X

Άδειες: αμείλικτα ερωτήματα για το “διάτρητο” ηλεκτρονικό σύστημα

Ο χρόνος- τρόπος παραλαβής του και η καίρια παράλειψη που "κουρελιάζει" την αξιοπιστία του. Οι καταγγελίες Καμμένου και οι δηλώσεις Τσίπρα.

Ant1news

Μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα για την αξιοπιστία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ανακύπτουν από την στάση της Επιτροπής διενέργειας της δημοπρασίας αναφορικά με το ηλεκτρονικό σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί στον πλειστηριασμό.

Ο διαγωνισμός ήδη προεξοφλείται ότι θα εξελιχθεί σε παρωδία, καθώς βάσει των όρων διεξαγωγής του θα θυμίζει περισσότερο τηλεπαιχνίδι, παρά διαδικασία αυξημένης σοβαρότητας και κύρους, όπως απαιτείται.

Μαζί με τις αντιδράσεις που κορυφώνονται για την δημοπρασία, που θα ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης και αναμένεται να διαρκέσει ημέρες, πυκνώνουν και γίνονται πιο επιτακτικά τα ερωτήματα που αφορούν την συμπεριφορά της Επιτροπής που θα «τρέξει» τον διαγωνισμό.

Το πλέον μελανό σημείο, σε ότι έχει να κάνει με την διασφάλιση του απορρήτου και της αδιάβλητης διαδικασίας, αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο δεν φέρει διεθνή πιστοποίηση - όπως ορίζει η προκήρυξη - και το οποίο παρελήφθη μόλις πέντε ημέρες πριν από τον διαγωνισμό, στις 25 Αυγούστου, και μάλιστα την ώρα που θα έπρεπε να ήταν εν λειτουργία και να παρουσιάζεται στους εκπροσώπους των διεκδικητών των αδειών, που είχαν κληθεί από την ίδια την Επιτροπή.

 

Τα «καυτά» ερωτήματα για την Επιτροπή

Η Επιτροπή, που βάσει νόμου εγγυάται το αδιάβλητο της διαδικασίας, θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις στους διεκδικητές των αδειών σε μια σειρά από απλά, πλην βασανιστικά και «καυτά» για το κύρος του διαγωνισμού ερωτήματα:

  • Πώς κάλεσαν για ενημέρωση τους διεκδικητές των αδειών χωρίς να έχουν παραλάβει το ηλεκτρονικό σύστημα;
  • Πώς ήξεραν ότι το σύστημα – που παρελήφθη ακριβώς στο διάστημα του πολύωρου καταιγισμού ερωτημάτων στην Επιτροπή από τους εκπροσώπους όλων των υποψηφίων – είναι εντάξει και πληροί όλες τις προδιαγραφές, χωρίς να το έχουν ελέγξει;
  • Γιατί δεν αποκάλυψαν τους λόγους για τους οποίους το ηλεκτρονικό σύστημα δεν παίρνει διεθνή πιστοποίηση, όπως ορίζει ρητά η προκήρυξη του διαγωνισμού;

 

Παρέμβαση Τσίπρα στο ζήτημα των αδειών

Στο ζήτημα των αδειών, μόλις λίγα 24ώρα πριν από την δημοπρασία-παρωδία, παρεμβαίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζει ως …«διασκεδαστικές» τις οξύτατες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, της αγοράς, καθηγητών Πανεπιστημίου και έγκριτων νομικών για το αντισυνταγματικό και διάτρητο πλαίσιο του διαγωνισμού.

"Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθώ όλο αυτό το ντελίριο τις τελευταίες μέρες και μου φαίνεται έως και διασκεδαστικό. Αλλά δυστυχώς για το παρακράτος της διαπλοκής ο διαγωνισμός θα γίνει και θα γίνει με τον πλέον αδιάβλητο και διαφανή τρόπο. Και αν δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια, τώρα θα πρέπει να προσαρμοστούν . Όπως είπε και ο Ηλίας Ηλιού «θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στη Real News.

 

Παραβίαση ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων

Παράλληλα με τις ενστάσεις για το μη πιστοποιημένο από διεθνή φορέα ηλεκτρονικό σύστημα, οξύνονται οι αντιδράσεις για την παραβίαση βασικών ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων στην διάρκεια της δημοπρασίας, οι όροι διεξαγωγής της οποίας χαρακτηρίζονται από πολλούς ως απάνθρωποι:

  • Απομόνωση εμπλεκομένων επί 24ώρα στο κτήριο της ΓΓ Ενημέρωσης & Επικοινωνίας
  • Διαρκής εργασία επί 50 ή επιπλέον ώρες υπαλλήλων ΓΓΕΕ, αστυνομικών, ομάδων διεκδικητών αδειών
  • Εγκλεισμός για μερόνυχτα των υποψηφίων σε «αποκλεισμένα γραφεία» της ΓΓΕΕ
  • 24ώρη, «σαρωτική» παρακολούθηση με κάμερες κάθε κίνησης των υποψηφίων (εκτός χρήσης τουαλέτας)

 

Συνεχίζονται οι ενστάσεις και αντιδράσεις για το διαγωνισμό

Αδιάκοπο είναι το κύμα αντιδράσεων και για τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου ότι οι κουμπάροι του της οικογένειας Καλογρίτσα, που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια, πιέζουν με κάθε τρόπο, ώστε να ευνοηθούν στον κατά τα κυβερνητικά λεχθέντα, αδιάβλητο διαγωνισμό.

"Παράξενα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει ότι θα πατάξει την διαπλοκή με τον κ. Καλογρίτσα που παίρνει δημόσια έργα και είναι κουμπάρος δύο υπουργών. Και ο μεν κ. Καμμένος έσπευσε να τον αποκηρύξει, αλλά ο κ. Σπίρτζης, που εποπτεύει την διαδικασία, σιωπά. Όλα αυτά που γίνονται με τα κανάλια δεν είναι βήμα μπροστά, αλλά βήμα πίσω", τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Για παιδική επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης, η οποία καταστρατηγεί το Σύνταγμα και τους νόμους με τον διαγωνισμό για τις μόλις τέσσερις άδειες, κάνουν λόγο τα υπόλοιπα κόμματα. "Είναι «παιδική» η επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης ότι θα δημιουργηθούν τέσσερις υγιείς επιχειρήσεις. Η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες δεν πρόκειται να οδηγήσει σε εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου αλλά σε ανακατανομή τις πίτας σε επιχειρηματικούς ομίλους" αναφέρει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

"Ο κ. Παππάς μας είπε ότι «καλεί οποιονδήποτε να του δείξει πώς και εάν η κυβέρνηση μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να επηρεάσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας» για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Γιατί δε ρωτάει τον συνέταιρό του στην εξουσία, τον κ. Καμμένο; Δε διάβασε τη δήλωσή του για «τα μαύρα λεφτά και τις ψευδείς αναρτήσεις» από υποψήφιο που «πιέζει για  κανάλι»; ρωτά ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης.