X

“Μύλος” με τα πόθεν έσχες των πλειοδοτών για τις άδειες

Νέες βολές Καμμένου κατά Καλογρίτσα. Στην Κομισιόν κατά Σαββίδη ο Alpha. Για απώλειες 1,7 δις από το «μαύρο» στα κανάλια κάνει λόγο ο ΣΕΒ

Ant1news

Του Κώστα Τσουρού

Στο «παρά 1΄» πήρε πίσω ο Νίκος Παππάς τον «έλεγχο “πόθεν έσχες” μόνο για το ποσό της πρώτης δόσης» που καλούνται να δώσουν οι τέσσερις πλειοδότες του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Αν και το πρωί της Πέμπτης ο ίδιος ο Υπουργός Επικρατείας το είχε πει δημόσια, αργά το βράδυ, από το περιβάλλον του  διέρρευσε ότι τελικώς ο έλεγχος θα γίνει για το σύνολο των 246 εκ. ευρώ που προσέφεραν οι πλειοδότες.

Όλα αυτά, ενώ ως το βράδυ της Παρασκευής θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, με βάση το χρονοδιάγραμμα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας, κάτι που ως φαίνεται δεν πτοεί τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος από το Λονδίνο εξαπέλυσε νέες βολές για τη συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό.

Νέες βολές Καμμένου κατά Καλογρίτσα

Αφού επανέλαβε ότι διαφωνεί με τη συμμετοχή ενός εργολάβου στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το πόθεν έσχες του επιχειρηματία, λέγοντας χαρακτηριστικά «πρέπει να δικαιολογήσει ότι έχει 50 εκατομμύρια ευρώ! Δεν πιστεύω ότι τα έχει. Πού να τα έχει τα 50 εκατομμύρια; Εγγυητική πήρε για 3 εκατομμύρια. Άλλο τα 3 κι άλλο να περάσεις και να ελεγχθείς για 55 εκ. ευρώ.  Το «πόθεν έσχες» δεν έχει να κάνει με τη δόση που δίνουν. Έχει να κάνει με το σύνολο του ποσού!».

 

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του πόθεν έσχες των τεσσάρων πλειοδοτών, ενώ με επιστολή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αιτείται να κληθούν για εξέταση οι τέσσερις επιχειρηματίες κι ο Νίκος Παππάς.

Μέσω της συνέντευξης του στον ΣΚΑΙ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα καταργήσει τον νόμο Παππά, ακόμη κι αν αυτός εγκριθεί από το ΣτΕ.

Προσφυγή στην Κομισιόν από τον Alpha

Την ίδια ώρα, στην σύγκρουση Alpha – Σαββίδη προστέθηκε άλλο ένα επεισόδιο. Ο τηλεοπτικός σταθμός κατέθεσε προσφυγή στην Κομισιόν εναντίον της συμμετοχής της εταιρείας συμφερόντων Σαββίδη για αθέμιτο ανταγωνισμό και επιχειρούμενη ζημία των άλλων συμμετεχόντων στο διαγωνισμό.

 

ΣΕΒ: Απώλεια 1,7 δις από το «μαύρο» στα κανάλια

Για τεράστιες απώλειες από το «μαύρο» στα κανάλια που δεν πήραν άδεια, κάνει λόγο ο ΣΕΒ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, σε βάθος δεκαετίας οι απώλειες θα φτάσουν το 1,7 δις ευρώ. Ο Σύνδεσμος μάλιστα κάνει και σκληρή κριτική στη διαδικασία του διαγωνισμού, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει παράδειγμα άλλης ευημερούσας χώρας στην οποία η πρόσβαση σε άδεια χρήσης φάσματος τηλεόρασης να εξαρτάται από την εκτίμηση του κράτους για το μέγεθος της διαφημιστικής αγοράς».

Το Σάββατο, ύστερα από απόφαση των συνδικαλιστικών τους ενώσεων, δημοσιογράφοι και τεχνικοί των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας απεργούν διαμαρτυρόμενοι για το διαφαινόμενο κύμα ανεργίας στον κλάδο.