X

Σκληραίνει η κόντρα για άδειες και Καλογρίτσα

"Καυγάς" Κουρουμπλή – Γεωργιάδη για τις "πολιτικές ευθύνες". Παππάς: δεν εγγυόμαστε σε κανέναν την άδεια. Το "τρύπιο" βοσκοτόπι και η έκθεση του ΣΔΟΕ.

Ant1news


Έντονες πολιτικές κόντρες εξακολουθεί να προκαλεί το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, υπό την βάρος των συνεχών αποκαλύψεων για τα θολά σημεία στο πόθεν έσχες Καλογρίτσα και τα ερωτήματα για την ροή δανειοδότησης της επιχειρηματικής οικογένειας από την Attica Bank. 

Το πρωί δημιουργήθηκε ένταση στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ανάμεσα στον Άδ. Γεωργιάδη και τον Π. Κουρουμπλή, μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την δήλωση του, προ ημερών στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM», ότι αν διαπιστωθούν λάθη στον έλεγχο του πόθεν έσχες Καλογρίτσα θα πρέπει να αποδοθούν και ποινικές και πολιτικές ευθύνες.

Ο Υπ. Εσωτερικών είπε σήμερα ότι «στην έντονη αυτή συνέντευξη, όπου έπεφταν «βροχή» οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις, είπα ότι αν διαπιστωθούν ευθύνες για το πόθεν έσχες όλων αυτών που έλαβαν μέρος σε αυτήν την  διαδικασία, βεβαίως υπάρχουν ποινικές ευθύνες». 

Σε παρατήρηση του Αντιπρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας «είπατε ότι υπάρχουν και πολιτικές και ποινικές ευθύνες», ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε «εγώ ξέρω τι είπα. Εγώ ερμηνεύω τον εαυτό μου. Εγώ είπα με πολλή σαφήνεια ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες», απάντηση που προκάλεσε ένταση. 


Παππάς: Σε 15 ημέρες οι οριστικοί κάτοχοι των αδειών

Εν τω μεταξύ, την απάντηση της Κυβέρνησης στον ορυμαγδό αποκαλύψεων και στην σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον διαγωνισμό για τις άδειες και τον έλεγχο πόθεν έσχες των πλειοδοτών έδωσε ο Νίκος Παππάς. 

Όπως είπε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας, ο έλεγχος πόθεν έσχες θα ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες και τότε θα ανακηρυχθούν τελικώς και αμετακλήτως οι κάτοχοι των τεσσάρων αδειών, εφόσον καταβάλλουν ως την Δευτέρα την πρώτη δόση. 

«Η Επιτροπή υποχρεούται να εξετάσει ενδελεχώς όλες τις αιτιάσεις οι οποίες διατυπώνονται. Δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε σε κανέναν από τους τέσσερις ότι τελικά θα πάρουν την άδεια. Συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις. Υπάρχει ο έλεγχος πόθεν έσχες, υπάρχουν και οι προδικαστικές προσφυγές που εκκρεμούν. Αν κάποιος υπερθεματιστής εκπέσει, θα πάμε στον επόμενο. Εμείς δεν είμαστε «σκιτζήδες». Εδώ υπάρχει κατάλογος επιλαχόντων. Δεν κάνουμε γελοιότητες», τόνισε ο κ. Παππάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

Υποστήριξε, ακόμη ό,τι από πουθενά δεν προκύπτει προνομιακή σχέση του κ. Καλογρίτσα με την Attica Bank ούτε οποιαδήποτε εύνοια του σε ότι αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Νέα στοιχεία για το «βοσκοτόπι» στην Ιθάκη

Αίσθηση εξακολουθούν να προκαλούν στοιχεία που έρχονται στο φως για το περίφημο βοσκοτόπι της Ιθάκης, για το οποίο ο μέχρι πρότινος λογιστής του φερόμενου ως ιδιοκτήτη του είπε, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό STAR, ότι στον επιχειρηματία φίλο του κ. Καλογρίτσα, που του το παραχώρησε για να πάρει δάνειο, δεν ανήκουν παρά μόνο 1.500 από τα 5.000 στρέμματα που φαίνεται να έχει δωρίσει στον κ. Καλογρίτσα, με την λογιστική τους αξία να αποτιμάται σε 120.000 ευρώ. 

 

«Πολιτική σκοπιμότητα» βλέπουν οι πολίτες

Οι αποκαλύψεις γίνονται στον απόηχο δημοσκόπησης, της εταιρείας Marc για λογαριασμό του Alpha, στην  οποία το 74,6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η διαδικασία που επελέγη για να δοθούν οι τέσσερις άδειες εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Μόλις το 16,7% είπε ότι η διαδικασία είχε κύριο στόχο την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενώ το 8,7% των ερωτηθέντων αρνήθηκε να τοποθετηθεί. 

Αδιάκοπες οι βολές προς την Κυβέρνηση

Αδιάκοπο παραμένει το σφυροκόπημα των κομμάτων προς την Κυβέρνηση για τους όρους αλλαγής του τηλεοπτικού τοπίου. 

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Βασίλης Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι δεν πρέπει να δοθεί καμία άδεια αν δεν γίνει ενδελεχής έλεγχος στα πόθεν έσχες, αλλά και αν προηγουμένως δεν κλείσουν εκκρεμότητες με την Δικαιοσύνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μεταξύ αυτών είναι και η γνωστή έκθεση του ΣΔΟΕ για οφειλές 308 εκατομμυρίων ευρώ από εταιρείες που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για να επωφελούνται οι εταιρείες του επιχειρηματία Καλογρίτσα, που διεκδικεί τηλεοπτική άδεια». 

«Στο τηλεοπτικό τοπίο έπρεπε να πει μια τάξη, όμως με την διαδικασία που επέλεξε η Κυβέρνηση δημιούργησε χάος πάνω στο χάος. Το Ποτάμι επιμένει ότι όσοι διεκδίκησαν τηλεοπτική άδεια θα πρέπει να έχουν καθαρό πόθεν έσχες και να μην είναι εργολάβοι ή προμηθευτές του Δημοσίου» επανέλαβε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά», όπου τόνισε ότι «στην τηλεόραση έχουμε έναν ασθενή με κρίση σκωληκοειδίτιδας και η κυβέρνηση - ο γιατρός - του κόβει το πόδι». 

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κ. Θεοδωράκης και μέσω twitter για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Συγκεκριμένα, έγραψε πως η κυβέρνηση τελείωσε τα τρίγωνο της διαπλοκής (σς έχει αναφερθεί σε αυτό πολλάκις ο κ. Τσίπρας) και έχει εγκαθιδρύσει το πολύγωνο διαπλοκής.

 

Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις, πέραν της Δευτέρας ως την οποία πρέπει να έχει πληρωθεί η πρώτη δόση από τους πλειοδότες,

θα «παίξει» η επόμενη Παρασκευή, οπότε συνέρχεται η Ολομέλεια του ΣτΕ, για να αποφανθεί σχετικά με την συνταγματικότητα του διαγωνισμού για τις άδειες.