X

Στον ΑΝΤ1 η μία από τις 4 τηλεοπτικές άδειες

Μετά από «μαραθώνιο» 66 ωρών κατακυρώθηκαν οι 4 άδειες εθνικής εμβέλειας. Εκτός από τον ΑΝΤ1 άδεια πήραν οι ΣΚΑΙ, Καλογρίτσας και Μαρινάκης. Οι πρώτες αντιδράσεις.

Ant1news

Ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΙ και οι επιχειρηματίες Μαρινάκης και Καλογρίτσας είναι οι πλειοδότες που κατοχύρωσαν τις τέσσερις εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικές άδειες στην δημοπρασία-θρίλερ, που διήρκεσε 66 ώρες.

Κατά σειρά, οι τέσσερις άδειες κατακυρώθηκαν: στον ΣΚΑΙ έναντι 43,6 εκ. ευρώ, στον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα έναντι 52,6 εκ. ευρώ, στον ΑΝΤ1 έναντι 75,9 εκ. ευρώ και στον Βαγγέλη Μαρινάκη έναντι 73,9 εκ. ευρώ.

Το συνολικό τίμημα ανήλθε στα 246 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία της Κυβέρνησης, όπως παραδέχθηκε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έκανε λόγο για μια κρυστάλλινη διαδικασία.

Πολύ υψηλό, ιδίως εν μέσω της κρίσης, χαρακτήρισε το όφελος από την δημοπρασία και ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την στήριξη με αυτό ευπαθών ομάδων, με έκτακτα μέτρα, που θα ανακοινώσει στην ΔΕΘ.  

Δημοπρασία υπό την σκιά προσφυγών

Από τους οκτώ διεκδικητές, παρότι μάλιστα δύο εξ  αυτών έκαναν υψηλά χτυπήματα στην διάρκεια της δημοπρασίας, χωρίς άδεια έμειναν: ο Ιβάν Σαββίδης (μέγιστη προσφορά 61,5 εκ. ευρώ), η κυπριακή ITV (18 εκ. ευρώ), το STAR (13 εκ. ευρώ) και ο Alpha (61 εκ. ευρώ), που όπως και οι περισσότεροι υποψήφιοι έχει προσφύγει στην Δικαιοσύνη, ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού, αιτήματα που θα εξεταστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι μάχες για την απόκτηση καθεμιάς από τις άδειες ήταν σκληρές και πολύωρες από τους διεκδικητές, οι οποίοι πήραν μέρος στον πλειστηριασμό, έχοντας ενστάσεις τόσο για την συνταγματικότητα του διαγωνισμού όσο και την διαδικασία δημοπράτησης, φωνές που προστίθενται σε εκείνες έγκριτων νομικών που εκτιμούν ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματική.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΣΚΑΙ, εξερχόμενος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, δήλωσε χαρακτηριστικά «εμείς δεν αγοράσαμε ή δεν διεκδικήσαμε μια άδεια. Διεκδικήσαμε και ήρθαμε να διαπραγματευτούμε λύτρα για άρση ομηρίας για συνέχιση της λειτουργίας ενός ανεξάρτητου μέσου», προσθέτοντας «στην διαδικασία αυτή ήρθαμε με μεγάλες επιφυλάξεις, αλλά συμμετείχαμε. Ήρθαμε να διεκδικήσουμε ένα δικαίωμα και μια εγγύηση δικαιώματος ενός σχήματος λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών τεσσάρων παικτών. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του STAR Κάρολος Αλκαλάι, αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας επεσήμανε ότι «είναι μια διαδικασία που από τον νόμο κι από την προκήρυξη, κατά την άποψη πολλών, έπασχε από πάρα πολλά νομικά ζητήματα, θα ήταν καλύτερα αυτά να είχαν κριθεί πριν από τον πλειστηριασμό, θα κριθούν εκ ων υστέρων και θα δούμε».

Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία για το μέλλον εκατοντάδων εργαζομένων των υφιστάμενων τηλεοπτικών σταθμών που δεν πήραν κάποια από τις άδειες, με τον αρμόδιο Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη να τονίζει το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι αν σε τρεις μήνες η DIGEA δεν σταματήσει να φιλοξενεί το πρόγραμμα των εν λόγω καναλιών, αυτό θα γίνει με παρέμβαση των κρατικών αρχών. 

Παυλόπουλος: να αρθούν όλοι στο ύψος της αποστολής των ΜΜΕ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Κομισιόν, που σημειώνει ότι κάθε κράτος-μέλος ακολουθεί διαφορετικές διαδικασίες διαχείρισης του τηλεοπτικού τοπίου, πάντοτε βάσει των ευρωπαϊκών δεδομένων, με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώνει ότι η Κομισιόν «λαμβάνει υπόψη την διαδικασία χορήγησης τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα, η οποία απέφερε έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, που εκλαμβάνονται ως μη αναμενόμενες πρόσοδοι του Προϋπολογισμού

Το μεσημέρι οι κ. Παππάς και Κρέτσος ενημέρωσαν για την εξέλιξη του διαγωνισμού τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την ευχή οι κάτοχοι και των τεσσάρων αδειών να αρθούν στο ύψος της αποστολής που οφείλουν να επιτελούν τα μέσα ενημέρωσης.

Στον απόηχο της ολοκλήρωσης της δημοπρασίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας πυροδοτησε έντονη πολιτική διαμάχη.