X

Κόντρα κορυφής για άδειες και Καλογρίτσα

Προειδοποίηση Τσίπρα για «έκπτωση πλειοδότη». Ολομέτωπη επίθεση Μητσοτάκη για τον τραγέλαφο με το "δανεικό βοσκοτόπι των νεκρών" και τα δάνεια της Attica Bank.

Ant1news

Το ενδεχόμενο να κηρυχθεί έκπτωτος ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας ή όποιος άλλος δεν είναι σύννομος ή δεν μπορεί να καλύψει το ποσό για την απόκτηση της άδειας, άφησε ανοικτό ο Πρωθυπουργός.

Με την παρέμβαση του, από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, στον απόηχο του τραγέλαφου που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το μπαράζ αποκαλύψεων για τα θολά σημεία στο πόθεν έσχες του κ. Καλογρίτσα, το δανεικό βοσκοτόπι φιλέτο που δεν αξίζει τελικώς παρά μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και τον φίλο με την εταιρεία-μυστήριο που χάρισε τα πάντα στον κ. Καλογρίτσα για να πάρει δάνειο.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός «αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει τα χρήματα του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο», φωτογραφίζοντας τον κ. Καλογρίτσα και σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση «δεν έχει φίλους καναλάρχες» και συμπληρώνοντας «δεν δεχόμαστε μαθήματα από αυτούς που επί 27 χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, επιτρέποντας την διαπλοκή».

Ολομέτωπη επίθεση Μητσοτάκη

Σκληρή επίθεση στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών εξαπέλυσε από την ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ομιλία του Σαββάτου, ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «η αντισυνταγματική διαδικασία αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών έχει μόνο σκοπό τον περιορισμό της της πολυφωνίας, την δημιουργία μια νέας διαπλοκής κι ενός τοπίου στα ΜΜΕ φιλικού προς την Κυβέρνηση».

Ακόμη πιο οξύς, με αφορμή τον ορυμαγδό αποκαλύψεων για το πόθεν έσχες Καλογρίτσα, ήταν ο Πρόεδρος της ΝΔ στην διάρκεια της κυριακάτικης συνέντευξης τύπου στην ΔΕΘ, όπου σημείωσε ότι το κόμμα του «θα καταργήσει το νόμο Παππά και δεν θα ορίσει αριθμητικά τις άδειες. Θέλουμε πολυφωνία και όχι έλεγχο».

«Άκουσα τον κ. Τσίπρα, να λέει, πως όποιου υπερθεματιστή το πόθεν έσχες είναι προβληματικό, η άδεια θα πάει στον επόμενο. Αλήθεια, δεν έγινε έλεγχος στα πόθεν έσχες; Δεν συνεδρίασε η αρμόδια Επιτροπή; Εμείς δεν θα επιτρέψουμε τον εκφυλισμό, που οδηγεί σε διαπλοκή, είχαμε ανάλογα φαινόμενα με τον Κοσκωτά», είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Θα ήταν αστεία αν δεν ήταν τραγικά όσα αποκαλύπτονται και με τις προφάσεις που κάποιοι πλειοδότες προσπαθούν να δικαιολογήσουν την οικονομική αδυναμία τους, με μεθοδεύσεις γελοιότητας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία επιμένει να δοθούν στην Βουλή τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών, ώστε όλοι να μάθουν και το πόθεν και το έσχες» των πλειοδοτών.

Ορυμαγδός αποκαλύψεων για το βοσκοτόπι

Σάλο εξακολουθούν να προκαλούν οι διαρκείς αποκαλύψεις για το βοσκοτόπι της Ιθάκης, που διατέθηκε στον κ. Καλογρίτσα από φίλο του επιχειρηματία, ο οποίος όμως δεν κατέχει ούτε την μισή από την έκταση που αναφέρεται στο πόθεν έσχες Καλογρίτσα ότι του χαρίζεται.

 

Από το βοσκοτόπι, δήθεν «φιλέτο» που δεν είναι παρά λόγγοι και γκρεμοί, συνολικής έκτασης 5000 στρεμμάτων, πολλά είναι καταπατημένα και αμφισβητούμενα, ενώ τα 3.000 στρέμματα, δεν ανήκουν στον επιχειρηματία, αλλά είχε αποκτήσει εδώ και περίπου 20 χρόνια την διαχείριση τους με πληρεξούσιο από δύο αδέλφια, την Τόνια και τον Ανδρέα Δενδρινό, που όπως αποκάλυψε το STAR, σήμερα είναι και οι δύο νεκροί, η μεν από το 2011, ο δε από τις 27 Ιουλίου 2016.

Αν έτσι και χωρίς να έχει υπάρξει άλλη νομική ενέργεια για την διάθεση της, η εν λόγω έκταση διατέθηκε στον κ. Καλογρίτσα, εγείρεται μείζον ζήτημα για την εγκυρότητα της παραχώρησης των χιλιάδων στρεμμάτων, που ο επιχειρηματίας αναφέρει ως αξίας 100 εκ. ευρώ, δεν αξίζουν όμως, με σημερινές τιμές, σύμφωνα με τα στοιχεία των ρεπορτάζ ούτε 200.000 ευρώ. 

Στο επίκεντρο η Attica Bank

Στο επίκεντρο μπαίνει πλέον και η Attica Bank, η οποία, όπως - σύμφωνα με δημοσιεύματα - προέκυψε από έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας, χορηγούσε πληθώρα δανείων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δίχως να τηρεί το παραμικρό τραπεζικό κριτήριο, όπως δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, δάνεια σε επιχειρήσεις αμφιβόλου επιχειρηματικής δραστηριότητας και δάνεια με αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια. 

Από την εν λόγω τράπεζα έλαβε προ εβδομάδων δάνειο και ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας. Μέρος αυτού του δανείου, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, χρησιμοποίησε για να λάβει, επίσης από την Attica Bank, την εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ για να μετάσχει στην δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες. 

 

Το πόρισμα, όπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά το ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα, θα παραδοθεί στην Δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι «το πόρισμα καλύπτει μια μεγάλη περίοδο». 

Λάβρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «δάνεια που δίνονταν χωρίς κριτήρια» και για «σκιές που είναι απαράδεκτο να υπάρχουν», σημειώνοντας ότι το επίμαχο πόρισμα πρέπει να δοθεί και στον Εισαγγελέα και στην δημοσιότητα για να μάθουν όλοι τι συνέβη.

«Το πόρισμα για την τράπεζα Αττικής πρέπει να δοθεί στη Βουλή. Ακούγονται πολλά για το ρόλο τη τράπεζας Αττικής, η οποία μπορεί να παίζει σήμερα το ρόλο που έπαιζε μια άλλη τράπεζα στο παρελθόν, την εποχή του Κοσκωτά. Ζητάμε λοιπόν από τον κ. Στουρνάρα και την Τράπεζα της Ελλάδας να στείλει το πόρισμα στη Βουλή, να δούμε λοιπόν και ποιοι είναι οι φίλοι του νέου καθεστώτος», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Σταύρος Θεοδωράκης

Όλα αυτά, εν αναμονή της σύγκλησης στις 30 Σεπτεμβρίου της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία θα αποφανθεί αν είναι συνταγματικός ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.