X

“Τρικυμία” για το λιμάνι του Πειραιά

Ενστάσεις της COSCO για το νομοσχέδιο της πώλησης του ΟΛΠ. Κάλυψη Μαξίμου στον Δρίτσα. Απόψε η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ant1news

Ταραγμένα είναι τα νερά όσο αφορά στην πώληση του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO μια μέρα πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, ώστε ο Έλληνας Πρωθυπουργός να το έχει μαζί του στο ταξίδι του στην Κίνα και να οριστικοποιηθεί η πώλησή του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρεία.

Τα πράγματα όμως, δεν βαίνουν ολότελα καλώς, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής εταιρείας, το νομοσχέδιο, που έφτασε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ήταν αλλαγμένο σε επτά σημεία, συγκριτικά με τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και είχαν ενσωματωθεί στη συμφωνία πώλησης του οργανισμού που υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο, μεταξύ του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα και της διοίκησης της COSCO.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης μετέβη στη Βουλή, ώστε να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί, με εντολή που έδωσε ο Πρωθυπουργός, κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Εν τέλει επελέγη η λύση του να αφήσει ο Υπουργός Ναυτιλίας «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε δύο σημεία του ν/σ, τα οποία θίγει η COSCO, αφετέρου να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωση μέσω της οποίας θα επεσήμανε ότι οι όποιες αλλαγές έγιναν λόγω προσαρμογής των συμφωνηθέντων στην ελληνική νομοθεσία και ότι η αρχική σύμβαση άφηνε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο τελικό κείμενο.

Κύκλοι Μαξίμου: Τέλος καλό, όλα καλά - Δρίτσας: Ευθύνη της κυβέρνησης, όχι δική μου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «τέλος καλό, όλα καλά», με το κείμενο να επανέρχεται σήμερα στη Βουλή διορθωμένο, για να διαπιστωθεί αν όντως πρόκειται για «τέλος».

Παρά το ότι τα φώτα έπεσαν πάνω στον Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, εξαιτίας της αντίθεσης που είχε προβάλει στο παρελθόν σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι, ο ίδιος  «έφερε στη Βουλή τη σύμβαση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση με την Cosco, χωρίς να αλλάξει ούτε τελεία». Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Υπουργός Ναυτιλίας, κατά τη σημερινή συζήτηση επί του νομοσχεδίου, αποποιήθηκε των ευθυνών για τις αλλαφές στην αρχική συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι, αυτές προήλθαν από τον ΓΓ της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου.

Μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μέσω ανακοίνωσής της, παρέχει «ασυλία» στον Υπουργό Ναυτιλίας και ξεκαθαρίζει πως η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά.

«Δεν υπάρχει φάουλ» δήλωσε σήμερα ο Κώστας Ζαχαριάδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τι βελτιώσεις νομικής φύσης (κατά το ελληνικό Δίκαιο) που προκάλεσαν την αντίδραση της εταιρείας, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, επιχείρησε η Γραμματεία τις κυβέρνησης. Υπογραμμίζουν δε ότι, αυτές οι αλλαγές δεν αλλοιώνουν την ουσία της σύμβασης.

Η κυβέρνηση, ως εκ τούτου, χαρακτηρίζει «βιαστική αντίδραση» την ενέργεια, η οποία ήδη αντιμετωπίζεται, αφού ο Γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου και ο Θοδωρής Δρίτσας βρίσκονται σε επικοινωνία με το επιτελείο της κινεζικής εταιρείας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις σε τουλάχιστον δύο από τα σημεία που ζητεί η COSCO.

Aντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Η σύμβαση με την εταιρία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή ήταν διαφορετική από αυτή που υπογράφηκε. Η χώρα διασύρεται από την έλλειψη αξιοπιστίας. Η ευθύνη ανήκει στον κ. Τσίπρα και όχι στους υπουργούς του κ.κ. Δρίτσα ή Σπίρτζη», δήλωσε σήμερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Το κείμενο του νομοσχεδίου που έφερε στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην Cosco έρχεται σε αντίφαση με το κείμενο της συμφωνίας, που υπογράφτηκε στις 8 Απριλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του κ. Τσίπρα.

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων σκοτώνει την όποια πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης. Η αναξιοπιστία διώχνει επενδύσεις. Η ανικανότητα και η αναξιοπιστία διώχνουν δουλειές. Αυτό δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη. Είναι υπονόμευση της ανάπτυξης. Η χώρα, για μια ακόμη φορά, διασύρεται από την αναξιοπιστία, την αφερεγγυότητα, την ανευθυνότητα της Κυβέρνησης.

Η ευθύνη της διακυβέρνησης ανήκει στον πρωθυπουργό και όχι στον κ. Δρίτσα. Αποκλειστικά υπεύθυνος για όλα είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νεάς Δημοκρατίας. 

 

Το Ποτάμι: Παίξτε, παίξτε, παίξτε…

Τον παραπάνω τίτλο έχει η ανακοίνωση του Ποταμιού για το ζήτημα της πώλησης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO. Το κόμμα της αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, έχει απολέσει τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας και σοβαρότητας.

Η ανακοίνωση του Ποταμιού

H κυβέρνηση έχει απολέσει και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Η συμπεριφορά της στο θέμα της Cosco δείχνει ότι έχει μεταβληθεί σε έναν άτακτο ασκέρι όπου ο κάθε υπουργός κάνει ό,τι του κατεβαίνει. Κι αν όλα αυτά συμβαίνουν στο προβεβλημένο και εθνικής προτεραιότητας θέμα της Cosco, λίγες μέρες μάλιστα πριν το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Κίνα, σκεφτείτε τι γίνεται στα εκατοντάδες κρίσιμα και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ένωση Κεντρώων: Μην κωλυσιεργείτε!

«Μόνο αν θίγονται μεγάλης σημασίας Εθνικά συμφέροντα να προχωρήσει ο Υπουργός σε αλλαγές», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων, η οποία καλεί την κυβέρνηση «να μην κωλυσιεργεί και να προχωρήσει στην συνεννόηση με την COSCO και επομένως στην ιδιωτικοποίηση γιατί οι Κινέζοι είναι επενδυτές τωρινοί και αυριανοί».