X

Κορκίδης: οι εξαιρέσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό οδηγούν σε νέο κύμα κατασχέσεων

Τι ζητά ο Πρόεδρος των εμπόρων στο πλαίσιο της διευθέτησης οφειλών επιχειρήσεων.

Ant1news

Αντίδοτο στο κίνδυνο αύξησης κατασχέσεων λογαριασμών και πλειστηριασμών ακίνητων το 2017 είναι η άμεση εφαρμογή του μηχανισμού εξωδικαστικού συμβιβασμού χωρίς υπερβολές εξαιρέσεων», τονίζει σε ανακοίνωση του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Όπως σημειώνει ο Βασίλης Κορκίδης, «η ΕΣΕΕ έχει επανειλημμένως διατυπώσει την άποψη πως η ανάσχεση του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και η σταδιακή υποχώρησή τους, δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εντατικοποίησης διαδικασιών όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών και οι πλειστηριασμοί ακινήτων».

«Τουναντίον, ως αντίδοτο στο παρατηρούμενο τέλμα, ενδείκνυται η όσο το δυνατόν ταχύτερη ψήφιση και εφαρμογή του Νομοσχεδίου για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών» για επιχειρήσεις και ελ. επαγγελματίες, αλλά και η έκδοση των απαραίτητων ερμηνευτικών εγκυκλίων, για την πρακτική εφαρμογή του Ειδικού Επιχειρηματικού Λογαριασμού», αναφέρει ο κ. Κορκίδης.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπόρων, «μέσω του «Εξωδικαστικού Μηχανισμού» και του ελάχιστου απαιτούμενου ορίου των 20.000 ευρώ, θα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης του συνόλου των υποχρεώσεων προς Εφορίες, Ασφαλιστικά Ταμεία και τράπεζες, με πιθανή την προοπτική «κουρέματος» 4 δις ευρώ προστίμων και προσαυξήσεων επί της οφειλής».

Υπογραμμίζοντας ότι οι εξαιρέσεις πρέπει να «χαλαρώσουν», ο κ. Κορκίδης στην δήλωση του καταλήγει «υπολογίζεται ότι εάν περιορίσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, μειώσουμε τους περιορισμούς και τα εμπόδια, τότε περισσότερες από 400.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα ενταχθούν. Τέλος πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη ένταξη και όχι η εξαίρεση, ενώ, θα πρέπει διασφαλίζεται η επιβίωση της επιχείρησης, με τις λιγότερες απαιτήσεις».