X

Τις απαντήσεις της Κυβέρνησης για τις άδειες περιμένουν οι πλειοδότες

Τα τέσσερα κομβικής σημασίας ζητήματα που έθεσαν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των υπερθεματιστών. Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η πολιτική αντιπαράθεση.

Ant1news

Έως την Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος πόθεν έσχες των τεσσάρων πλειοδοτών στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες, προϋπόθεση απαραίτητη για να κατακυρωθούν επισήμως στα σχήματα που επικράτησαν.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των υπερθεματιστών έθεσαν, στη συνάντησή τους με κυβερνητικούς παράγοντες, τέσσερα κομβικής σημασίας ζητήματα, μεταξύ των οποίων ο χρόνος καταβολής της πρώτης δόσης του τιμήματος και ο συμψηφισμός των υποχρεώσεών τους με εκείνες του Δημοσίου.

Οι ενστάσεις των εκπροσώπων των υπερθεματιστών εκφράστηκαν με φόντο την 16η Σεπτεμβρίου, ημέρα που στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητούνται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει υποψήφιοι ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού ως αντισυνταγματικού, αλλά και τον αποκλεισμό συγκριμένων διεκδικητών.

Η 16η Σεπτεμβρίου είναι η ίδια ημέρα που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να γίνει και η κυρωτική πράξη για τους οριστικούς πλειοδότες και να καταβληθεί η πρώτη από τις τρεις δόσεις του τιμήματος. Έτσι, η πλευρά των τεσσάρων πλειοδοτών έθεσε στους κυβερνητικούς παράγοντες τέσσερα ζητήματα που περιμένουν απαντήσεις:

  • να μην οριστικοποιηθεί ο πίνακας των πλειοδοτών και να μην καταβληθεί η α΄ δόση του τιμήματος πριν από τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε στο ΣτΕ συζητούνται τα ασφαλιστικά μέτρα
  • να τροποποιηθεί ο νόμος για τη διαφήμιση, που τίθεται υπό κρατικό έλεγχο, καθώς εκτιμάται ότι είναι ασύμβατος με την ελεύθερη αγορά και απειλεί τη βιωσιμότητα των καναλιών
  • να αποσαφηνιστεί πόσες θα είναι τελικά οι πάσης φύσεως άδειες που θα δοθούν στο μέλλον
  • να υπογραφούν συμβάσεις του Δημοσίου με τον κάθε ένα ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται οι υποχρεώσεις των καναλιών αλλά και του Δημοσίου απέναντί τους.

 

Ο Υπουργός Επικρατείας δείχνει να μην συμμερίζεται τις ανησυχίες των πλειοδοτών και μολονότι τόνισε ότι οι συναντήσεις έγιναν σε κλίμα συναίνεσης, υποστήριξε ότι το χρονοδιάγραμμα και ο σχεδιασμός θα ακολουθηθούν ως έχουν.

«Στον αέρα» ωστόσο παραμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι στους σταθμούς που δεν πήραν άδεια, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της το πελώριο κύμα ανεργίας στον κλάδο που διακρίνεται στον ορίζοντα.

Σε παράλληλο επίπεδο, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η πολιτική αντιπαράθεση, με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει σαφές με κάθε ευκαιρία ότι αν έρθει στην εξουσία θα δώσει κι άλλες άδειες.