X

Θύελλα αντιδράσεων για την συνταγματική εκτροπή με τις άδειες

«Προσχηματικός ο διάλογος», λέει η ΕΙΤΗΣΕΕ. Ζητά απόσυρση της τροπολογίας και ειλικρινή διαβούλευση. Οξείες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Αιχμηρές δηλώσεις κατά Τσίπρα-Παππά.

Ant1news

Σάλο στον πολιτικό κόσμο και έντονες αντιδράσεις στον κλάδο της Ενημέρωσης εξακολουθεί να προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης να υποκαταστήσει την Ανεξάρτητη Αρχή του ΕΣΡ και να προβεί η ίδια, διά του Νίκου Παππά, στην αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. 

«Πυρά» εναντίον της Κυβέρνησης και προσωπικά του Νίκου Παππά, για προσχηματικό διάλογο σχετικά με το τηλεοπτικό τοπίο και συνταγματική εκτροπή αναφορικά με το πλαίσιο αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών που προωθεί η Κυβέρνηση, παρακάμπτοντας την καθ΄ ύλην αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, το ΕΣΡ, εξαπολύει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΤΗΣΣΕ συναντήθηκαν με τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά σήμερα το πρωί, πολλές ώρες αφού η Κυβέρνηση είχε καταθέσει στην Βουλή την τροπολογία για το καθεστώς αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, σύμφωνα με την οποία όλα θα αποφασιστούν από τον Υπουργό Επικρατείας και όχι από το Συμβούλιο του ΕΣΡ.

Η Ένωση κάνει λόγο για «αυταρχισμό της Κυβέρνησης», η οποία ακολουθεί λογική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και κατηγορεί το Μαξίμου και τον Νίκο Παππά για προσχηματικό διάλογο, δεδομένου ότι ήδη είχαν ληφθεί αποφάσεις, χωρίς να ακουστούν οι απόψεις του κλάδου.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνει με νόημα «αποδεικνύεται ότι η παράκαμψη του ΕΣΡ όχι μόνο συντελείται, αλλά το ΕΣΡ υποκαθίσταται από ένα και μόνο πρόσωπο, εν προκειμένω τον Υπουργό Επικράτειας, ο οποίος πλέον αναδεικνύεται σε... «υπέρτατο θεσμό» λειτουργίας του κράτους και «αποκλειστικό θεματοφύλακα» του πλουραλισμού!».

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, η τροπολογία αποδεικνύει την «θεωρία της μισής αλήθειας, που οδηγεί τελικά στο ψέμα - και που συστηματικά ασκείται στο συγκεκριμένο θέμα από την Κυβέρνηση - υπηρετείται και πάλι. Ενώ διακήρυξαν 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας στην τροπολογία ομιλούν για 4 άδειες γενικού περιεχομένου. Άρα, ο Υπουργός κρατά για τον εαυτό του το δικαίωμα να προκηρύξει στη συνέχεια πανελλαδικές άδειες θεματικού περιεχομένου. Έτσι, τα επιχειρήματα περί αντοχής της αγοράς δεν ευσταθούν και ασφαλώς δεν αντέχουν στην κριτική και οι θέσεις περί τεχνικής δυνατότητας».

Η ΕΙΤΗΣΕΕ επαναλαμβάνει ότι «η απόφαση της Κυβέρνησης  παραβιάζει τη συνταγματική νομιμότητα, τις αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας. Παράλληλα, θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας, εξαιτίας της πρόθεσης της Κυβέρνησης να κλείσει υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στόχος της να ελέγξει με μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας».

«Καλούμε για μία ακόμα φορά την Κυβέρνηση να κάνει πράξη τις διακηρύξεις της για διαφάνεια και συνταγματική νομιμότητα, αποσύροντας τη νομοθετική διάταξη που κατέθεσε και να υπάρξει διάλογος, με στόχο να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, υγιώς, απρόσκοπτα και βιώσιμα», σημειώνει η ΕΙΤΗΣΣΕ.

Η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ

Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή του, παρότι επρόκειτο ουσιαστικά για πρόσκληση σε μη υπαρκτό διάλογο. Δεν υπήρχε δηλαδή καν προσχηματικός διάλογος, παρά ειλημμένες αποφάσεις, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε αργά τη νύχτα την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες μη έχοντας καν την υπομονή να ακούσει τις απόψεις του κλάδου.

 

Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη της λογικής αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Παράλληλα αποδεικνύεται οτι η παράκαμψη του ΕΣΡ όχι μόνο συντελείται αλλά το ΕΣΡ υποκαθίσταται απο ενα και μόνο πρόσωπο, εν προκειμένω τον Υπουργό Επικράτειας, ο οποίος πλέον αναδεικνύεται σε... «υπέρτατο θεσμό» λειτουργίας του κράτους και «αποκλειστικό θεματοφύλακα» του πλουραλισμού!

Εξάλλου, η θεωρία της μισής αλήθειας που οδηγεί τελικά στο ψέμα - και που συστηματικά ασκείται στο συγκεκριμένο θέμα απο την Κυβέρνηση - υπηρετείται και πάλι. Ενώ διακήρυξαν 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας στην τροπολογία ομιλούν για 4 άδειες γενικού περιεχομένου. Άρα, ο Υπουργός κρατά για τον εαυτό του το δικαίωμα να προκηρύξει στη συνεχεια πανελλαδικές άδειες θεματικού περιεχομένου. Έτσι, τα επιχειρήματα περί αντοχής της αγοράς δεν ευσταθούν και ασφαλώς δεν αντέχουν στην κριτική και οι θέσεις περί τεχνικής δυνατότητας.

Καταθέσαμε τις απόψεις μας αυτές καθώς και τις προτάσεις μας στον κ. Παππά, οι οποίες έχουν γίνει ήδη γνωστές και με το χθεσινό μας δελτίο Τύπου.

Επισημαίνουμε για μία ακόμα φορά πως η απόφαση της Κυβέρνησης για ύπαρξη τεσσάρων μόλις αδειών πανελλαδικής εμβέλειας παραβιάζει τη συνταγματική νομιμότητα, τις αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας. Παράλληλα, θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας, εξαιτίας της πρόθεσης της Κυβέρνησης να κλείσει υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στόχος της να ελέγξει με μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και κυρίως οι πολίτες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιμετωπιστούν ούτε με πυροτεχνήματα, ούτε με «κυνήγι μαγισσών» και κατασκευή «εσωτερικών εχθρών», ούτε με το να επιχειρείται να ενοχοποιηθούν τα ΜΜΕ, επειδή παρουσιάζουν την αμείλικτη πραγματικότητα.

 

Η ΕΙΤΗΣΕΕ οφείλει να υπενθυμίσει σε όσους επιχειρούν να ανακαλύψουν τον τροχό, ότι ανακαλύφθηκε πριν χιλιάδες χρόνια. Ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου υπάρχει Σύνταγμα, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και εμπειρία, ενώ λειτουργούμε σε μια ελεύθερη αγορά. Το Σύνταγμα λειτουργεί και θα λειτουργεί, όσο υπάρχουν ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης.

Καλούμε για μία ακόμα φορά την Κυβέρνηση να κάνει πράξη τις διακηρύξεις της για διαφάνεια και συνταγματική νομιμότητα, αποσύροντας τη νομοθετική διάταξη που κατέθεσε και να υπάρξει διάλογος, με στόχο να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, υγιώς, απρόσκοπτα και βιώσιμα.

Παππάς: πλήρης διάσταση απόψεων με την ΕΙΤΗΣΕΕ

Σε ανακοίνωση του ο Νίκος Παππάς, αφού αναφέρει ότι «ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος της διαβούλευσης του με τους εμπλεκόμενους φορείς με τις διοικήσεις έντεκα φορέων, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις και οι προστάσεις», σημειώνει ότι «σήμερα το πρωί, συναντήθηκε με τη διοίκηση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Στη διάρκεια της συνάντησης, διαπιστώθηκε η πλήρης διάσταση απόψεων των εκπροσώπων των ιδιωτικών καναλιών με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

«Πυρ ομαδόν» της Αντιπολίτευσης για εκτροπή

«O κ. Τσίπρας κινείται πάνω από το Σύνταγμα και κάτω από το τραπέζι» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας ότι «η παράκαμψη του ΕΣΡ» συνιστά μια «αυθαίρετη κι αυταρχική στάση» από πλευράς του Μαξίμου, επαναλαμβάνοντας την θέση της ΝΔ ότι η παράκαμψη του ΕΣΡ συνιστά θεσμική εκτροπή. 

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί το θέμα των ΜΜΕ, επιδιώκοντας να «θολώσει» το τοπίο στο πλαίσιο «σχέδιο εξόδου» του από την εξουσία, σημειώνοντας με νόημα «όταν το Κράτος αποφασίζει τι χωρά και δεν χωρά στην αγορά έχεις αποχαιρετίσει τον Δυτικό Κόσμο. Ο Πρωθυπουργός δεν πιστεύει στην Δημοκρατία, το Σύνταγμα έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα στο ΕΣΡ».

 

«Είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση και αυταρχικός ο τρόπος που επιχειρεί να «τακτοποιήσει» τον χώρο, καθώς είναι άλλο να θες να μπει τάξη κι άλλο να θες να καθορίσεις εσύ το τηλεοπτικό τοπίο, είναι άλλο πράγμα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, συμπληρώνοντας ότι «είναι μια στάση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά». 

Σε ανακοίνωση του το Ποτάμι  τονίζει ότι «η κυβέρνηση επιμένει να κλείσει τέσσερα κανάλια και να δώσει τέσσερις άδειες σε κάποιους δικούς της καναλάρχες (μεταξύ των οποίων και ένας «Τούρκος φίλος» όπως αποκαλύφθηκε). Αντί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών, βάζοντας κανόνες και δίνοντας τέλος σε παρανομίες, προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό της ολιγοπώλιο στο χώρο της τηλεόρασης, αντί δηλαδή να ενισχύσει την πολυφωνία και τον ανταγωνισμό των καναλιών, τον περιορίζει. Όπως θα έκανε και ένα ολοκληρωτικό καθεστώς».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι «η Κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη του "εσωτερικού εχθρού"» και χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη συζήτηση ως πρόσχημα για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη, αναφέροντας χαρακτηριστικά «το ότι η Κυβέρνηση ρίχνει τη μπάλα στη διαπλοκή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και όλα αυτά που είπε χθες ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά είναι το πρόσχημα, για επικοινωνιακούς λόγους, να φύγει από την ουσία των προβλημάτων που διεκδικούν οι αγρότες, οι εργάτες, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και να μετατοπίσει την υπόθεση κάπου αλλού».