X

“Φέσια” 11,5 δις από 537 χιλιάδες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ

Νέα ρύθμιση με 100 δόσεις και τη θέσπιση επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού ζητά η ΕΣΕΕ.

Ant1news

Σε δυσθεώρητα ύψη έχει ανέλθει το χρέος που έχουν δημιουργήσει στον ΟΑΕΕ περίπου 537.000 ασφαλισμένοι, καθώς υπολογίζεται πλέον σε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 701.000 ασφαλισμένους, οι 241.000 έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών, κάτι που σημαίνει πως είναι δύσκολο να αναζητηθούν από τις υπηρεσίες του Οργανισμού. Μόλις 164.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ εξακολουθούν να καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους.

Ως αποτέλεσμα, ο ΟΑΕΕ εισπράττει κάθε μήνα περίπου το 50% των χρημάτων που χρειάζονται για να καταβληθούν οι συντάξεις, με το υπόλοιπο να παρέχεται από το κράτος. Μάλιστα ο Οργανισμός έχει δημιουργήσει χρέος προς τον ΕΟΠΥΥ της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ, επειδή δεν αποδίδει τη σχετική εισφορά, αξιοποιώντας την για να καταβάλλει τις συντάξεις.

ΕΣΕΕ: Δύο προαπαιτούμενα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, εκφράζοντας την μεγάλη ανησυχία της αγοράς, απέστειλε προς το σύνολο της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών επιστολή με την οποία τεκμηριώνει την ανάγκη θέσπισης του επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού και εισαγωγής μίας βελτιωμένης έκδοσης και λειτουργίας της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Στην επιστολή της, η ΕΣΕΕ ζητά συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Ο Πρόεδρος Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Η ΕΣΕΕ έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα δύο σημαντικά αιτήματα σε σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών. Το πρώτο αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία του ακατάσχετου “τροφοδότη λογαριασμού” δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, ενώ το δεύτερο μια βελτιωμένη έκδοση της “βοήθειας” των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές».

O κ. Κορκίδης σημείωσε επίσης: «Δυστυχώς, οι θεσμοί προβάλλουν ατεκμηρίωτες και ανυπόστατες δικαιολογίες, ενώ δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να εγκαταλείψουν την αυστηρά τιμωρητική στάση τους, ώστε να αντιληφθούν την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής τους. Με τις προτάσεις μας ουσιαστικά επιβεβαιώνουμε το γεγονός, ότι ο Έλληνας μικρομεσαίος δεν θέλει να χρωστάει, δεν θέλει να παραιτηθεί αμαχητί των υποχρεώσεων του, αλλά να του δοθεί η 2η ευκαιρία για να το παλέψει. Οι δανειστές εάν πράγματι δεν θέλουν να βγάλουν από τα πόδια τους τους μικρούς και να εξαγοράσουν μέσω Τραπεζών τις μεγάλες επιχειρήσεις, οφείλουν να αποδεχθούν, ότι στα 20 δικά τους προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου και οι  Έλληνες επιχειρηματίες έχουν τουλάχιστον το δικαίωμα σε 2 προαπαιτούμενα για να πληρώσουν αυτά που οφείλουν, αντί να χρεοκοπήσουν».

Σε χθεσινή τοποθέτησή του, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα ευκαιρία διακανονισμού σε 100 δόσεις, καλώντας τους πολίτες να εκμεταλλευτούν τα περιθώρια που δίνει ο νόμος για εξόφληση οφειλών.