X

“Αδειάζει” την κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ

Διαφορετικές απόψεις από την κυβέρνηση εκφράζει ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤΤ. Τονίζει ότι τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα για μέχρι και 10 άδειες καναλιών!

Ant1news

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση, στη Βουλή, του νέου προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, Δημήτρη Τσαμάκη, ο οποίος "αδειάζει" την κυβέρνηση για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών πανελλήνιας εμβέλειας, εκφράζοντας διαφορετικές απόψεις από εκείνη.

Μπορεί λοιπόν η διαδικασία χορήγησης τηλεοπτικών αδειών να έχει ξεκινήσει και ο αριθμός τους να έχει οριστεί στις τέσσερις, αλλά ο ίδιος παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα για μέχρι και 10 άδειες καναλιών.

"Εκ των όσων γνωρίζω για το φάσμα ευρωζωνικότητας τεχνικά θα μπορούσε κανείς να πάει και σε μεγαλύτερη κάλυψη. Υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα, δεν μπορεί όμως να πάει κανείς σε πάνω από 10 συχνότητες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάκης απαντώντας σε ερώτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤΤ, o διορισμός του οποίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών, σημείωσε δε ότι υπάρχουν προβλήματα γεωγραφικής κάλυψης σε Μακεδονία, Ήπειρο, και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ώστε η κάλυψη να μεγιστοποιηθεί.

Τη δυνατότητα χωρητικότητας περισσότερων των τεσσάρων προγραμμάτων στο φάσμα στην Ελλάδα επιβεβαίωσε και πρόσφατη μελέτη του Μιχάλη Μπλέτσα, επιστήμονα και ερευνητή της πληροφορικής, και διευθυντή πληροφορικής στο Media Lab του Massachusetts Institute of Technology (MIT). Η μελέτη, που υλοποιήθηκε κατόπιν παραγγελίας της Digea Α.Ε., είχε ως αντικείμενο τον αριθμό και την χωρητικότητα των πολυπλεκτών ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής.

Εξετάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση καθώς και την διεθνή πρακτική, ο κ. Μπλέτσας υπογραμμίζει ότι ο νέος χάρτης συχνοτήτων θα πρέπει να προβλέπει ένα ελάχιστο αριθμό 6 πολυπλεκτών (διαύλων) ανά μονοσυχνοτικό δίκτυο (SFN). Αυτοί κατανέμονται σε 5 πολυπλέκτες εθνικής εμβέλειας και 1 ή 2 περιφερειακής για την πλειοψηφία των μονοσυχνοτικών δικτύων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να κινηθούν οι προβλεπόμενες από την ITU διαδικασίες καταχώρησης διαύλων σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες.

Επίσης, καταλήγει πως σήμερα ένας πολυπλέκτης DVB-T που εκπέμπει σύμφωνα με τον ισχύοντα χάρτη συχνοτήτων υποστηρίζει τουλάχιστον 4 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας (HD) ή 10 απλής (SD). Ως εκ τούτου, στους 4 πολυπλέκτες που διαθέτει σήμερα η DIGEA για την εκπομπή ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας μπορούν να χωρέσουν συνολικά 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας (HD) ή 40 απλής (SD). Μετά την μετάβαση στο πρότυπο εκπομπής DVB-T2 και υποθέτοντας παρόμοια ραδιοκάλυψη, θα υποστηρίζονται τουλάχιστον 6 προγράμματα HD ή 16 SD ανά πολυπλέκτη. Τέλος, η μετάβαση στην κωδικοποίηση/συμπίεση HEVC θα επιτρέψει την μετάδοση 10 προγραμμάτων HD ανά πολυπλέκτη.