X

“Σκληρή μάχη” στην τελική ευθεία για τις τηλεοπτικές άδειες

Όλα τα βλέμματα στην Ολομέλεια του ΣτΕ. “Μετωπική” Μαξίμου - ΝΔ, μετά την μήνυση για τον έλεγχο πόθεν έσχες και το “βαρύ πόρισμα” για Attica Bank και Καλογρίτσα.

Ant1news

Στην «τελική ευθεία» για την ώρα της κρίσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας μπαίνει το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, με το πολιτικό σφυροκόπημα μεταξύ Κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης να μαίνεται αδιάκοπο, με αιτία και αφορμή την “καταιγίδα” καταγγελιών κι αποκαλύψεων για τα θολά σημεία στο πόθεν έσχες Καλογρίτσα και τον χαρακτηριζόμενο ως πλημμελή έλεγχο του πόθεν έσχες των πλειοδοτών.

Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία, στην σκιά της μήνυσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά παντός υπευθύνου, δεν σταματούν να ανταλλάσσουν πυρά.

«Μετωπική» Μαξίμου - ΝΔ

O Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής» ότι «η Νέα Δημοκρατία πόνταρε στην αποτυχία του διαγωνισμού για τα κανάλια. Θα ηρεμήσει εάν πάρει άδεια η SIEMENS. Η κυβέρνηση προχωράει, εφαρμόζει το πρόγραμμά της με την κοινωνία όρθια. Η Νέα Δημοκρατία ας μας κάνει μήνυση.

 

Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αφού σημειώνει ότι το κόμμα του θα ζητήσει εκλογές αν το ΣτΕ αποφασίσει ότι ήταν αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός για τις άδειες, τονίζει μεταξύ άλλων «για εμάς είναι καθήκον και υποχρέωση δημοκρατίας, να μην επιτρέψουμε τη χειραγώγηση της ενημέρωσης από μια γκρίζα αυταρχική διακυβέρνηση, που στόχο έχει τον έλεγχο της ενημέρωσης και την ύφανση συστήματος διαπλοκής», κάνοντας μάλιστα λόγο για «σκοτεινές πρακτικές της ομάδας εξουσίας του βαθέως Μαξίμου».

«Παγίωση» του τηλεοπτικού τοπίου

Ενώ εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ, η Κυβέρνηση, σύμφωνα με την Real News προωθεί, με νομοθετική ρύθμιση, το κλείσιμο κάθε «εναλλακτικού δρόμου» πανελλαδικής εκπομπής για κανάλια που δεν πήραν άδεια. Θα απαγορευτεί η προκήρυξη άλλης άδειας και θα υπάρχει πολύ σφιχτό πλαίσιο για αναμετάδοση προγράμματος από σταθμούς της Αττικής σε περιφερειακά κανάλια. Ακόμη, θα θεσπιστούν αυστηροί κανόνες για την μετάδοση διαφημίσεων από κανάλια χωρίς άδεια εθνικής εμβέλειας που θα συνεχίσουν την λειτουργία τους, εκπέμποντας με άλλον τρόπο, παραδείγματος χάριν μέσω κάποιας συνδρομητικής πλατφόρμας.

Η Κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω, διαμηνύει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ, κάνει λόγο για την «πρώτη πρωτοβουλία χτυπήματος της διαπλοκής» και προσθέτει «βλέπουμε το πολιτικό σύστημα, στη μεγάλη του πλειοψηφία, έχει δώσει τα ρέστα του να ρίξει την Κυβέρνηση. Αυτό έγινε και επί Ανδρέα Παπανδρέου και επί Καραμανλή. Αυτή όμως η Κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω».

Πυκνά πυρά από τα κόμματα

Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να βάλλει κατά των κυβερνητικών χειρισμών, κάνοντας λόγο για για διαγωνισμό «παρωδία» με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων στόχων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «η κυβερνητική επιθυμία για έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου αποτυπώθηκε στις προσχηματικές προσπάθειες ανασύστασης του ΕΣΡ. Οι νομοθετικές και διαδικαστικές πιρουέτες που υιοθέτησε, δημιούργησαν μεγαλύτερα προβλήματα αξιοπιστίας στην κυβέρνηση, μετά τα όσα κωμικά (με τα δανεικά βοσκοτόπια), αλλά και τραγικά (οι σκοτεινές δοσοληψίες με Τράπεζα Αττικής) ακολούθησαν στην περίπτωση Καλογρίτσα».

 

Τα βλέμματα αγοράς και πολιτικής σκηνής πάντως είναι στραμμένα στην Δευτέρα, οπότε λήγει η διορία καταβολής της πρώτης δόσης από τους πλειοδότες, κυρίως όμως στην Παρασκευή, οπότε θα συνέλθει η Ολομέλεια του ΣτΕ για να αποφασίσει αν ο διαγωνισμός για τις άδειες είναι συνταγματικός ή αν πρέπει να ακυρωθεί.

«Οτιδήποτε υπάρχει ενδιάμεσα σε διαδικασίες, που ακριβώς επειδή αφορούν σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δεν μπορεί παρά και να έχουν μεγάλες αντιπαλότητες, οτιδήποτε είναι προβληματικό, επιλήψιμο ή αν υπάρξει οποιαδήποτε σκιά, υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές, ζούμε σε ένα ευνομούμενο κράτος, υπάρχει το Συμβούλιο της Επικρατείας και από εκεί και πέρα όλες οι άλλες αρχές για να το εκκαθαρίσουν για να το διευκρινίσουν», αναφέρει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.