X

Επί τάπητος το μέλλον του τηλεοπτικού τοπίου

Με την πολιτική κόντρα να μαίνεται και τις προσφυγές στο ΣτΕ να εκκρεμούν, συναντώνται στην ΓΓΕΕ οι εκπρόσωποι των πλειοδοτών της δημοπρασίας με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ant1news

Το χρονοδιάγραμμα των βημάτων για το νέο τηλεοπτικό τοπίο καθορίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί και εκπρόσωποι των πλειοδοτών για τις τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας, μεταξύ των οποίων και ο ΑΝΤ1, που συναντώνται το μεσημέρι.

Το ραντεβού θα γίνει στον απόηχο του πλειστηριασμού, με εκκρεμείς τις ενστάσεις για την ισυνταγματικότητα του διαγωνισμού, αλλά και εν μέσω επικρίσεων στην Κυβέρνηση ότι θα ρίξει «μαύρο» σε υφιστάμενους σταθμούς χωρίς άδεια, αδιαφορώντας για το μέλλον των εργαζόμενων σε αυτά.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος νοιάζεται για τους απασχολούμενους στα μέσα ενημέρωσης», απαντά ο Υπουργός Επικρατείας, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο κόκκινο" επέκρινε την Νέα Δημοκρατία για τη στάση της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "στην Νέα Δημοκρατία υπάρχει ζαλάδα απο όσα έχει πει κατα καιρούς και πρέπει να υπάρχει και ντροπή που δεν έκανε κάτι 27 χρόνια για την νομιμότητα και την είσπραξη εσόδων», σημειώνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αναγνωρίσει άμεσα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χρήστος Σπίρτζης, υποστήριξε ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά οι εργαζόμενοι υφιστάμενων σταθμών χωρίς άδεια θα απορροφηθούν αλλού, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν ρίχνει μαύρο σε κανάλια, αλλά ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα.

«Δεν είπαμε πουθενά ότι θα πέσει μαύρο. Έγινε ένας διαγωνισμός. Προφανώς κάποιοι που πήραν άδεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν και κάποιοι που δεν πήραν θα σταματήσουν να λειτουργούν. Όπως για τα παράνομα ιατρεία, ξενοδοχεία κτλ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων.

 

Για θέαμα τύπου Big Brother που δεν είχε βασικό στόχο το τίμημα κάνει λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας δηκτικά την διαδικασία του πλειστηριασμού, και υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς εκκρεμούν οι ενστάσεις για την συνταγματικότητα του διαγωνισμού στο ΣτΕ, είναι αδιέξοδη και εκρηκτική.

«Οι κύριοι Παππάς και Κρέτσος ξαναθυμούνται με προκλητικό τρόπο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τώρα που έκαναν τη δημοπρασία. Δημιουργήθηκε αναστάτωση όχι στο όνομα της Δημοκρατίας, αλλά στο όνομα μιας πολύ μικρής κομματικής σκοπιμότητας, η οποία είναι μόνο βραχυπρόθεσμη αλλά και βλαπτική για την ουσία της δημοκρατικής πολυφωνίας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος στον ΣΚΑΙ 100,3.

 

Παράλληλα, αδιάκοπη μαίνεται η πολιτική κόντρα, με αιχμή την συμμετοχή και εργολάβων στην διεκδίκηση των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και το συνολικό τίμημα της δημοπρασίας.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πάντως ότι οι υφιστάμενοι σταθμοί μπορούν να διεκδικήσουν, εφόσον επιθυμούν, μία από τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες ή – αν δοθούν – κάποια από τις θεματικές άδειες