X

Αδιέξοδο μεταξύ Σκουρλέτη – Eldorado Gold

Όσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες στη χθεσινή συνάντηση. Εντείνεται η κόντρα, επιβεβαιώνεται το αδιέξοδο. Οι επόμενες κινήσεις της εταιρείας.

Ant1news

Επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο μεταξύ κυβέρνησης και Eldorado Glod, στη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και του επικεφαλής της καναδικής εταιρείας Πολ Ράιτ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα, το οποίο είχε πυροδοτηθεί από πριν με εκατέρωθεν δηλώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κλίμα περαιτέρω πόλωσης, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για τη λειτουργία των Μεταλλείων.

Η προϋπόθεση που έθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης για διάλογο, είναι η ανάκληση της απόφασης της εταιρείας για «πάγωμα» των δραστηριοτήτων της, ενώ την κατηγόρησε ότι ασκεί πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε κάτω από ένα καθεστώς εκβιασμών», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, μετά το τέλος της συνάντησης και συμπλήρωσε ότι «με τον κ. Ράιτ είχα μια ειλικρινή συζήτηση. Καλωσορίζοντάς τον στο υπουργείο, του είπα ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με κανόνες, με νόμους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους, και από τους επενδυτές προφανώς, και δεν είναι μια αποικία. Με ευθύνη της πλευράς της Eldorado έχει δημιουργηθεί ένα πάρα πολύ βαρύ κλίμα. Τους είπαμε ότι όταν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα σε μία επενδυτική εταιρεία και το Δημόσιο, αυτά τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με την κατάθεση τελεσιγράφων. Πολύ δε, περισσότερο, ο κ. Ράιτ μπήκε και σε άλλα χωράφια, στα χωράφια της πολιτικής, και αυτό βάρυνε πολύ περισσότερο το κλίμα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι έθεσε στον Πολ Ράιτ το ερώτημα κατά πόσο ενδιαφέρεται η εταιρεία για την επένδυση στη Χαλκιδική ή αν θεωρεί ότι ο κύκλος της έχει κλείσει εξαιτίας της τιμής του χρυσού. Διαβεβαίωσε, ωστόσο ότι, η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τις θέσεις εργασίας.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

«Είμαστε εδώ ως επενδυτές, όχι για να κάνουμε πολιτική», δήλωσε ο Π. Ράιτ, από την πλευρά του, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «εποικοδομητική». «Μας δόθηκε η ευκαιρία να αιτιολογήσουμε την απόφασή μας» είπε και συνεργάτες του τόνισαν ότι χρειάστηκε προσπάθεια ώστε να προσπεράσει την επιθετική υποδοχή του Π.Σκουρλέτη στο γραφείο του, καθώς και να εξηγήσει ότι, η απόφαση της εταιρείας είναι καθαρά επιχειρηματική.

«Γιατί ήρθατε, αφού είχατε πάρει τις αποφάσεις σας για αναστολή εργασιών και αφού ακυρώσατε τη συνάντηση που είχαμε προγραμματίσει για τη Δευτέρα» ρώτησε ο Υπουργός, υποδεχόμενος τον Π.Ράιτ και του έθεσε μια σειρά ανάλογων ερωτημάτων, όπως το αν έχει αντιληφθεί αν η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία», σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις που είχε κάνει ο Πάνος Σκουρλέτης το πρωί της Τετάρτης, όπως ότι, η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ φόρους από το 2007.

Ο Πολ Ράιτ, από την άλλη, εξήγησε ότι η απόφαση είναι αμιγώς επιχειρηματική και συνδέεται με την έκδοση αδειών. Πρόσθεσε δε ότι, δεν μπορούσε να διασφαλίσει τον προϋπολογισμό του 2016 χωρίς να υπάρχουν άδειες και συμπλήρωσε ότι η ακύρωση της συνάντησης της Δευτέρας έγινε για να μη διαρρεύσουν οι αποφάσεις πριν από το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου του Καναδά.

Και οι δύο πλευρές σημειώνουν, μέσω κύκλων τους πως κατά τη χθεσινή συνάντηση διαπιστώθηκε η εικόνα του αδιεξόδου. Επιπλέον, όπως τονίζουν πηγές της Eldorado, η εταιρεία δεν πρόκειται να ανακαλέσει την απόφασή της. Ξεκινά, αντιθέτως, διά της νομικής οδού τη διαδικασία αμφισβήτησης των προστίμων που επιβλήθηκαν από το υπουργείου, ενώ καταλύτης των εξελίξεων θα είναι η απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη για την ανάκληση των αδειών στα έργα των Σκουριών, η οποία αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα οι πρώτες απολύσεις από την εταιρεία Άκτωρ, που έχει αναλάβει τα κατασκευαστικά έργα των Σκουριών. Ήδη έχουν απολυθεί 29 άτομα, ενώ βρίσκεται στη Χαλκιδική η υπεύθυνη έργου της Άκτωρ για την εφαρμογή της απόφασης για σταδιακή απόλυση 500 εργαζομένων, αλλά και τη διασφάλιση της προστασίας εγκαταστάσεων και υλικών, με προσωπικό ασφαλείας. Μικρός αριθμός εργαζομένων βρίσκονταν χθες έξω το υπουργείο Περιβάλλοντος, την ώρα της συνάντησης, ενώ οι διοικήσεις των Σωματείων είχαν συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη, ζητώντας του να διασφαλίσει τη λειτουργία των Μεταλλείων και συνεπώς των θέσεων εργασίας τους. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει την άδεια για το έργο της Ολυμπιάδας, μέσα στα νόμιμα χρονικά περιθώρια. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται οι εργαζόμενοι να προκαθορίσουν τη στάση τους, μέσα από  γενικές συνελεύσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, διαβεβαίωσε χθες ότι, «η Eldorado Gold δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα εκτός αν την διώξουν» έδωσε χθες και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη, περί εκβιασμού, σημείωσε ότι  «η Eldorado επένδυσε μέχρι τώρα στην Ελλάδα 700 εκατ. δολάρια και δεν της ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός», συμπληρώνοντας ότι «επί μια δεκαετία δέχεται τραμπουκισμούς κάθε είδους».