X

Η απόφαση του Πρωτοδικείου για τη “Μαρινόπουλος”

Σκόπελος για την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης η «καθυστέρηση» στην έκδοση της. Συνεχείς επαφές μεταξύ των εμπλεκομένων. Τι προβλέπεται για τις οφειλές της εταιρείας.

Ant1news

Δεκτά όπως κατατέθηκαν έγιναν, όπως αναφέρει η απόφαση του Πρωτοδικείου, τα σχέδια εξυγίανσης των εταιρειών Μαρινόπουλος, Ξυνός Πειραϊκόν και Express M.

Σύμφωνα με την 144 σελίδων απόφασή του Πρωτοδικείου, τα βασικά σημεία της οποίας παρουσιάζει το Capital.gr, το δικαστήριο δέχεται το βασικό σκεπτικό των αιτήσεων εξυγίανσης, χωρίς να θέτει εμπόδια στην ολοκλήρωσή τους. 

Η διάσκεψη του δικαστηρίου έγινε στις 20 Δεκεμβρίου, η απόφαση εκδόθηκε στις 16 Ιανουαρίου κι αναμένεται να δημοσιευθεί στις 20 του μηνός. 

Η καθυστέρηση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, καθώς έχει ενεργοποιηθεί μια από τις βασικές διαλυτικές αιρέσεις της συμφωνίας που είχαν υπογράψει τον Σεπτέμβριο τα εμπλεκόμενα μέρη.

Βάσει αυτής, οποία έως τις 14 Φεβρουαρίου θα έπρεπε να έχει παρέλθει ο μήνας των τριτανακοπών, κάτι που όμως δεδομένης της ημερομηνίας δημοσιοποίησης της απόφασης θα συμβεί στις 19 Φεβρουαρίου.

Μπαράζ επαφών μεταξύ των εμπλεκόμενων

Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος αυτός, βρίσκεται σε εξέλιξη από την Δευτέρα, μπαράζ επαφών μεταξύ των νομικών συμβούλων των εμπλεκόμενων πλευρών, με κοινή διάθεση συνεργασίας για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

 

Όπως αναφέρουν παράγοντες που μετέχουν στην διαδικασία, πρέπει η όποια λύση να βρεθεί σύντομα, ενώ παράλληλα πρέπει να βρεθεί και «ζεστό χρήμα» για να καλυφθούν οι δαπάνες που έχουν μείνει ακάλυπτες λόγω της καυστέρησης στην έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου.

Πρόβλημα υπάρχει ήδη και σε ότι αφορά την χρηματοδότηση της Μαρινόπουλος, καθώς η ενδιάμεση χρηματοδότηση έχει εξαντληθεί με την καταβολή δώρου Χριστουγέννων στο προσωπικό, ενώ τα έσοδα της εταιρείας υπολείπονται κάθε μήνα σημαντικά των τρεχουσών δαπανών.

Τι δέχεται η απόφαση του Πρωτοδικείου

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, κρίνονται αναγκαίοι οι όροι των συμφωνών εξυγίανσης των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Πειραϊκόν και Express M και εγκρίνονται οι προβλέψεις για:

  • χορήγηση βεβαιώσεων για τη μεταβίβαση των ακινήτων
  • έκδοση πιστοποιητικών για Συμβολαιογραφικές Πράξεις μεταβίβασης ακινήτων
  • Εξόφληση οφειλών σε Δ.Ο.Υ – Ταμεία σε 250 δόσεις (μόνο κεφάλαιο – όχι τόκοι, προσαυξήσεις, πρόστιμα)
  • Κούρεμα 50% σε χρέη προς ΟΤΑ και ΔΕΚΟ
  • Εξόφληση χρεών σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ σε 36 δόσεις
  • Κούρεμα 50% στις οφειλές σε προμηθευτές