X

Οι πολίτες θέλουν περισσότερες τηλεοπτικές άδειες από όσες θέλει να δώσει η Κυβέρνηση

Τι δείχνει έρευνα γνώμης. Θετική η αποτίμηση του κοινού για τα 25 χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης

Ant1news

Θετική είναι η γνώμη του κοινού για την πορεία των 25 χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας γνώμης, που διεξήγαγε, για λογαριασμό της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, η Metron Analysis.

Η έρευνα αφορά και στην στάση της κοινής γνώμης για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες. 

Όπως φαίνεται από τα ευρήματα, η σχετική πλειοψηφία της κοινής γνώμης συμφωνεί με το γεγονός ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία κι αυτό επειδή έχει την εντύπωση ότι το σημερινό τηλεοπτικό τοπίο είναι προβληματικό (σημ: θεωρούν ότι υπάρχουν θέματα ως προς την αδειοδότηση και τις οικονομικές υποχρεώσεις των καναλιών).

Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτή είναι περιορισμένη (49% έναντι 43% που διαφωνούν), σχετική και όχι απόλυτη, γιατί υπάρχει διαφωνία με τον περιορισμό του αριθμού των αδειών σε τέσσερεις και επιπλέον διαφωνία με την απενεργοποίηση του ΕΣΡ από την όλη διαδικασία.

 Θετικός απολογισμός για τα 25 χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης

Στην ερώτηση για την γνώμη των ερωτώμενων για τα 25 χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης κι αν συνεισέφερε θετικά ή αρνητικά στη χώρα, η «απολογιστική» γνώμη για τη διαδρομή της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι αναμφίβολα θετική (61% θετικές γνώμες), αν και σχεδόν ένας στους τρεις (31%) εκφράζονται αρνητικά για τη συνολική διαδρομή της, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 42% σε ότι αφορά ειδικότερα τους νέους.

 

Η θετική αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας της τηλεόρασης, προκύπτει αφενός από τη γενικότερη συμβολή της στη Δημοκρατία (σημ: συνάρτηση της οποίας είναι η πολυφωνία), αφετέρου με τη σύγκριση της με την προϋπάρχουσα δημόσια/κρατική τηλεόραση.

 

Άγνοια για το "τηλεοπτικό γίγνεσθαι" και τους φόρους που πληρώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις του κοινού σε σχέση με το τι ισχύει γύρω από τα τηλεοπτικά πράγματα, τόσο ως προς τις άδειες όσο και ως προς τα οικονομικά.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν γνωρίζουν αν τα σημερινά κανάλια λειτουργούν με άδεια ή χωρίς άδεια, πάνω από ένας στους δυο (54%) θεωρεί πως τα σημερινά κανάλια λειτουργούν χωρίς άδεια, ενώ άξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι ότι οι απόψεις καθενός είναι ισχυρά συσχετισμένες με την ιδεολογικοπολιτική αυτοτοποθέτηση των ερωτώμενων, θέτοντας την αντικειμενική γνώση σε δεύτερο επίπεδο.

 

Στην ερώτηση αν πιστεύουν αν τα κανάλια πληρώνουν ή όχι τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους στο Κράτος, δύο στους τρεις ερωτώμενους (66%) πιστεύουν ότι τα κανάλια δεν πληρώνουν τους φόρους τους στο Κράτος. Χρήζει εππισήμανσης ότι και αυτή η δήλωση, αν και είναι πλειοψηφική, συσχετίζεται με την ιδεολογικοπολιτική αυτοτοποθέτηση των ερωτωμένων.

 

Δεν είναι πολλά τα κανάλια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των ερωτώμενων (66%) δεν δέχεται ότι οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είναι πολλοί, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στην ερώτηση για το αν πιστεύουν ότι είναι πολλοί ή λίγοι.

 

Διαφωνεί η κοινή γνώμη με τη μείωση του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών

Στους ερωτώμενους επισημαίνεται ότι σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας οκτώ τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας γενικού ενδιαφέροντος, ενώ σύμφωνα με το νόμο της Κυβέρνησης θα πρέπει να περιοριστούν σε τέσσερις.

Ερωτώμενοι αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη μείωση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας από οκτώ σε τέσσερις, το  76% απάντησε ότι διαφωνεί.

 

Η έρευνα μελέτησε και το αν οι ερωτώμενοι συμφωνούν ή διαφωνούν με το νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση και τις τηλεοπτικές άδειες. Σχεδόν ένας στους δύο (49%) συμφωνεί με το νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση και την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών.

Η πλειοψηφία αυτή είναι συσχετισμένη με την ατομική πολιτική τοποθέτηση αλλά και με τις γενικότερες απόψεις για τη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς και το θέμα της μείωσης του αριθμού των αδειών.

 

"Πράσινο" στο ΕΣΡ - "Κόκκινο" στην Κυβέρνηση

Η πλειοψηφία (76%) πιστεύει ότι υπεύθυνος για τη νομοθεσία σχετικά με την τηλεοπτική αγορά θα έπρεπε να είναι μία ανεξάρτητη αρχή όπως το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση.

 

Για τις σχέσεις καναλαρχών και πολιτικών

Η έρευνα εξετάζει και το πώς βλέπει η κοινή γνώμη τις σχέσεις καναλαρχών και πολιτικών και όπως προκύπτει θεωρούν ότι ασκούνται πιέσεις εκατέρωθεν.

 

Ερωτώμενοι για το φαινόμενο της «διαπλοκής» και το κατά πόσον η μείωση του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών θα περιορίσει ή θα αυξήσει το φαινόμενο, το 62% πιστεύει ότι θα συμβάλλει στην αύξηση του κι όχι στον περιορισμό του.

 

"Όχι" στην ρύθμιση για το διαδίκτυο

H έρευνα θέτει ερώτημα αναφορικά με την ανακοίνωση της Κυβέρνησης ότι θα δημιουργήσει μητρώο και νομικό πλαίσιο λειτουργίας για τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, ζητώντας την γνώμη των πολιτών για το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την εξαγγελία.

Το 48% διαφωνεί με αυτή την εξαγγελθείσα πρόθεση για τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, η οποία δεν βρίσκει την αποδοχή της κοινής γνώμης.

 

ΕΙΤΗΣΕΕ: οι πολιτικοί προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τους σταθμούς

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, πηγές της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, εμφανίστηκαν με ταυτόσημη – με αυτήν της κοινής γνώμης – άποψη, ως προς την πρωτοβουλία της κυβέρνησης «να μπει μια τάξη στο τοπίο», επισημαίνοντας ότι «κατ΄ επανάληψη η ίδια η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει δηλώσει ότι θέλει να ρυθμιστεί η αγορά».

Ωστόσο, σημείωναν ότι «όπως ισχύει διαχρονικά, οι πολιτικοί προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς και όχι να βάλουν στ’ αλήθεια “τάξη στα πράγματα”», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μεγάλη προπαγάνδα εναντίον των τηλεοπτικών σταθμών».

Οι ίδιες πηγές της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, τονίζουν μάλιστα το ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας πως, ενώ η κυβέρνηση - μέσω του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά - έχει δηλώσει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, οι πολίτες νομίζουν το αντίθετο.