X

Αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα από την Αφοί Καρυπίδης

Στην ιδιοκτησία της εταιρείας ανήκουν 131 σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα.

Ant1news

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε η Αφοί Καρυπίδης, στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκονται 131 σούπερ μάρκετ (πρώην Αρβανιτίδης) που έμειναν μετέωρα μετά τη λύση της σύμβασης δικαιόχρησης που είχε συνάψει με τη Μαρινόπουλος.

Την εξέλιξη αυτή γνωστοποίησε στους εργαζομένους ο Θεόδωρος Καρυπίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας σε συνάντηση που είχε με τους εργαζομένους των σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη και όπως υποστήριξε ότι στόχος αυτής της κίνησης είναι η προστασία από τους πιστωτές και η εφαρμογή ενός σχεδίου εξυγίανσης που θα δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα να ανακάμψει.

Επιβεβαίωσε δε σχετικό δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» που ανέφερε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Market Ιn για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας βάσει της οποίας η τελευταία θα καταστεί βασικός προμηθευτής προϊόντων της Καρυπίδης.

Η κατάσταση, πάντως, στα 131 σούπερ μάρκετ, στα οποία απασχολούνται 1.400 άτομα, είναι αποκαρδιωτική με σχεδόν άδεια ράφια, ελάχιστους ημερήσιους τζίρους και απλήρωτους εργαζόμενους έως και τέσσερις μήνες. Τα χρέη της εταιρείας υπολογίζονται από παράγοντες της αγοράς σε τουλάχιστον 50 εκ. ευρώ και αφορούν οφειλές σε ΙΚΑ, εφορία, εργαζόμενους, μισθώματα κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι τα 131 καταστήματα βρίσκονται σχεδόν όλα στη Βόρεια Ελλάδα, με σημαντική παρουσία στη Θεσσαλονίκη (50 σημεία), αλλά και σε Χαλκιδική, Πιερία, Πέλλα και Ημαθία.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν εξαιρετικά δύσπιστοι έναντι της διοίκησης, κάνοντας λόγο για «συνεχή εμπαιγμό», ζητώντας από το υπουργείο Εργασίας να επισπεύσει την τριμερή συνάντηση που έχουν αιτηθεί και διεκδικώντας την «άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και πλήρη ενημέρωση σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης».

Διαμηνύουν, μάλιστα, ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με απεργίες και συγκεντρώσεις μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο και στη συνέχεια με άλλες μορφές, όπως επίσχεση εργασίας και ασφαλιστικά μέτρα.