X

“Στην αναμονή” η τροπολογία Παππά

Κατατίθεται από Δευτέρα, λέει ο Υπ. Επικρατείας, "ίσως και πριν την συνεδρίαση του ΣτΕ την Τετάρτη" λέει η Γεροβασίλη. Φουντώνουν οι αντιδράσεις και για την διαρροή προσωπικών δεδομένων δικαστή.

Ant1news

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τους δικαστικούς και ενώ εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του «νόμου Παππά».

Η κυβέρνηση φαίνεται να ταλαντεύεται, για το πότε θα επαναφέρει την τροπολογία του Νίκου Παππά στη Βουλή, με την οποία θα κλείσουν εντός πέντε ημερών τα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν. 

Ο Υπουργός Επικρατείας υποστήριξε, μιλώντας στον Real FM, ότι η κατάθεση της τροπολογίας θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αφού όπως είπε «κάνουμε τις επαφές και εξαντλήσουμε τα περιθώρια διαλόγου και συναινέσεων. Από την άλλη αυτό που δεν μπορεί να συμβεί, είναι να ακυρώσουμε στην πράξη όλα όσα έχουν γίνει».

Γεροβασίλη: και πριν την Τετάρτη η κατάθεση της τροπολογίας

Η Όλγα Γεροβασίλη αφού επανέλαβε ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και όσους πλήρωσαν για τις άδειες, σημείωσε ότι «ένας νόμος παράγει αντίστοιχα αποτελέσματα και αν επιτύχει και αν αποτύχει, αποτελέσματα και πολιτικά και ουσιαστικά, για τον αρμόδιο υπουργό και για όλους μας», άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανακατατεθεί η τροπολογία πριν από την Τετάρτη, οπότε κι αναμένεται η δεύτερη συνεδρίαση του ΣτΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι την Τετάρτη ίσως υπάρξει και η απόφαση του ΣτΕ, ωστόσο ο Νίκος Παππάς δήλωσε «θα μου προξενούσε μεγάλη έκπληξη να ολοκληρωθεί η διαδικασία την Τετάρτη», αποστροφή που προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο Δημήτρης Βίτσας κράτησε αποστάσεις, λέγοντας «δεν είναι, ούτε πολιτικά, σωστό να πούμε τι θα κάνει το ΣτΕ ή τι δεν θα κάνει», καθώς απαντούσε στην Βουλή στον Ανδρέα Λοβέρδο που είπε ότι «ο Υπ. Επικρατείας είναι σε παραλήρημα. Είναι κουβέντες αυτές; Η αλαζονεία της εξουσίας δεν θεραπεύει πάσαν νόσον».

Σπίρτζης: υπάρχουν "εναλλακτικές" αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος

Στο ερώτημα τι θα πράξει η Κυβέρνηση αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις άδειες, ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον Real FM, απάντησε ότι «όταν ένας διαγωνισμός έχει προβλήματα (κολλάει ή απορρίπτεται ή ακυρώνεται κλπ), η εκτελεστική εξουσία είναι σε θέση να κάνει άλλες διαδικασίες, οι οποίες τελικά να οδηγήσουν στην εφαρμογή της ουσίας της πολιτικής του διαγωνισμού. Όσοι ονειρεύονται ότι θα συνεχιστεί το μπάχαλο και η ασυδοσία συγκεκριμένων ανθρώπων να το ξεχάσουν. Αυτή είναι η ουσία».

Ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας το πρωί στον ΒΗΜΑ FM έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή μεγίστου μεγέθους» αναφορικά με την μη αναμονή από πλευράς Κυβέρνησης της απόφασης του ΣτΕ.

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, είτε μας βολεύουν είτε όχι, είναι μέρος της Δημοκρατίας μας και είναι ντροπή για την Κυβέρνηση και τον κ. Παππά να ισχυρίζονται το αντίθετο» δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς, προσθέτοντας «θα λέγαμε λοιπόν στους Υπουργούς, ανοίξτε τα αυτιά σας και τα μάτια σας και μελετήστε την πρόταση του Ποταμιού για το πώς θα κοπεί αυτός ο τηλεοπτικός γόρδιος δεσμός, χωρίς να επιστρέψουμε στο παρελθόν αλλά ούτε και να στηθεί νέο σκηνικό διαπλοκής για το μέλλον»

 

Στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε χθες ο Managing Director του ANT1 TV, Στρατής Λιαρέλλης, ο οποίος αποσαφήνισε ότι είναι απολύτως διασφαλισμένα όλα τα δάνεια του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, του μεγαλύτερου εργοδότη στον κλάδο των ΜΜΕ, αυτήν την στιγμή, στην Ελλάδα.

Αδιάκοπη η κόντρα για την διαροροή προσωπικών δεδομένων δικαστή

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κόντρα για την υπόθεση του ανώτατου δικαστικού που μετέχει της σύνθεσης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, τα προσωπικά δεδομένα του οποίου δημοσιεύτηκαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ανάμεσα τους κι η εφημερίδα Αυγή.

Σε ανακοίνωση της, η Ένωση Δικαστών του ΣτΕ, επικρίνει την διαρροή και την δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, σημειώνει ωστόσο ότι οι παρεμβάσεις δεν κάμπτουν το φρόνημα ούτε επηρεάζουν την κρίση των δικαστών.

Για προκλητικά, αγοραίες συμπεριφορές, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για «αμφίσημη στάση» αναφορικά με την παραγγελία πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του Συμβούλου της Επικρατείας., ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε εξηγήσεις από τον Υπ. Δικαιοσύνης για το «πώς γίνεται, με παρανόμως κτηθέν αποδεικτικό υλικό, να παραγγέλνονται πειθαρχικές έρευνες;».

Απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν, από του βήματος της Βουλής, ο Νίκος Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι ενήργησε «με βάση τη νομιμότητα και όχι με βάση την σκοπιμότητα».