσεις εργασίας στο εμπόριο, έρχεται μετά από πέντε χρόνια (2009-2014) διαρκούς μείωσης της απασχόλησης στον κλάδο.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση της ΕΣΕΕ, σήμερα απασχολούνται στο εμπόριο 657.319 άτομα στο εμπόριο, αριθμός που δείχνει πως η απασχόληση σε αυτόν τον τομέα, έχει επανέλθει στα επίπεδα του 1997.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενό της, μιλώντας στην παρουσίαση της Έκθεσης, η Αν. Υπουργός Εργασίας,  Ράνια Αντωνοπούλου, σημείωσε ότι «για να πάμε στην επόμενη μέρα, πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Είναι πατριωτικό καθήκον για εργοδότες, συνδικαλιστικές οργανώσεις και κράτος».


Τι προβλέπεται για το 2016


Σε ότι αφορά τις προβλέψεις για το επόμενο έτος, η Έκθεση προβλέπει στασιμότητα στην απασχόληση για το 2016.

Ωστόσο, διακρίνεται για πρώτη φορά σαφής ανάσχεση των «λουκέτων» στις επιχειρήσεις. Το 2015 είναι η πρώτη χρονιά στην οποία το ποσοστό των επιχειρηματιών που πιθανολογούν ότι θα κλείσουν την επιχείρησή τους μειώνεται, όπως στασιμότητα δείχνουν οι σχετικοί δείκτες σε ότι αφορά τα «λουκέτα» στις κεντρικές αγορές της χώρας.


Επιδοτούμενη απασχόληση 104.000 ανέργων


«Η επαναφορά των άνεργων πολιτών στην αγορά εργασίας είναι βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση», τόνισε η Ράνια Αντωνοπούλου, «γι' αυτό και μέσω των προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας, σχεδιάζονται προγράμματα απασχόλησης 104.000 ανέργων, για διάστημα 6-12 μηνών».

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε, «γίνεται έρευνα για τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση τα επόμενα χρόνια, ώστε να είναι στοχευμένοι οι πόροι της ΕΕ», υπογραμμίζοντας ότι όλα τα προγράμματα θα έχουν πλέον μετρήσιμο αποτέλεσμα».