X

Διαδικασία “παρωδία” για τις τηλεοπτικές άδειες - χωρίς πιστοποίηση το σύστημα

"Μπουρλότο" στην δημοπρασία απο παραδοχές της Επιτροπής. Για εκβιασμό απο τον Καλογρίτσα μιλά ο Καμμένος. Αποστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Σε απόλυτη παρωδία εξελίχθηκε η πολύωρη παρουσίαση του ηλεκτρονικού συστήματος που θα χρησιμοποιηθεί στην δημοπρασία, για τις μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Η Επιτροπή που θα διενεργήσει τον πλειστηριασμό επί τουλάχιστον τρεις ώρες αρνιόταν πεισματικά να δηλώσει στους εκπροσώπους των εννέα διεκδικητών των αδειών κατά πόσον το σύστημα έχει παραληφθεί και κυρίως εάν φέρει διεθνή πιστοποίηση, όπως ορίζεται ρητά στην σχετική προκήρυξη.

Αντί ενός απλού «ναι» ή «όχι», τα μέλη της Επιτροπής απέφευγαν με κάθε τρόπο να απαντήσουν με σαφήνεια, καλώντας μάλιστα τους υποψηφίους να υποβάλλουν γραπτώς τα ερωτήματα τους, στα οποία όπως έλεγαν «η Επιτροπή θα απαντούσε «εν ευθέτω χρόνο» κι  όλα αυτά, μόλις τέσσερα 24ώρα πριν από την δημοπρασία.

 

 

Απείλησαν με αποχώρηση

Η στάση της Επιτροπής ανάγκασε ορισμένους υποψηφίους να απειλήσουν με αποχώρηση, ενώ άλλοι καλούσαν την Επιτροπή να αποσυρθεί δι΄ ολίγον για να συνεδριάσει και να τους απαντήσει στο απλό ερώτημα: αν παραλήφθηκε κι αν έχει διεθνή πιστοποίηση το ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας.

 Επί εκατό λεπτά, εκπρόσωποι όλων των υποψηφίων, καθηγητές πανεπιστημίου και έγκριτοι νομικοί απηύθυναν συγκεκριμένα ερωτήματα στα μέλη της επιτροπής, που όμως παρέμεναν σιωπηλά, αρνούμενα να αποσαφηνίσουν το τοπίο για τους όρους της κατ΄ ευφημισμόν αδιάβλητης διαδικασίας.

Τελικώς, τα μέλη της Επιτροπής αποσύρθηκαν για να συνεδριάσουν κατ΄  ιδίαν για 15 λεπτά, τα οποία όμως έγιναν μία ώρα κι ένα τέταρτο, μετά το πέρασμα των οποίων ενημέρωσαν τους υποψηφίους ότι η εταιρεία είναι πιστοποιημένη, αλλά το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι.

 Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν υπηρετείται η βασική πρόνοια του διαγωνισμού ότι πρέπει να υπάρχει ρητά διεθνής πιστοποίηση.  Έγκυροι νομικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για βασική παραβίαση της προκήρυξης που δημιουργεί προβλήματα διαφάνειας και νομιμότητας του διαγωνισμού.

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Την ίδια ώρα εγείρεται ζήτημα καταπάτησης των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς όπως και τα μέλη της Επιτροπής παραδέχθηκαν, η όλη διαδικασία θα διαρκέσει πολλές ώρες που μπορεί και να ξεπεράσουν τα δύο 24ώρα.

Όπως συνεπάγεται λόγω της διάρκεια και των πολλών ωρών που θα κρατήσει η διαδικασία, υπάλληλοι θα εργαστούν σερί ως και 50 ώρες ή περισσότερες (υπάλληλοι ΓΓΕΕ, αστυνομικοί, μέλη αντιπροσωπείας κάθε υποψηφίου).

Επίσης τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας  (χημικές τουαλέτες, κλειστοί χώροι «απομόνωσης υποψηφίων» κτλ).

Άλλο ένα θέμα που προβληματίζει είναι η βιντεοσκόπηση κάθε κίνησης των υποψηφίων (φαγητό, ανάπαυση κτλ, με εξαίρεση την τουαλέτα)

Ο δικηγόρος Δημήτρης Βερβεσός, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έκανε λόγο για σαφή παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Παράλληλα με όλα αυτά, άλλο μείζον ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει αν λόγω κόπωσης, γίνει κάποιο ανθρώπινο λάθος σε μια τόσο σοβαρή διαδικασία;

 

«Πυρά» Καμμένου

Την ίδια ώρα, την αξιοπιστία του ούτως ή άλλως διάτρητου διαγωνισμού, πλήττει ακόμη περισσότερο ο ίδιος ο κυβερνητικός εταίρος.

Μέσω Twitter, ο Πάνος Καμμένος, κάνοντας ευθεία επίθεση σε έναν από τους διεκδικητές των τηλεοπτικών αδειών και κουμπάρο του, τον κ. Καλογρίτσα, τον καταγγέλλει για πιέσεις προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση υπέρ του στον διαγωνισμό.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης στην ανάρτηση του υποστηρίζει ότι, «με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι…».

 

Αποστάσεις από τον κυβερνητικό εταίρο κράτησε η Κουμουνδούρου, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι πρέπει να εξεταστούν όχι μόνο τα υψηλά τιμήματα στην δημοπρασία, αλλά και από ποιόν θα δοθούν.

«Μπορεί ακόμα και μαφίες έχουν χρήμα και να πάρουν ένα μέσο ενημέρωσης και ξέρετε τι σημαίνει αυτό για μια χώρα. Πρέπει να διερευνηθεί από πού προέρχεται το χρήμα κλπ. και με κάθε τρόπο πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα νομικά περιθώρια που έχουμε να μην συμμετέχουν εταιρείες που κάνουν δημόσια έργα», δήλωσε ο κ. Δημαράς στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, αναφερόμενος στις καταγγελίες Καμμένου δήλωσε, «ο καθένας προφανώς έχει την ευθύνη του τι λέει και αν έχει κάποια στοιχεία ας τα δώσει και ας τα πει δημόσια. Δεν ξέρω τι εννοεί και το λέω ευθέως».

 

ΝΔ: δεν αποδεχόμαστε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος υποβολής προσφορών σε όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πρώτον, η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου υλοποιεί ένα πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, χτίζοντας “γέφυρες διαπλοκής” με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες. Ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας αλλά επιχειρεί τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης.

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί ένα διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα.

Είναι τέτοια η αγωνία του κ. Παππά που δεν περιμένει καν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Δεύτερον, η λογική του “όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια”, χωρίς να αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων και η τεχνογνωσία τους, οδηγεί σε έξαρση της διαπλοκής.

Τρίτον, ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών δημιουργεί συνθήκες ενός ολιγοπωλίου που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και δεν διασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών. Οικοδομεί μια ολιγαρχία στα Μέσα Ενημέρωσης, περιορίζοντας την πολυφωνία και τον πλουραλισμό των απόψεων και στρέφεται ουσιαστικά κατά της ίδια της Δημοκρατίας.

Τέταρτον, εντύπωση προκαλεί η σιωπή των κ. Τσίπρα, Παππά και Γεροβασίλη στις δημόσιες καταγγελίες του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου. Σύμφωνα με τις οποίες υποψήφιος καναλάρχης, “Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι...”».

 

Παππάς: η ΝΔ λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ, σχολίασε τα εξής.
«Για ακόμα μία φορά, η Ν.Δ. λειτουργεί - με μικρή χρονοκαθυστέρηση - ως εκπρόσωπος όσων ιδιοκτητών καναλιών δεν επιθυμούν να γίνει ο διαγωνισμός. 

Ταυτίζεται μονότονα με το καθεστώς ανομίας το οποίο η ίδια έχτισε.

Θέλει να γυρίσουμε στην εποχή που η χρήση των συχνοτήτων γινόταν χωρίς άδεια, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα.

Την ενημερώνουμε, εκ νέου, ότι το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες των καναλιών, διότι έκρινε πως «συντρέχουν εν προκειμένω - κατά τα βασίμως προβαλλόμενα από τη Διοίκηση - επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας». 

Σε εφαρμογή, λοιπόν, των ψηφισμένων νόμων του κράτους και του Συντάγματος ο διαγωνισμός υλοποιείται. Δεν έχει καν ανάγκη από τη νομιμοποίηση της Ν.Δ., διότι υπερψηφίστηκε ακόμα και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. έμεινε να κλαίει με μαύρο δάκρυ, γιατί δεν κατάφερε να τον ακυρώσει μέσω της παράλυσης του ΕΣΡ.

Είναι καθαρό σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα. Η Ν.Δ. είναι η πολιτική δύναμη που επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα σε ένα καθεστώς όπου οι ισχυροί μονίμως ευνοούνται και οι αδύναμοι υφίστανται τις συνέπειες των ακραίων νεοφιλελεύθερων εμμονών της. Η Ν.Δ. είναι σύμφυτο της διαπλοκής και της χρεοκοπίας.

Την αφήνουμε να νοσταλγεί το παρελθόν της ασυδοσίας».

 

"Πυρ ομαδόν" από την αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής του Ποταμιού,Σταύρος Θεοδωράκης, αποδομώντας ακόμη περισσότερο την εγκυρότητα του διαγωνισμού κι αποκαλύπτοντας κλοιό πιέσεων, εκανε λόγο για ενδοκυβερνητική κόντρα για …χατίρι δύο υποψηφίων.

«Οι ΑΝΕΛ καταγγέλλουν ότι δεν μπορείς να δίνεις τηλεοπτική άδεια σε εργολάβους και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι δεν μπορείς να ζητάς άδεια όταν οι όλοι οι βασικοί συνεργάτες σου εργάζονται σε γραφείο συγκεκριμένου Υπουργού. Είναι το επόμενο καρφί που αφορά την υποψηφιότητα Σαββίδη καθώς υπάρχει ενδοκυβερνητική κόντρα για τις τηλεοπτικές άδειες», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι, «αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ειλικρινή προσπάθεια θα το πιστωνόταν, όμως σε αυτό που επιχειρεί υπάρχουν πολύ μεγάλα νομικά κενά και κενά πολιτικής λογικής».

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, υποστήριξε πως όλο αυτό είναι: Πρόβα τζενεράλε για την «αριστερή διαπλοκή» σήμερα. H χώρα κλυδωνίζεται και αυτοί «παίζουν» τον παπά. Εκπτώσεις στην δημοκρατία δεν ανεχόμαστε. O καθεστωτισμός τους δεν θα περάσει.

Το ΚΚΕ σχολιάζοντας το θέμα των τηλεοπτικών αδειών υπογράμμισε: καθημερινά αποκαλύπτεται ότι βασικός στόχος του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα «τζάκια» και η δημιουργία ενός πιο φιλικού τηλεοπτικού περιβάλλοντος για την κυβέρνηση, όπως ακριβώς έκαναν κι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος, δήλωσε, «έστω και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση οφείλει να σοβαρευτεί και να μην αφήσει στο δρόμο χιλιάδες πολιτών μας. Υπάρχει λύση, μέσω της επανασύστασης του ΕΣΡ».

Η Χρυσή Αυγή σχολίασε, «ο ΣΥΡΙΖΑ διαιωνίζει την διαπλοκή και στήνει πίσω από κλειστές πόρτες τα δικά του διαπλεκόμενα κυκλώματα με μόνιμο θύμα τον ελληνικό λαό και την ελεύθερη ενημέρωση».