X

Συνταγματολόγοι “αποδομούν” την τροπολογία για τις άδειες

Τι δηλώνει πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ. Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης – ΝΔ. «Μη νόμιμος έλεγχος των ΜΜΕ» τονίζει η ΕΙΤΗΣΕΕ.

Ant1news

Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις για την διάταξη των τηλεοπτικών αδειών. Τη σκυτάλη παίρνουν έγκριτοι Συνταγματολόγοι και Νομομαθείς, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας και εμφανίζονται βέβαιοι ότι πρόκειται, τουλάχιστον, για μία κακή διάταξη.

«Διερωτώμαι αν έπρεπε η Κυβερνητική πλειοψηφία να προωθήσει μία διάταξη, για τη συνταγματικότητα της οποίας προκύπτουν αμφιβολίες και της οποίας ο ενδεχόμενος παραμερισμός από τα δικαστήρια θα οδηγήσει σε ανατροπή του τηλεοπτικού τοπίου που θέλει να εισαγάγει», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκης.

Ωστόσο, μαίνεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και Κυβέρνησης, για τον αριθμό των καναλιών που λειτουργούν στην Γερμανία, μετά το δημοσίευμα του liberal.gr. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα στοιχεία που δίνει ο Νίκος Παππάς για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, έρχονται πλήρη αντίθεση με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ιστοσελίδα. Μεταξύ των χωρών που υπάρχει μεγάλη διαφορά είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

 

Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση της Κυβέρνησης δεν λαμβάνει υπόψιν της, ούτε τους εκατοντάδας εργαζόμενους που θα περάσουν στην ανεργία από το κλείσιμο καναλιών, αλλά πολύ περισσότερο τον νομικό και πολιτικό κόσμο της χώρας που μιλούν για αντισυνταγματικότητα, με τον παραγκωνισμό του ΕΣΡ.

Η Ένωση Ιδιωτικών Σταθμών αποδομεί και τις αιτιάσεις της Κυβέρνησης που επικαλείται την έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας.

Και μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η Digea έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας ή 48 κανονικής ευκρίνειας και στο μέλλον 54 και 150 αντίστοιχα». Από την άλλη, επανέρχεται και χαρακτηρίζει «αντισυνταγματική» την διάταξη, ενώ η Ένωση κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι «θέλει να ελέγξει με μη νόμιμο τρόπο τα ΜΜΕ».

«Το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 15 παρ. 2 ορίζουν το πλαίσιο των παραπάνω, ξεκαθαρίζοντας ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ως Ανεξάρτητη Αρχή. Η Κυβέρνησή διαπράττει συνταγματική εκτροπή, επιδιώκοντας να ελέγξει με τόσο προφανώς μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μέσω τηλεόρασης. Παίρνει μια αρμοδιότητα που το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει ότι ανήκει σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, για να κάνει ‘παιχνίδια εξουσίας’  με όρους αδιαφάνειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ.