X

“Πυρά” ΕΙΤΗΣΕΕ για... σκόπιμες ασάφειες στον αριθμό των αδειών

Ανακοίνωση σχετικά με τη μη δέσμευση της κυβέρνησης για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών εξέδωσε η ΕΙΤΗΣΕΕ.

Ant1news

Η ΕΙΤΗΣΕΕ επισημαίνει πως ορθώς τα κυβερνητικά στελέχη στις συνεντεύξεις τους δηλώνουν ότι πρέπει να είναι γνωστός στους ενδιαφερόμενους ο αριθμός των αδειών (γενικές και θεματικές).

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΙΤΗΣΕΕ, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός χωρίς να έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις, ενώ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να δοθεί και πέμπτη γενική άδεια, πλην των θεματικών.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς μπορούν να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι και τι τίμημα θα προσφέρουν αν δεν γνωρίζουν τον αριθμό αδειών;

Με βάση και τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, αναμένουμε από την κυβέρνηση τις δικές της πρωτοβουλίες, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ. 

Μάλιστα, η ΕΙΤΗΣΕΕ στην ανακοίνωσή της παραθέτει και αποσπάσματα από συνεντεύξεις κυβερνητών στελεχών: 

Συνέντευξη Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika FM στις 29.2.2016:

Δημοσιογράφος: Και θεματικού θα υπάρξουν;

Νίκος Παππάς:  Είναι μικρές οι πιθανότητες αυτή τη στιγμή που συζητάμε αλλά για να μην τα λέμε και όλα ανάποδα και να δίνουμε και το δίκαιο όπου αυτό υπάρχει δικαιούνται οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό και έτσι θα γίνει να γνωρίζουν ακριβώς σε ποιο τηλεοπτικό τοπίο θα κληθούν να λειτουργήσουν την επαύριο εάν κερδίσουν στον διαγωνισμό, δηλαδή να ξέρουν πόσα είναι συνολικά τα κανάλια γενικού ενδιαφέροντος, εάν υπάρχουν θεματικά και πόσα είναι κλπ κλπ.

Συνέντευξη Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην εφημερίδα Παρόν στις 28.2.2016:

Δημοσιογράφος: Θα υπάρξουν άδειες εθνικής εμβέλειας θεματικού περιεχομένου όπως ορίζει ο νόμος σας;

Nίκος Παππάς: Έχουν δίκιο όσοι έχουν σκοπό να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι οι όροι, σε ποια αγορά μπαίνουν και πόση θα είναι η διαφημιστική πίτα. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει το φαινόμενο τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι διά της διολισθήσεως έγιναν γενικού περιεχομένου. Επειδή δεν έχουμε καλή προϊστορία επιβολή ελέγχων συνολικά και επειδή φαίνεται πως με τους όρους της οικονομικής βιωσιμότητας τα τέσσερα κανάλια είναι υπεραρκετά, η κατεύθυνσή μας αυτήν τη στιγμή είναι να μη δημοπρατήσουμε θεματικές άδειες. Άρα θα δημοπρατήσουμε άδειες γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας και περιφερειακές.

Συνέντευξη Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο SBC TV στις 12.1.2016:

Δημοσιογράφος: Περίπου, κάτω από πέντε άδειες; Κάπου εκεί σε πανελλαδικό επίπεδο;

Νίκος Παππάς: Νομίζω ότι δεν μπορώ να διαψεύσω αυτό που μόλις είπατε, διότι θα πρέπει –επαναλαμβάνω– αυτό να το θελήσουν και οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με την τηλεόραση, να μπούμε σε ένα πεδίο το οποίο να διαμορφώνεται σε ένα πολύ σταθερό οικονομικό υπόβαθρο.

Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου στην «Πρωινή ζώνη» της ΕΡΤ1 την 1η Ιουνίου 2016:

Δήλωσε πως τώρα οι άδειες που προκηρύσσονται είναι τέσσερις, «αν όμως στη διάρκεια της δημοπρασίας υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον», θα εξεταστεί αν θα δοθούν άδειες και για «άλλου είδους τηλεοπτικά κανάλια, θεματικά ή άλλα…».