X

Συμφωνία των εργαζομένων με τον Μαρινόπουλο

Η διοίκηση δεσμεύτηκε να πληρώσει τα δεδουλευμένα και να καταβάλλει κάθε  προσπάθεια για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Διερευνητικό ενδιαφέρον από Σκλαβενίτη.

Ant1news


Η διοίκηση της εταιρίας Μαρινόπουλος ΑΕ, μετά από σχετικό αίτημα των εργαζομένων της, δεσμεύτηκε προς το  «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», ότι κατά την εκδίκαση, την Παρασκευή, για το αίτημα υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους θα προβεί στα ακόλουθα αιτήματα και δηλώσεις προς το Δικαστήριο: 

α) Να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας, τόσο των νυν εργαζομένων όσο και των απολυμένων ή με άλλο τρόπο αποχωρησάντων μέχρι σήμερα, αλλά και όσων τυχόν θα αποχωρήσουν από τώρα και στο εξής. Πιο συγκεκριμένα: όλες οι παραπάνω, ενδεικτικώς απαριθμούμενες γεγενημένες εργατικές απαιτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με τις επιμέρους ιδιωτικές συμφωνίες ή/και ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ή/και προκειμένου περί αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας σύμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις περί σταδιακής καταβολής αποζημίωσης. 

β) Οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. 

γ) Οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ δεσμεύονται ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας. 

δ) Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως εύλογο και δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων είτε ατομικά είτε συλλογικά, όπως εκπροσωπούνται από το Σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», να ασκήσουν Αίτηση Ανάκλησης της χορηγηθείσας Προσωρινής Διαταγής εξαιτίας αυτών των παραβάσεων, στην δε αίτηση των εργαζομένων προς ανάκληση της προσωρινής διαταγής, οι δηλούσες Εταιρείες δεσμεύονται ότι δεν θα αντιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο και αιτία. 

Την απόφαση του Πρωτοδικείου αναμένουν με αγωνία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον,  όχι μόνον οι εργαζόμενοι, αλλά και οι προμηθευτές και οι τράπεζες. 

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν, ότι η προσωρινή διαταγή για την υπαγωγή του Ομίλου Μαρινόπουλου στο Άρθρο 99, με την παράλληλη, εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή, θα μπορούσε να είναι σωτήρια για την εταιρεία και την διάσωση των θέσεων εργασίας.

Οι υποχρεώσεις του Ομίλου

Εάν τελικά γίνει αποδεκτό το σχέδιο εξυγίανσης του Ομίλου, τότε ανοίγει ο δρόμος για σταδιακή εξομάλυνση της λειτουργίας και εξόφλησης των χρεών του συνολικού ύψους 1,8δις€ (Υποχρεώσεις προς προμηθευτές: 1δις€ -  Λοιπές υποχρεώσεις (Δάνεια, μισθώσεις, δημόσιο): 800-900εκ.€) 

Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες, υπέρ της αίτησης της «Μαρινόπουλος» θα ταχθούν ως πιστωτές αυτής το ελληνικό Δημόσιο, οι Τράπεζες, αρκετοί προμηθευτές, εργαζόμενοί της και όχι μόνο. Βέβαια αναμένεται να υπάρξει και ομάδα πιστωτών η οποία θα εναντιωθεί στην αίτηση.

 

Διερευνητικό ενδιαφέρον από Σκλαβενίτη 

Απολύτως μη δεσμευτική, αλλά επίσημη είναι, πλέον, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά «Σκλαβενίτη» για τον Όμιλο Μαρινόπουλου. 

Η σχετική επιστολή, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στο Πρωτοδικείο, απεστάλη, ήδη, στην εταιρία Μαρινόπουλος από την πληρεξούσιο δικηγόρο της «Σκλαβενίτης».