X

Έρχεται φόρος στα smartphones;

Φόρο στα έξυπνα τηλέφωνα για… πνευματικά δικαιώματα ζητούν οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης. Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού.

Ant1news

Ακριβότερα κατά 6% ενδέχεται να πωλούνται στο μέλλον τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, καθώς οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης ζητούν επιβολή φόρου στα smartphones, καθώς η χρήση τους για αναπαραγωγή ήχου και εικόνας, εμπίπτουν στις διατάξεις για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Το θέμα αυτό «άνοιξε» πριν μερικούς μήνες, όταν 17 φορείς διαχείρισης δικαιωμάτων κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά δύο επιχειρήσεων εισαγωγής και διάθεσης κινητών τηλεφώνων. Στην εν λόγω αίτηση ζητήθηκε από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να γνωστοποιήσουν στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την περίοδο 01.01.2014-30.6.2014 την αξία χονδρικής πώλησης διαφόρων ειδών και κυρίως των smartphones.

Νωρίτερα δε είχε επιβληθεί σχετικός φόρος 2% στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σύμφωνα μάλιστα με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, τα smartphones ουσιαστικά συνιστούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έτσι δεν θα πρέπει να επιβληθεί νέος φόρος ή έστω εάν επιβληθεί να είναι της τάξης του 2%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, σήμερα υφίστανται δύο συντελεστές τελών υπέρ των πνευματικών δημιουργών: 4% για τα προϊόντα των φωτοαντιγραφικών, μέσω των οποίων αναπαράγονται έργα λόγου και 6% για τα συστήματα αναπαραγωγής ήχου και εικόνας.

Παράλληλα, όμως, το σχέδιο νόμου που έφερε πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού, επιχειρεί να καθιερώσει έναν ακόμη συντελεστή υπέρ των πνευματικών δημιουργών, 2% που θα επιβάλλεται επί της αξίας κάθε Η/Υ.