X

“Παραδοχή” Στεργιώτη: “ξέφραγο αμπέλι” ο διαδικτυακός τζόγος στην Ελλάδα

Εντοπίστηηκαν άλλοι 122 (!) πάροχοι τυχερών παιχνιδιών μέσω ίντερνετ, που "θησαύριζαν" χωρίς άδεια, έλεγχο και φορολόγηση.

Ant1news

Σε έμμεση πλην σαφή παραδοχή της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων ότι η Ελλάδα παραμένει «βασίλειο» του παράνομου διαδικτυακού τζόγου, ο τζίρος του οποίου εκτιμάται σε 6 δις ετησίως, αποτελεί η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΕΠ, αναφορικά με την πληθώρα των νέων, παράνομων ιστότοπων τυχερών παιχνιδιών που λειτουργούν στην χώρα, κάτι που η ίδια θα έπρεπε ως εκ του ρόλου της να φροντίζει να μην συμβαίνει. 

Σε μόνο μία έρευνα, εντοπίστηκαν 122 (!) μη αδειοδοτημένοι ιστοχώροι, οι οποίοι λειτουργούσαν και λειτουργούν χωρίς να ελέγχονται τα οικονομικά στοιχεία τους, χωρίς να φορολογούνται (σημ: απώλεια φόρων 1 δις ευρώ κάθε χρόνο, λόγω του παράνομου τζόγου δείχνουν οι έρευνες), χωρίς να προκύπτει πόσους υπαλλήλους και υπό ποιο καθεστώς τυχόν απασχολούν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για πληθώρα εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, έχουν πολυάριθμους πελάτες από όλη την χώρα, ωστόσο όλα τα χρήματα που «ποντάρουν» οι παίκτες και συγκεντρώνουν οι εταιρείες, τα οποία είναι αφορολόγητα δεδομένου ότι οι εταιρείες δουλεύουν «μαύρα» και χωρίς έλεγχο, «φεύγουν» για το εξωτερικό, την ώρα πάντως που η Επιτροπή έχει παγώσει το σχέδιο για την επένδυση των VLTs, που θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, τζίρο στην αγορά και σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο. 

 

Όλα αυτά η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, επικεφαλής της οποίας είναι ο εκλεκτός του Γιάννη Βαρουφάκη, Αντώνης Στεργιώτης, τα παρακολουθεί και τα καταγράφει, εντάσσοντας μάλιστα στην «μαύρη λίστα» που διατηρεί τις εταιρείες, ωστόσο όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, δεν έχει λάβει – ως οφείλει - δραστικά μέτρα πάταξης του φαινομένου, που υφίσταται και αναπτύσσεται ως άλλη «Λερναία Ύδρα».

Τα «κόλπα» του παράνομου ηλεκτρονικού τζόγου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΕΠ, «εκατόν είκοσι δυο νέοι ιστότοποι–ονόματα χώρου, μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, μετά την αναθεώρηση της 9ης έκδοσης του καταλόγου μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων που τηρεί η Ε.Ε.Ε.Π. (black list)».

Από τις αρχές Απριλίου ως τα μέσα Μαΐου, ελεγκτές της ΕΕΕΠ διενήργησαν έρευνες σε 167 ιστότοπους, διαπιστώνοντας ότι: κανένας δεν έχει εγγραφεί στον κατάλογο (black list - έκδοση 9η) της ΕΕΕΠ και ότι 122 εξ αυτών παρέχουν μη αδειοδοτημένες υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου στην ελληνική επικράτεια (πρόσβαση από ελληνική IP), κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων.

Από τους 122 παράνομους ιστότοπους διαδικτυακού τζόγου:

-Εβδομήντα δύο (72) είναι προσβάσιμοι από IP που βρίσκεται στην ελληνική Επικράτεια, πραγματοποιείται εγγραφή (registration) σε αυτούς, και συντελείται μη αδειοδοτημένη παροχή των σχετικών υπηρεσιών.

 

-Σε πέντε (5) ιστότοπους, παρ’ ότι δεν πραγματοποιείται άμεσα εγγραφή (registration), δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης μέσω ονόματος χρήστη (login) και κωδικού πρόσβασης (password), γεγονός που προϋποθέτει ότι τα παραπάνω έχουν ήδη δοθεί στους χρήστες με άγνωστο τρόπο.

-Σαράντα πέντε (45) ανακατευθύνουν - προωθούν σε άλλους ιστοτόπους, που συντελείται μη αδειοδοτημένη παροχή των σχετικών υπηρεσιών, και οι οποίοι α) είτε είναι προσβάσιμοι από IP που βρίσκεται στην ελληνική Επικράτεια, β) είτε ήδη είχαν εγγραφεί στην «black list» της ΕΕΕΠ.