X

Ποιοι πήραν τις 4 τηλεοπτικές άδειες

Ο ΑΝΤ1 μεταξύ των πλειοδοτών της μαραθώνιας δημοπρασίας στην Γ. Γ. Ενημέρωσης για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Ant1news

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα  - και μετά απο μια μαραθώνια διαδικασία, που διήρκεσε περισσότερες από 65 ώρες  - η δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας, που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης.

Τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου έλαβαν ο  ΑΝΤ1, o ΣΚΑΙ και οι εταιρείες συμφερόντων των κ. Καλογρίτσα και Μαρινάκη.

Το συνολικό τίμημα ανήλθε στα 246 εκατoμμύρια ευρώ, που υπερβαίνει κατά πολύ τις προσδοκίες ακόμη και των πλέον αισιόδοξων κυβερνητικών στελεχών, τα οποία δηλώνουν δικαιωμένα για την εξέλιξη της όλης διαδικασίας.

 Κατά σειρά, οι τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας κατακυρώθηκαν ως εξής:

  • στον ΣΚΑΙ έναντι 43,6 εκ. ευρώ
  • στον κ. Καλογρίτσα έναντι 52,6 εκ. ευρώ
  • στον ΑΝΤ1 έναντι 75,9 εκ. ευρώ
  • στον κ. Μαρινάκη έναντι 73,9 εκ. ευρώ

Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έκανε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Οι μάχες για την κατοχύρωση καθεμιας απο τις άδειες ήταν σκληρές, πολύωρες και με πολύ δυνατά χτυπήματα, όπως προκύπτει απο τα ποσά των προσφορών.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της ΓΓΕΕ η πρώτη άδεια κατοχυρώθηκε  την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας στις 20.50. Η δεύτερη την Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 15.25, η τρίτη χθες 1η Σεπτεμβρίου στις 11.20 και η τελευταία άδεια κατοχυρώθηκε στις 2.35 τα ξημερώματα της Παρασκευής.


 

Χωρίς άδεια έμειναν δύο υφιστάμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί ο Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά και ο Star της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία μετείχε στην δημοπρασία και μέσω της κυπριακής εταιρείας ITV, που επίσης δεν πήρε άδεια, όπως άλλωστε και ο Ιβάν Σαββίδης.

Μάλιστα, ο κ. Σαββίδης και η πλευρά Κοντομηνά έδωσαν ιδιαίτερα υψηλές προσφορές, 61,5 και 61 εκ. ευρώ αντιστοίχως, δίχως ωστόσο να αποκτήσουν κάποια άδεια, ενώ ο ΣΚΑΙ και ο κ. Καλογρίτσας με μικρότερα τιμήματα (43,6 εκ. και 52,6 εκ. ευρώ αντιστοίχως) κατόρθωσαν να πάρουν τις δύο απο τις συνολικά τέσσερις άδειες. 

Τα μικρότερα τιμήματα έναντι όλων των υπόλοίπων διεκδικητών προσέφερε τόσο μέσω της κυπριακής εταιρείας ITV (18 εκ. ευρώ) όσο και μέσω του STAR (13 εκ. ευρώ) η οικογένεια Βαρδινογιάννη.

 

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας εκφράζει με δήλωση του ο Υπουργός Επικρατείας.
Ο Νίκος Παππάς ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στον διαγωνισμό, ακόμη κι εκείνους που τον αμφισβήτησαν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία  αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον", αναφέρει σε δήλωση της η Όλγα Γεροβασίλη.

Τι είπαν οι πρωταγωνιστές 

«Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική. Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΣΚΑΙ, Κώστας Κιμπουρόπουλος, επικεφαλής της ομάδας διεκδικήσης για όνομα του σταθμού του Φαλήρου.

«Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος, ενώ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις λέγονας ότι «οι πιο χρονοβόρες διαδικασίες αφορούσαν την 3η και την 4η άδεια, για τις οποίες απαιτήθηκαν απο περίπου 14 ώρες».

«Είμαι χαρούμενος για τα έσοδα των αδειών στον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές» επεσήμανε ο Ιβάν Σαββίδης βγαίνοντας από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών.