X

Αυξάνεται η τιμή σε τσιγάρα και καπνό

Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων δεν θα είναι η μόνη αλλαγή που έρχεται για τους καπνιστές. Υποχρεωμένες οι χώρες της ΕΕ για σειρά αλλαγών.

Ant1news

Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου – και όχι με τη δημοσίευση του ΦΕΚ – θα αυξηθεί η τιμή σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού. Η αύξηση θα κυμαίνεται από 0, 50 έως 1 ευρώ.

Η όγδοη συνεχόμενη αύξηση που γίνεται στον καπνό από το 2010, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην εγχώρια καπνοβιομηχανία, καθώς δεν είναι η μόνη αλλαγή που έρχεται. Αξίζει όμως, να σημειωθεί ότι,  μαζί με την αύξηση των τιμών του καπνού, αυξάνεται και το παράνομο εμπόριό του. Χαρακτηριστικό είναι ότι, το 2009 το λαθρεμπόριο καπνού ήταν στο 3% και το 2015 20%! Τα έσοδα που έχασε το Δημόσιο ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Το λαθρεμπόριο καπνού άρχισε να «φουντώνει» το 2013 και σήμερα υπολογίζεται ότι φτάνει τους 500 τόνους ετησίως.

Οι ελληνικές, όπως όλες οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες , έχουν κι άλλα  ζητήματα να αντιμετωπίσουν. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα πρέπει να υπακούσουν στην ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία προβλέπει την κάλυψη του 65% της συσκευασίας να καλύπτεται με προειδοποιητικά μηνύματα υγείας.

Δεύτερον, απαγορεύτηκαν τα προϊόντα καπνού που έχουν γεύσεις ή αρώματα. Μόνο η γεύση μέντας θα επιτρέπεται μέχρι το 2020. Τα αρωματικά απαγορεύτηκαν και στα χαρτάκια και τα φιλτράκια, όπως και η διάθεση προϊόντων καπνού με αυξημένη τοξικότητα ή εθιστικότητα.

Όλα τα παραπάνω έχουν τεράστιο κόστος για την καπνοβιομηχανία, που θα πρέπει να τυπώσει νέες συσκευασίες. Να αναφερθεί ότι, σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν μόνο τρεις βιομηχανίες συσκευασίας και τα νέα πακέτα θα πρέπει υποχρεωτικά να κυκλοφορήσουν την 1η Ιανουαρίου 2017.

Αναφορικά με την ελληνική βιομηχανία, θα ζημιωθεί ακόμα περισσότερο με την επιβολή νέου φόρου, αφού θα πρέπει τα πακέτα που βρίσκονται ήδη στις αποθήκες τους να επανατιμολογηθούν, εφόσον δεν έχουν πωληθεί πριν από τις νέες αυξήσεις.