X

Αναταράξεις συνεχίζει να προκαλεί η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες

Αντιπαράθεση για τον έλεγχο του “πόθεν έσχες”. Προσφυγή στη Δικαιοσύνη από σχήματα που έμειναν εκτός. Πολιτικές κόντρες για το τι θα κάνει η ΝΔ με το νόμο Παππά.

Ant1news

Εκπνέει σήμερα, βάσει χρονοδιαγράμματος, η προθεσμία για την ολοκλήρωση του ελέγχου “πόθεν έσχες” των τεσσάρων πλειοδοτών της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απέρριψε το αίτημα της εταιρείας Μαρινάκη να γίνει έλεγχος στο σύνολο του τιμήματος που προσέφεραν οι υπερθεματιστές και όχι μόνο στο ποσό της πρώτης δόσης, για λόγους ταχύτητας της διαδικασίας.

Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη υποστηρίζει πως «μια τέτοια πρακτική, εκτός του ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του συγκεκριμένου διαγωνισμού, θα κινδύνευε ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως συγκάλυψη ενδεχόμενης απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου».

Ο κ. Παππάς απέρριψε εξάλλου και το αίτημα των 4 πλειοδοτών να καταβληθεί η πρώτη δόση μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών διεκδικητών που ζητούν την ακύρωση του διαγωνισμού ως αντισυνταγματικού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ,  δεσμεύτηκε ότι «ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης…  Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός...".

 

«Η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Η προπαγάνδα τους μιλούσε για μάχη κατά της διαπλοκής και για διαφάνεια. Με τις πράξεις τους, όμως, χτίζουν διαπλοκή και φέρνουν σκοτάδι», δήλωσε, από την πλευρά του ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος προαναγγέλλει μαύρο στα κανάλια, ο υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνει μαύρο στους εργαζόμενους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλά -και επιμένει- για μαύρο χρήμα και τίποτα απο όλα αυτά δεν είναι αποδεκτό.

«Είμαστε απέναντι. Μαζί με όλους τους πολίτες απαιτούμε: Να δημοσιοποιηθούν μέσα στην ημέρα, τα πόθεν έσχες για όλο το ποσό του τιμήματος. Έχουμε, ήδη, ζητήσει ο κ. Παππάς και οι υπερθεματιστές να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής», συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Nα "λειάνει" τις αντιδράσεις των εργαζομένων  προσπαθεί η Κυβέρνηση

«Άρον-άρον» προσπαθεί η Κυβέρνηση να …λειάνει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα κανάλια και να προλάβει την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία δημοσιογράφων και τεχνικών για το Σάββατο, ημέρα της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Οι Υπουργοί Επικρατείας και Εργασίας συναντήθηκαν με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και ανακοίνωσαν δέσμη μέτρων για την ανάσχεση του πελώριου κύματος ανεργίας που έρχεται. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης προβλέπουν:

  • επιδότηση των νέων καναλιών στο ύψος του επιδόματος ανεργίας για πρόσληψη εργαζόμενου από κανάλι που κλείνει
  • κάλυψη για 24 μήνες των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των προσλαμβανομένων
  • απαγόρευση απόλυσης οιουδήποτε εργαζόμενου για 24 μήνες
  • επιχορήγηση για δημιουργία ενημερωτικών site σε όσους απολυμένους το επιθυμούν.

Μήνυση Alpha κατά Σαββίδη

Εν τω μεταξύ, «χοντραίνει» η κόντρα Alpha – Σαββίδη, με τον νομικό σύμβουλο του τηλεοπτικού σταθμού να καταθέτει μήνυση κατά του επιχειρηματία για απάτη μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, απατηλή πρόκληση βλάβης και επιβουλή της δημόσιας τάξης.

 

Την ίδια ώρα, εμπλοκή παρουσιάστηκε στο αίτημα του Alpha να παραλάβει το οπτικό υλικό της δημοπρασίας, όπως το κατέγραψαν οι κάμερες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Αν και την Τετάρτη δόθηκε εισαγγελική εντολή για την παράδοση του, σήμερα η εντολή ανακλήθηκε μερικώς, ύστερα από αίτημα του Δημοσίου και δεν επιτρέπεται τελικά να δοθεί το υλικό στον σταθμό, παρά μόνο να το δουν επί τόπου οι εκπρόσωποι του, για λόγους προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Μαίνεται η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Η αντιπαράθεση της Κυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία για τις τηλεοπτικές άδειες συνεχίζεται, με αφορμή αυτή τη φορά τις δηλώσεις Δένδια, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι η ΝΔ, όταν έλθει στην εξουσία θα αναθεωρήσει εκ βάθρων το καθεστώς και θα επιστρέψει τα 246 εκ. ευρώ στους τέσσερις νυν πλειοδότες.

Σε ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι «μόνο θυμηδία προκαλεί το άνευ προηγουμένου αλαλούμ που επικρατεί στη ΝΔ αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες. Με αγωνία παρακολουθούμε ποια θα είναι η επόμενη-υπαγορευμένη από τη διαπλοκή- εξαγγελία της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες».

Η Νέα Δημοκρατία που επαναλαμβάνει ότι θα καταργήσει το νόμο Παππά και θα δώσει κι άλλες άδειες στρέφεται κατά του Υπουργού Επικρατείας, αναφέροντας σε ανακοίνωση της «καλό θα ήταν ο κ. Παππάς να ξεπεζέψει από το καλάμι της αυταρέσκειας και της αλαζονείας. Ας μην ανησυχεί. Ο ελληνικός λαός και η Νέα Δημοκρατία θα απαλλάξουν σύντομα τη χώρα από το νόμο - έκτρωμα που κατασκεύασε»

FAZ: Τσίπρας όπως …Ερντογάν

Οξεία κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς ασκεί στο Εβδομαδιαίο Δελτίο του ο ΣΕΒ, τονίζοντας «οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο περιορισμός των αδειών στο πεδίο της ενημέρωσης σε επίπεδα που υστερούν των τεχνολογικών δυνατοτήτων δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία άλλη δημοκρατία υψηλής ποιότητας».

 

Όμως, οι όροι δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών έδωσε τροφή για σχόλια και εκτός Ελλάδος. Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, συγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης με την Τουρκία. Σε άρθρο της στηλιτεύει τη διαδικασία για τη χορήγηση των 4 αδειών και αναφέρει χαρακτηριστικά «για τον έλεγχο των ΜΜΕ δεν χρειάζεται να ψάξετε στην Τουρκία του Ερντογάν, αλλά στην Ελλάδα του Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποκτήσει σημαντική επιρροή και στην ιδιωτική τηλεόραση».