X

Ολοκληρώνεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ

Εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και νέα πρόταση Σταθάκη για ΔΕΣΦΑ. Τι προβλέπει η συμφωνία της ΔΕΗ με τη ΛΑΡΚΟ.

Ant1news

Την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να αποφασίσει την Πέμπτη σε έκτακτη συνεδρίαση η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που θα συνέλθει στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης.

Στο «φάκελο» της γενικής συνέλευσης περιλαμβάνεται και η αποτίμηση της αξίας του Διαχειριστή, η οποία ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται, κυμαίνεται από 891 εκατ. ευρώ έως 1,03 δις. ή, κατά μέσο όρο, 964,2 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η προηγήθηκε η πώληση του 24 % των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid έναντι 320 εκατ. ευρώ, τίμημα που αντιστοιχεί σε αποτίμηση ύψους 1,33 δις.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί και εφαρμόζεται, η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε Εταιρία Συμμετοχών, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας διαμορφώνεται συνεπώς (με βάση την αποτίμηση της εταιρίας) σε 491,8 εκατ. ευρώ.

Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ πρόκειται να αποφασίσει την ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και με διανομή στους υφιστάμενους μετόχους της ΔΕΗ των μετοχών της εταιρίας συμμετοχών. Δεδομένου ότι το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχουν συνολικά το 51% των μετοχών της ΔΕΗ, αντίστοιχο είναι το ποσοστό που θα ελέγχουν και στον ΑΔΜΗΕ μέσω της εταιρίας συμμετοχών. Η σύσταση της εταιρίας συμμετοχών με το διακριτικό τίτλο «Ενεργειακή Συμμετοχών» όπως και η έγκριση του καταστατικού της αναμένεται να ολοκληρωθούν επίσης αύριο στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ενημέρωσε με επιστολή του τους θεσμούς, για ένα νέο σχέδιο πώλησης του ΔΕΣΦΑ, που προβλέπει την παραμονή στο Δημόσιο ποσοστού 51% κατά τα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ.

Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει και στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία έχει "κολλήσει" στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο καλείται να αποφασίσει για το σύννομο της σύμβασης πώλησης του 100% της εταιρίας.

Παράλληλα, έκπτωση 27% επί του βιομηχανικού τιμολογίου υψηλής τάσης, πρόσθετη έκπτωση 11% για εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών και πληρωμή του ρεύματος με εκχώρηση απαιτήσεων μεγάλων πελατών, προβλέπει η συμφωνία της ΔΕΗ με τη ΛΑΡΚΟ για την τιμολόγηση της ενέργειας που καταναλώνει η βιομηχανία.

Η συμφωνία εισάγεται προς έγκριση στην αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ και καλύπτει το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2016 έως και το τέλος του 2020. Οι οφειλές της περιόδου 2010 - 2015, για τις οποίες εκκρεμεί και απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου θα ρυθμιστούν συνολικά εντός του έτους.