X

ΣΦΕΕ: δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον κλάδο του φαρμάκου

«Η φαρμακευτική δαπάνη που έχει οριστεί για το 2017 δεν είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού».

Ant1news


Την ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου «να αποσοβηθεί ο ορατός κίνδυνος μιας μεγάλης κρίσης στην Υγεία», επισημαίνει σε ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Τονίζει ότι «ο κλάδος του φαρμάκου έχει δεχθεί ασύμμετρες πιέσεις από το 2009 μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των μνημονιακών παρεμβάσεων, και δυστυχώς οι προβλέψεις για το 2017 είναι έντονα δυσοίωνες».

Όσον αφορά τα νέα προτεινόμενα μέτρα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, ο ΣΦΕΕ αναφέρει ότι είναι «οριζόντια, φοροεισπρακτικά και οδηγούν σε αδυναμία εισαγωγής νέων φαρμάκων με συνέπεια την υγειονομική υποβάθμιση, την αδυναμία κάλυψης κλινικών αναγκών και την αρνητική επίπτωση στις επενδύσεις και την απασχόληση, ενώ έχουν αβέβαιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Τα προτεινόμενα νέα μέτρα αφορούν σε: Νέα κριτήρια που καθιστούν απαγορευτική την ένταξη των νέων προϊόντων στη θετική λίστα. +25% έκπτωση ως τέλος εισόδου στη λίστα, επιπλέον των ήδη υφιστάμενων rebates & clawback. Σημαντική αύξηση των ήδη υπαρχουσών εκπτώσεων (rebate), με ποσό αντίστοιχο του ποσού που προκύπτει από την μνημονιακή υποχρέωση της μείωσης του clawback (υποχρεωτική επιστροφή) κατά 30%, δηλαδή με υποκατάσταση μέρους του clawback με rebate. Κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία χωρίς τις απαραίτητες υποδομές.

Ο ΣΦΕΕ προειδοποιεί πως «εάν νομοθετηθούν τα παραπάνω προτεινόμενα μέτρα, τα νέα καινοτόμα φάρμακα θα καθυστερούν πλέον να εισέλθουν στη χώρα από 2 έως 4 χρόνια ή και δεν θα έρχονται καθόλου. Αποτελούν τεράστια απειλή τόσο για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες όσο και για τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς πολλές εταιρείες -κυρίως, αλλά όχι μόνο, ελληνικές- δεν θα αντέξουν και θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας».

Καλεί, τέλος, την κυβέρνηση να προβεί σε εξορθολογισμό του συστήματος μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως «αξιολόγηση νέων φαρμάκων μέσω ενός οργανισμού αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας όπως έχει εξαγγελθεί και είναι μνημονιακή προϋπόθεση για το 2017, καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή και χρήση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, και η εφαρμογή μητρώων ασθενών (Registries), λειτουργία επιτροπής διαπραγμάτευσης και η διαμόρφωση συμφωνιών όγκου-τιμής, αξιοποίηση όλων των δεδομένων που προκύπτουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προοπτική εύρεσης και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (Horizon scanning)».