X

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση στην βιομηχανία και το λιανεμπόριο

Σημαντική μείωση στον όγκο πωλήσεων και στους δείκτες τιμών της βιομηχανίας στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Ant1news

Σημαντική μείωση παρουσίασαν οι δείκτες του όγκου των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας και ο δείκτης τιμών παραγωγού βιομηχανίας, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Μεγάλη μείωση 6,6% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Φεβρουάριο εφέτος, καθώς από τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων μόνον στα πολυκαταστήματα υπήρξε θετικό πρόσημο.

Ειδικότερα, ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε σε Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισµό (11,1%), Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη δώρων κ.ά. (9,8%), Καύσιµα και λιπαντικά αυτοκινήτων (7,9%), ένδυση-υπόδηση (5,8%), Μεγάλα καταστήµατα τροφίµων (5,4%), Φαρµακευτικά- καλλυντικά (3,2%) και καπνό (0,5%). Αύξηση (9,4%) σημειώθηκε μόνον στις πωλήσεις των πολυκαταστημάτων.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιµές) σηµείωσε µείωση 6,6% τον Φεβρουάριο 2016 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2015, ενώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2016 σηµείωσε µείωση 4,3%.

Ο εποχικά διορθωµένος γενικός δείκτης όγκου (ως προς την επίδραση εποχικών γεγονότων, π.χ. έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κ.λπ.), σηµείωσε µείωση 3% τον Φεβρουάριο 2016 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2016.

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιµές) σηµείωσε µείωση 7,3% τον Φεβρουάριο 2016 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2015, ενώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2016 σηµείωσε µείωση 4,8%.

Ο εποχικά διορθωµένος γενικός δείκτης κύκλου εργασιών, σηµείωσε µείωση 2,4% τον Φεβρουάριο 2016 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2016.

Μείωση στο γενικό δείκτη τιμών στη βιομηχανία

Μείωση 10,2% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιµών παραγωγού στη βιοµηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Μάρτιο εφέτος σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2015, έναντι µείωσης 4,4% που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών το 2015 προς το 2014.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής µεταβολές των δεικτών των επιµέρους αγορών:

α. Στη µείωση του δείκτη τιµών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 9%, και

β. Στη µείωση του δείκτη τιµών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 14,3%.

Εξάλλου, ο γενικός δείκτης τον Μάρτιο 2016 σε σύγκριση µε τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2016 παρουσίασε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 0,8% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2015.